Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
25. 2. 2014,
19.02

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Torek, 25. 2. 2014, 19.02

6 let, 7 mesecev

Oskarji 2014: nominiranci za igralca v glavni vlogi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Kdo so srečneži, ki jim je tokrat v glavni vlogi uspelo prepričati ameriško Akademijo za filmsko in televizijsko znanost?

Christian Bale (Ameriške prevare) Druga nominacija, a tokrat v kategoriji za glavnega igralca. Leta 2010 je že slavil v kategoriji za igralca v stranski vlogi, in sicer za nastop v filmu Borec režiserja Davida O. Russlla. Tega režiserja bi lahko upravičeno poimenovali za režijskega "kralja Midasa", saj se vse, česarkoli se loti, spremeni v zlato. Zadnja leta namreč ni njegovega filma, ki ne bi naletel na odobravanje kritikov in občinstva. Posledično so tu potem še nagrade. V Ameriških prevarah Bale nastopa v vlogi Irvinga Rosenfelda, prevaranta, ki pomaga agentu FBI. Bala občinstvo zagotovo najbolj pozna po upodobitvi mračnjaškega superjunaka Batmana v izvrstni trilogiji Temni Vitez režiserja Christopherja Nolana. Kot zanimivost: leta 2000 je nastopil kot moteni morilec v Ameriškem psihu. Vloga je bila najprej dodeljena njemu, potem so mu jo odvzeli in jo ponudili Leonardu DiCapriu, na koncu pa je v filmu le nastopil Bale. Leta 1997 se je potegoval za naslovno vlogo Jacka Dawsona v megauspešnici Titanik. Vloga je na koncu v zvezdništvo izstrelila Leonarda DiCapria. Prav tako je bil v igri za vlogo Jamesa Bonda v filmu Casino Royale (2006). Letos ga bo mogoče videti kar v treh vlogah. Nastopil bo v filmih Knight of Cups, neimenovanem projektu režiserja Terrencea Malicka, v biblijskem spektaklu Exodus Ridleyja Scotta pa bo upodobil Mojzesa.

Bruce Dern (Nebraska) Za 78-letnega igralca je to druga nominacija za oskarja. Prvo je prejel že pred 36 leti. Leta 1978 je bil nominiran v kategoriji za igralca v stranski vlogi za nastop v filmu Coming Home. V Nebraski igra Woodyja Granta, težaškega starca, ki je prepričan, da je v nagradni igri zadel milijon dolarjev. Je eden od redkih igralcev (če ne celo edini), ki je v filmu ubil lik legendarnega Johna Wayna, in sicer v filmu Kavboji iz leta 1972. Zaradi tega so mu v resničnem življenju celo grozili s smrtjo. Prav tako je znan po tem, da je v večini filmov upodobil psihotične negativce. Je oče znane igralke Laure Dern. Tudi Laura je nastopila v filmu Alexandra Paynea, in sicer pred 18 leti v Državljanki Ruth (1996). To je bilo verjetno edinkrat, ko sta v razmiku skoraj dvajsetih let v filmu istega režiserja ločeno nastopila oče in hči. Letos bo nastopil v filmu Cut Bank.

Leonardo DiCaprio (Volk z Wall Streeta) Z nominacijo, ki jo je z Volkom z Wall Streeta prejel tudi v kategoriji najboljši film leta (nominacijo si deli z Emmo Tillinger Koskoff, Joeyjem McFarlandom in Martinom Scorsesejem), gre že za peto nominacijo tega izjemno uspešnega karakternega igralca in "muzo" legendarnega režiserja Scorseseja. V igralskih kategorijah je bil nominiran že leta 1993 za nastop v filmu Kaj žre Gilberta Grapea?, leta 2004 za nastop v filmu Aviator in leta 2006 za glavno vlogo v filmu Krvavi diamant. Kot smo že prej zapisali, je svetovno slavo požel s Titanikom Jamesa Camerona in vse od takrat naprej velja za enega najbolj talentiranih in prodornih igralcev njegove generacije. Marsikdo si po tihem želi, da bi letošnji oskar pristal prav v njegovih rokah, saj naj bi v vlogi Jordana Belforta, uspešnega borznega posrednika, ki skrene s prave poti, v Volku z Wall Streeta naravnost blestel. Kot zanimivost: bil je v igri za vlogo Spider-Mana režiserja Sama Raimija leta 2002. Vlogo je nato dobil njegov dober prijatelj iz otroštva Tobey Maguire. Prav tako je bil v igri za vlogo nacista Hansa Lande v Tarantinovih Neslavnih barabah. Vlogo je na koncu odigral Christoph Waltz in zanjo prejel svojega prvega oskarja. O prihodnjih filmskih projektih ni nič znanega.

Chiwetel Ejiofor (12 let suženj) Prva oskarjevska nominacija za britanskega igralca nigerijskih korenin. Z vlogo svobodnega Solomona Northupa, ki ga ugrabijo in prodajo v suženjstvo, v srce parajoči drami 12 let suženj režiserja Stevea McQueena je več kot navdušil in prejšnji teden zasluženo slavil na podelitvi baft (leta 2006 ga je britanska filmska akademija nominirala za vzhajajočo zvezdo, osem let pozneje pa je "pravo" bafto tudi prejel). Prav tako so ga za omenjeno vlogo nagradila različna združenja filmskih kritikov, od bostonskega in chicaškega do floridskega in londonskega. Letos nima v načrtu nobenega filmskega projekta, prihodnje leto pa ga bomo videli v dveh, filmih Z za Zachariaha in Trojna devetica.

Matthew McConaughey (Klub zdravja Dallas) Prav tako prva nominacija za sicer priznanega 45-letnega hollywoodskega zvezdnika, ki se je iz akcijskega in komičnega postopno razvil v izvrstnega karakternega igralca. Za vlogo Rona Woodroofa, s HIV okuženega moškega, ki najde način, da v ZDA pretihotapi zdravila, ki jih zvezna vlada še ni odobrila, v filmu Klub zdravja Dallas kot za stavo letos upravičeno pobira nagrade. Za vlogo, za katero je shujšal več kot 20 kilogramov, je prejel zlati globus in številne kritiške nagrade (bafto mu je zmaknil Chiwetel Ejiofor). Nastopa v kar dveh filmih, ki sta letos nominirana za najboljši film, poleg Kluba zdravja Dallas še v Volku z Wall Streeta. Kritiki zelo hvalijo njegov nastop v TV-seriji Resnična detektiva, konec leta pa ga bo mogoče videti v znanstvenofantastični drami Christopherja Nolana Interstellar.

Ne spreglejte