Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 4. 2017,
10.33

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Viola Davis Denzel Washington Telekom Slovenije DKino Ograje oskar Oskarji film televizija

Četrtek, 20. 4. 2017, 10.33

6 let, 7 mesecev

Že v videoteki DKino!

Ograje (Fences)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Ograje

Drama Denzla Washingtona o afroameriškemu očetu iz delavskega razreda, ki v 50. letih prejšnjega stoletja poskuša skrbeti za svojo družino, pri čemer se spopada z duhovi iz lastne preteklosti. Oskar za najboljšo stransko igralko (Viola Davis) in tri druge nominacije, tudi za najboljši film leta!

ZDA/2016/134 min.
Režija: Denzel Washington
Igrajo: Denzel Washington, Viola Davis, Stephen Henderson, Jovan Adepo, Mykelti Williamson
Žanr: Drama
Ocena IMDb: 7,3/10

Film spremlja življenje nepismenega smetarja in njegove žene v Pittsburghu v petdesetih letih dvajsetega stoletja. Troy je v mladosti sanjal o tem, da bi postal profesionalni igralec bejzbola, ker pa takrat v ameriških velikih ligah ni bilo prostora za temnopolte športnike, se mu ta želja nikoli ni izpolnila.

Zagrenjeni oče povzroči nove napetosti, ko svojemu 17-letnemu sinu Coryju prepreči srečanje s športnim agentom, ki novači mlade talente za igranje ameriškega nogometa. Bodo duhovi iz Troyeve preteklosti in njegove nadaljnje odločitve nazadnje uničili tisto, za kar si je vsa ta leta prizadeval – njegovo družino?


Oskar za najboljšo igralko v stranski vlogi (Viola Davis).
Nominacije za oskarja: film leta, igralec v glavni vlogi (Washington) in prirejen scenarij (August Wilson).

Ograje | Foto:


Zanimivosti:

Denzel Washington je film posnel po scenariju in istoimenski, večkrat nagrajeni gledališki igri pokojnega temnopoltega dramatika Augusta Wilsona.

Ko je bila ta leta 1987 prvič uprizorjena na Broadwayu, je prejela Pulitzerjevo nagrado za dramo in tri tonyje: za najboljšo gledališko igro ter najboljšega gledališkega igralca (James Earl Jones) in igralko (Mary Alice).

• Leta 2010 so se Ograje vrnile na broadwayske deske in prejele tonyje za najboljšo ponovno upodobljeno gledališko igro ter najboljšega gledališkega igralca (Washington) in igralko (Viola Davis), peterica odraslih igralcev iz te upodobitve pa se je v svojih vlogah preizkusila tudi v Washingtonovi filmski priredbi igre.

• Washington je intervjuju za spletno stran Deadline pojasnil, da se ni strinjal s tem, da se Viola Davis poteguje za oskarja v kategoriji stranske igralke.

Ograje | Foto:

To je bila osebna odločitev Davisove, saj je igralka menila, da ima v stranski selekciji večje možnosti za osvojitev oskarja kot pa v glavni.

• Wilson je umrl leta 2005, scenarij, za katerega je avtor prejel posthumno nominacijo za oskarja, pa je dokončal scenarist Lincolna Tony Kushner. Ta si ni lastil avtorskih zaslug, je pa zaradi njih naveden kot eden od soproducentov filma.

• Studio Paramount je pravice za filmsko priredbo Wilsonove igre odkupil že leta 1987, projekt pa so si sprva zamislili kot prvi resen film Eddieja Murphyja.

Ta naj bi si želel preizkusiti v vlogi 17-letnega Coryja, a je bil zvezdnik že takrat deset let starejši od omenjenega lika, po večkratnih preložitvah snemanja pa ta ideja ni bila več izvedljiva.

• Washington je z Violo Davis sodeloval še pri svojem režijskem prvencu Antwone Fisher (2002). Oskarjevec je pozneje režiral še dramo Veliki razpravljavci (2007), v obeh omenjenih filmih pa je odigral tudi glavno vlogo.


Napovednik filma Ograje:


Videoteka DKino na televiziji Telekoma Slovenije: programsko mesto 5.


Film si lahko ogledate tudi v HD-kakovosti!

Vsebine visoke ločljivosti so na voljo uporabnikom, ki dostopajo do televizije Telekoma Slovenije preko optičnih povezav Telekoma Slovenije, uporabljajo BOX in imajo vsaj HD ready TV sprejemnik.

Za preizkus delovanja HD-vsebin v videoteki DKino uporabite brezplačen predogled.

Ne spreglejte