SiolNET. Trendi Film in TV
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pot v raj prvi slovenski celovečerec s projekcijo za slepe in slabovidne

1

termometer

Celovečerni prvenec režiserja Blaža Završnika Pot v raj bo postavil nov mejnik v slovenski kinematografiji: bo prvi celovečerni film s projekcijo za slepe in slabovidne.

"Uživanje kulturnih dobrin je pomemben del rehabilitacije slepih in slabovidnih oziroma njihovega enakovrednejšega vključevanja v družbo," je ob novici, da bo film Pot v raj prilagojen tudi predvajanju za slepe in slabovidne gledalce, povedal Tomaž Wraber, predsednik Zveze društev slepih in slabovidnih Slovenije.

Vse večja dostopnost vizualnih umetnosti slepim in slabovidnim Wraber dodaja, da v Sloveniji na tem področju zaostajamo, a da so v društvu veseli, da se nekaj dogaja na področju večje dostopnosti vizualnih umetnosti slepim in slabovidnim. Gre za prvi celovečerec, "ki je bil že ob samem nastanku opremljen z avdiodeskripcijo in bo dostopen ljudem z okvarami vida".

Kako svet doživljajo tisti, ki ga "ne vidijo v vsem njegovem sijaju, pestrosti barv in odtenkih svetlobe"? Za deskripcijo filma za slepe in slabovidne je poskrbela Boža Čož, ki je o poteku dela povedala: "Zaprem oči in si predstavljam svet, kakršnega občutijo, zaznavajo in doživljajo tisti, ki ga ne vidijo v vsem njegovem sijaju, pestrosti barv in odtenkih svetlobe. Iskreno si želim, da bi ob spremljanju filma uživali ti, ki so jim besede v vmesnem prostoru dogajanja, podkrepljenem z nežno glasbo brez besed, namenjene; da bi se tudi njih dotaknila pot v raj."

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin