Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
16. 3. 2018,
10.33

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

TV Telekoma Slovenije Denzel Washington Dan Gilroy Colin Farrell kriminalna drama

Petek, 16. 3. 2018, 10.33

4 leta, 6 mesecev

Že v videoteki DKino!

Odvetnik (Roman J. Israel, Esq.)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Odvetnik (Roman J. Israel, Esq.)

Kriminalna drama režiserja Nočnih kronik Dana Gilroya o idealističnem, zagnanem in ekscentričnem odvetniku, za vlogo katerega je bil Denzel Washington že osmič nominiran za oskarja.

ZDA, Kanada, Združeni arabski emirati/2017/117 min.
Režija: Dan Gilroy
Igrajo: Denzel Washington, Colin Farrell, Carmen Ejogo, Lynda Gravatt, Hugo Armstrong, Sam Gilroy
Žanr: Kriminalna drama
Ocena IMDb: 6,4/10│ Rotten Tomatoes: 51 %

Roman je zagnan in idealističen odvetnik, ki se že leta bori za pravice revnih in neslišanih posameznikov, medtem ko zasluge za njegovo delo pobirajo drugi.

Ko vodja odvetniške pisarne doživi srčni zastoj in Roman prevzame njegovo mesto, na dan pride resnica, ki ga potisne v eksistencialno krizo in ga prisili v ekstremna dejanja.



"V spominu vam bo ostal še en nastop Denzela Washingtona. Ta vam bo zlezel pod kožo in vas razžiral, kar je veliko več, kot ponuja velika večina filmov." Ty Burr, Boston Globe


"Deloma značajska študija, deloma pravni triler in deloma moralna pripoved o sredstvih, ki se manifestirajo v lastne cilje – na koncu se izkaže, da je film Odvetnik prav tako ekscentričen in nepredvidljiv kot njegov zagrizeno časten in niti približno popoln glavni protagonist." Ann Hornaday, Washington Post


Odvetnik (Roman J. Israel, Esq.) | Foto:


Zanimivosti:

Denzel Washington je bil za vlogo odvetnika Romana J. Israela nominiran za oskarja, zlati globus in nagrado ameriškega igralskega ceha.

To je bila Washingtonova osma nominacija za oskarja, dva kipca pa je tudi prejel – prvega leta 1990 za stransko vlogo vojaka v zgodovinski drami Bitka za slavo in drugega leta 2002 za glavno vlogo skorumpiranega policista v kriminalnem trilerju Dan za trening.

Toliko oskarjev in nominacij za to nagrado ni zbral noben drug temnopolti igralec.

• Med vsemi filmi, ki so se letos potegovali za oskarja za najboljšega glavnega igralca, je Odvetnik edini, ki ni bil nominiran za oskarja v najprestižnejši kategoriji.

Med nominiranci so bili še Daniel Kaluuya (Zbeži!), Timothée Chalamet (Pokliči me po svojem imenu) in Daniel Day-Lewis (Fantomska grožnja), Akademija je kipec nazadnje podelila favoriziranemu Garyju Oldmanu za vlogo Winstona Churchilla v filmu Najtemnejša ura.

Odvetnik (Roman J. Israel, Esq.) | Foto:

• Odvetnik je šele drugi režijski projekt Dana Gilroya. Ta je začel kariero kot scenarist, leta 2014 pa se je proslavil s svojim režijskim prvencem, hvaljenim trilerjem Nočne kronike (Nightcrawler).

• Washington ima v filmu jasno vidno vrzel med sekalcema. To je igralec kmalu po srednji šoli zapolnil z zobno krono, za vlogo v Odvetniku pa se jo je odločil sneti.

• Različica Odvetnika, ki so jo premierno predvajali na mednarodnem festivalu v Torontu, je vključevala dodatnih 12 minut prizorov, ki so jih pred začetkom rednega predvajanja izrezali.

Režiser in scenarist filma Gilroy je pozneje pojasnil, da je bila premiera v Torontu zaradi časovne stiske "testna projekcija" in da je ustvarjalna ekipa s končno različico filma izjemno zadovoljna.

• Nekateri kritiki so film primerjali s kriminalno dramo Michael Clayton (2007). To je spisal in režiral starejši brat Dana Gilroya Tony Gilroy.

Colin Farrell in Carmen Ejogo sta bila soigralca že v domišljijski pustolovščini Magične živali (2016).


V videoteki DKino si oglejte tudi:


Napovednik filma Odvetnik:


Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.

Ne spreglejte