SiolNET. Trendi Film in TV
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Že v videoteki DKino!

Operacija Anthropoid (Anthropoid)

0

termometer

Operacija Anthropoid

Zgodovinski triler o načrtovanju praškega atentata na zloglasnega esesovskega poveljnika Reinharda Heydricha – tretjega moža tretjega rajha in glavnega arhitekta "dokončne rešitve" judovskega vprašanja.

Velika Britanija, Francija, Češka/2016/115 min.
Režija: Sean Ellis
Igrajo: Jamie Dornan, Cillian Murphy, Brian Caspe, Toby Jones, Jan Hájek, Marcin Dorocinski, Bill Milner
Žanr: Zgodovinski biografski triler
Ocena IMDb: 7,2/10

Film prikazuje neverjetno resnično zgodbo o operaciji Antropoid – misiji iz 2. svetovne vojne, katere cilj je bil ubiti zloglasnega esesovskega poveljnika Reinharda Heydricha.

Tretji mož tretjega rajha (za Hitlerjem in Himmlerjem) ter glavni arhitekt "dokončne rešitve" judovskega vprašanja je leta 1942 v okupirani Pragi služboval kot guverner Češke in Moravske.

Njegovo trdo vladanje je spodbudilo češkega in slovaškega vojaka na begu, da sta pripravila skrivno misijo, ki bi za vselej spremenila obličje okupirane Evrope …


V videoteki DKino si oglejte tudi: Savlov sin (Saul fia/Son of Saul)


Operacija Anthropoid


Zanimivosti:

• Režiser in soscenarist filma Sean Ellis (ta se je s kratkim filmom Cashback leta 2006 potegoval za oskarja) se je za upodobitev zgodbe odločil po ogledu dokumentarca o operaciji Antropoid.

• Oba glavna igralca – Cillian Murphy igra v filmu Slovaka Jozefa Gabčíka, Jamie Dornan iz 50 odtenkov sive pa Čeha Jana Kubiša – sta v resnici Irca.

• Film so snemali v Pragi, večino prizorov pa so posneli na lokacijah, kjer so se prikazani zgodovinski dogodki zares zgodili.

• Z izrazom antropoid označujemo nekaj, kar je podobno človeku, običajno pa se ta izraz nanaša na človeku sorodne opice.

Operacija Anthropoid je odprla 51. mednarodni filmski festival v Karlovih Varih, na katerem je Damjan Kozole za Nočno življenje prejel nagrado za najboljšega režiserja.


Napovednik filma Operacija Anthropoid:

[video: 61675 / Operacija Anthropoid (Anthropoid)]

Operacija Anthropoid (Anthropoid)

Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.


Film si lahko ogledate tudi v HD-kakovosti!

Vsebine visoke ločljivosti so na voljo uporabnikom, ki dostopajo do televizije Telekoma Slovenije preko optičnih povezav Telekoma Slovenije, uporabljajo BOX in imajo vsaj HD ready TV sprejemnik.

Za preizkus delovanja HD-vsebin v videoteki DKino uporabite brezplačen predogled.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin