Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 3. 2016,
11.57

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Savlov sin László Nemes madžarski film holokavst Oskarji Cannes SiOL TV DKino

Sreda, 2. 3. 2016, 11.57

6 let, 6 mesecev

V videoteki DKino!

Savlov sin (Saul fia/Son of Saul)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Dosleden oris vsakdana v nacističnem koncentracijskem taborišču, ki so ga številni označili za najboljši film leta 2015. Oskar za najboljši tujejezični film in velika nagrada žirije v Cannesu!

Madžarska/2015/107 min.
Režija: László Nemes
Igrajo: Géza Röhrig, Levente Molnár, Urs Rechn, Todd Charmont, Sándor Zsótér
Žanr: Drama
Ocena IMDb: 7,9/10

Oktober leta 1944 v koncentracijskem taborišču Auschwitz-Birkenau. Savel usländer je madžarski ujetnik in član sonderkommandov, skupine judovskih zapornikov, ki živijo ločeno od preostalih sojetnikov in so prisiljeni sodelovati pri množičnih usmrtitvah. Med delom v krematoriju Savel odkrije truplo dečka, za katerega trdi, da je njegov sin. V trenutku razodetja si zada na videz nemogočo nalogo: rešiti dečkovo truplo pred ognjem in najti rabina, da bo zrecitiral Kadiš, molitev za preminulega, ter omogočil otroku dostojen pokop.

"Ta film ne pripoveduje zgodbe o holokavstu, pač pa preprosto, v omejen časovno-prostorski okvir postavljeno pripoved o nekem človeku, ki se je znašel v grozljivih okoliščinah; o dveh dneh v življenju moškega, ki je bil prisiljen odvreči svojo človečnost in ki najde moralno preživetje v reševanju trupla." László Nemes, režiser in soscenarist filma

"Film, ki ga boste težko gledali, a ga morate videti. /…/ Savlovega sina priporočam absolutno vsem, še posebej pa tistim, ki menijo, da je filmov o holokavstu že tako preveč in da svet ne potrebuje še enega." Klemen Černe, Siol.net (Preberite vso recenzijo filma Savlov sin.)

Zanimivosti:

 | Foto:

• Režiser László Nemes, direktor fotografije Mátyás Erdély in scenograf László Rajk so se pred začetkom snemanja Savlovega sina zavezali, da se bodo držali naslednjih pravil: 1. Film ne sme biti lep in privlačen. 2. Ne snemajo grozljivke. 3. Kamera mora vseskozi spremljati naslovnega junaka. 4. Film bo gledalcem izdal samo to, kar vidi, sliši in občuti glavni junak.

• Madžarski pesnik in učitelj Géza Röhrig, ki že več let prebiva v New Yorku, se je na povabilo režiserja udeležil avdicije za stransko vlogo, na kateri pa je bil tako prepričljiv, da so mu ustvarjalci namenili glavno vlogo. Röhrig je nazadnje nastopal pred kamero v 80. letih, Savlov sin pa je njegov celovečerni prvenec.

• Oblikovalec zvoka Tamás Zányi je pri projektu delal kar pet mesecev.

Dario Gabbai – zadnji preživeli sonderkommandos, ki že od leta 1951 prebiva v Los Angelesu – filma ni mogel prehvaliti. Enako velja za cenjenega režiserja dokumentarca Shoah Clauda Lanzmanna.

• Savlov sin se je na lanskem Liffu potegoval za vodomca, a se je žirija, v kateri so sedeli Zvonimir Jurić, Srđan Vuletić in Marko Naberšnik, odločila, da nagrado podeli islandskemu filmu Ovna.


Nagrade: Oskar za najboljši tujejezični film. Velika nagrada žirije, nagrada FIPRESCI, nagrada vulcain za tehnične dosežke (T. Zányi), nagrada Françoisa Chalaisa – Cannes. Posebna nagrada žirije – Sarajevo. Najboljši režiser – Stockholm. Najboljši celovečerec – Zagreb. Zlati globus za najboljši tujejezični film. Bronasta nagrada za fotografijo – Camerimage. Nominacija za nagrado britanskega neodvisnega filma (BIFA) za najboljši mednarodni neodvisni film.

Napovednik filma:

Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Ne spreglejte