SiolNET. Trendi Film in TV
0,24

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Prek spletne platforme do sredstev za snemanje novega partizanskega filma

0,24

termometer

Partiznai |  | Foto: STA
Foto: STA

Kampanja zbiranja sredstev za snemanje novega partizanskega filma Preboj prek spletne platforme za množično financiranje Adrifund se je uspešno končala. Kot je razvidno na spletni strani adrifund.com, so zbrali 12.900 evrov. Režiser in scenarist igrano-dokumentarnega filma o bitki na Menini planini je Dejan Babosek.

Prek Adrifunda so si sicer zastavili cilj zbrati 10 tisoč evrov, kar pomeni, da je bila kampanja 129-odstotno uspešna. Kot še piše na omenjeni spletni strani, je film še vedno mogoče podpreti.

Scenarij je Babosek napisal po knjigi Past na Menini planini avtorja Franca Severja - Frante, takrat 22-letnega komandanta bitke na Menini planini, ki je bila marca leta 1945. Takrat se je iz nemškega obroča, ki je štel 12 tisoč vojakov, z ukano rešilo 500 borcev.

Projekt nastaja v sodelovanju Baboskove produkcijske hiše Narayan in Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije. Prva faza projekta se je začela lani jeseni, ko so raziskali zgodovinske dogodke, izdelali scenarij in posneli intervjuje s preživelimi borci. V filmu namreč nastopajo še živeči borci bitke, ki so bili takrat stari med 16 in 22 let. Poleg Frante so to še kurir Franc Bera, radiotelegrafist Rudi Fajfer, šifrantka Valerija Skrinjar in mitraljezec Jože Strniša.

Igrane prizore bodo posneli februarja letos, v igranem delu bo Franto upodobil igralec Domen Valič. Premiera je predvidena za september.

Bitka na Menini planini je, kot so navedli v Zvezi združenj borcev za vrednote NOB Slovenije, epopeja slovenskega partizanstva. Po pričevanju komandanta Frante je bila to najhujša visokogorska frontalna bitka med NOB, ki je trajala več ur in je omogočila preboj partizanov proti svobodi.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 13
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin