Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 2. 2018,
14.06

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

rasizem HBO film TV Telekoma Slovenije DKino priporočila

Petek, 2. 2. 2018, 14.06

4 leta, 6 mesecev

TV-priporočila

Filmi, ki stavijo na črno #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08
TV-priporočila: Mesec temnopolte zgodovine

Februar je v Severni Ameriki spominski mesec temnopolte zgodovine. Ob tej priložnosti smo na malih zaslonih poiskali filme, ki obravnavajo življenja temnopoltih in njihov boj za enakopravnost, pa tudi tiste, ki opozarjajo na sodobne oblike rasizma.



Zbeži! (Get Out, 2017)

TV-priporočila: Mesec temnopolte zgodovine | Foto:

Film je na voljo v videoteki DKino. │ Več o filmu Zbeži!.

Zgodba o temnopoltem mladeniču, ki obišče družinsko posestvo svojega belopoltega dekleta, tam pa odkrije resnico, ki je bolj srhljiva od česarkoli, kar si je lahko predstavljal.

Komična srhljivka se bo marca potegovala za štiri oskarje – za najboljši film leta, režijo, glavnega igralca (Daniel Kaluuya) in izvirni scenarij –, Jordan Peele pa je postal šele peti temnopolti Američan, ki je nominiran za oskarja za režijo.


Skriti faktorji (Hidden Figures, 2016)
V soboto, 3. 2., ob 1. uri na HBO 2.* │ Na voljo tudi na HBO On Demand in HBO GO.

Navdihujoča resnična zgodba o treh temnopoltih Nasinih znanstvenicah (Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Janelle Monáe), ki so odigrale pomembno vlogo pri programu izstrelitve prvega Američana v vesolje.

Film, v katerem igrajo še Kevin Costner, Kirsten Dunst in Mahershala Ali, se je lani potegoval za tri oskarje – za najboljši celovečerec leta, najboljšo stransko igralko in najboljši prirejen scenarij.


Usodna nesreča (Crash, 2004)

TV-priporočila: Mesec temnopolte zgodovine | Foto:

V sredo, 7. 2., ob 11.45 na CineStar TV Action & Thriller.

Verižna prometna nesreča na avtocesti v Los Angelesu združi usodo, strahove in predsodke zelo različnih ljudi (Sandra Bullock, Don Cheadle, Matt Dillon, Terrence Howard, Thandie Newton, Ryan Phillippe), ki so jih zaznamovali terorističnii napadi 11. septembra.

Pretresljiva drama Paula Haggisa, ki nam ponudi provokativen pogled na zapletenost rasnih sporov v ZDA, je prejela tri oskarje – za najboljši film leta, izviren scenarij in montažo.


Postaja Fruitvale (Fruitvale Station, 2013)
V četrtek, 1. 2., ob 7.20 in v ponedeljek, 5. 2., ob 4. uri na TV 1000.*

Biografska drama spremlja zadnji dan v življenju 22-letnega Oscarja Granta (Michael B. Jordan), temnopoltega očeta iz Oaklanda v Kaliforniji, ki so ga leta 2009 med policijsko akcijo hladnokrvno ubili oboroženi varnostniki železniške službe.

Celovečerni prvenec Ryana Cooglerja (Creed: Rojstvo legende, Črni panter) je na festivalu Sundance prejel veliko nagrado žirije in nagrado občinstva, film pa je slavil tudi v canski sekciji Poseben pogled.


Morris iz Amerike (Morris from America, 2016)

TV-priporočila: Mesec temnopolte zgodovine | Foto:

V četrtek, 1. 2., ob 9.30 na HBO 3.* │ Na voljo tudi na HBO On Demand in HBO GO.

Trinajstletni temnopolti Morris (Markees Christmas) se iz ZDA preseli k očetu samohranilcu (Craig Robinson), ki je v Heidelbergu v Nemčiji dobil novo službo.

Film prikazuje dečkove poskuse, da bi se vključil med nemške vrstnike. V mladinskem klubu se zaljubi v dekle, ki ga spodbudi, naj se pogumno preizkusi v rapu.


Rojstvo naroda (The Birth of a Nation, 2016)
V petek, 9. 2., ob 23.45 na HBO.*

Zgodovinska drama režiserja, scenarista in igralca Nata Parkerja o Natu Turnerju, pismenem sužnju in pridigarju iz predvojne Virginije, ki je leta 1831 vodil suženjski upor v upanju, da bo temnopolte rojake povedel do svobode.

Film je na festivalu neodvisnega filma Sundance 2016 prejel veliko nagrado žirije in nagrado občinstva, upe za oskarje pa je pokopala afera, v kateri je bil Parker obtožen (in pozneje oproščen) posilstva.


Django brez okovov (Django Unchained, 2012)

TV-priporočila: Mesec temnopolte zgodovine | Foto:

Film je na voljo v videoteki DKino. │ Ocena filma Django brez okovov.

Vestern Quentina Tarantina se dogaja dve leti pred ameriško državljansko vojno in spremlja osvobojenega sužnja (Jamie Foxx), ki se s pomočjo nemškega lovca na glave (Christoph Waltz) odpravi rešit svojo ženo iz jarma brutalnega lastnika plantaže (Leonardo DiCaprio).

Film je prejel dva oskarja – za najboljši izvirni scenarij in najboljšega igralca v stranski vlogi (Waltz) –, zanj pa se je potegoval še v treh drugih kategorijah, tudi v najprestižnejši.


Ograje (Fences, 2016)
V četrtek, 8. 2., ob 3.35 na HBO 3.* │ Na voljo tudi na HBO On Demand in HBO GO.
Film si lahko ogledate tudi v videoteki DKino. │ Več o filmu Ograje.

Drama Denzla Washingtona o zagrenjenem temnopoltem očetu iz delavskega razreda, ki v 50. letih prejšnjega stoletja poskuša skrbeti za svojo družino, pri čemer se spopada z duhovi iz lastne preteklosti.

Film, ki ga je Washington posnel po istoimenski gledališki igri temnopoltega dramatika Augusta Wilsona, je prejel oskarja za najboljšo stransko igralko (Viola Davis), za kipce pa se je potegoval tudi v kategorijah najboljšega filma, glavnega igralca in prirejenega scenarija.


Savannah (2013)

TV-priporočila: Mesec temnopolte zgodovine | Foto:

V nedeljo, 4. 2., ob 22.30 na TV3 Medias.* │ Na voljo tudi v videoteki VOYO.

Resnična zgodba o Wardu Allenu (Jim Caviezel), nevsakdanji osebnosti in romantiku, ki je zapustil svoje lagodno življenje na plantaži in se odpravil na pot po reki.

Ko državljanska vojna privede do sprememb v družbi, njegov suženj in prijatelj Christmas Moultrie (Chiwetel Ejiofor) vseeno ostane ob njem, med njunim potovanjem pa spoznamo tudi življenjski zgodbi obeh mož.


Loving (2016)
Film je na voljo v videoteki DKino. │ Več o filmu Loving.

Nežna oda ljubečemu rasno mešanemu paru (Ruth Negga, Joel Edgerton), ki je sredi preteklega stoletja s tihim uporom postavil nov mejnik boja za državljanske pravice v ZDA.

Film je po resničnih dogodkih posnel Jeff Nichols (Zaklonišče), izvrstna Ruth Negga pa je bila za upodobitev predane žene nominirana za oskarja za najboljšo igralko v glavni vlogi.


Nesmrtno življenje Henriette Lacks (2016)

TV-priporočila: Mesec temnopolte zgodovine | Foto:

V soboto, 3. 2., ob 6. uri na HBO 3.* │ Na voljo tudi na HBO On Demand in HBO GO.

Zgodba o revni temnopolti materi petih otrok iz Baltimora, ki je leta 1951 pri 31 letih umrla za rakom, njene rakaste celice pa so pozneje uporabili za medicinske raziskave, ki so vodile do revolucionarnih zdravstvenih odkritij.

Pripoved o zdravniški aroganci in zmagoslavju, rasnih predsodkih, revščini in globokem prijateljstvu med ljudmi, od katerih bi to najmanj pričakovali, spremljamo skozi oči Henriettine hčere Deborah Lacks (Oprah Winfrey).


Mesečina (Moonlight, 2016)
Film je na voljo v videoteki DKino in spletni videoteki DKino na www.tvin.si.

Zgodba o iskanju identitete, postavljena v svet temnopoltih preprodajalcev mamil na sodobnem ameriškem Jugu, nam prikaže tri epizode v življenju fanta, ki živi z materjo zasvojenko in se spopada s spoznanjem, da ga privlači isti spol.

Drama Barryja Jenkinsa je zaradi tenkočutne upodobitve afroameriške moškosti nemudoma obveljala za pionirsko delo in prejela tri oskarje – za najboljši film leta, najboljšega stranskega igralca (Mahershala Ali) in najboljši prirejen scenarij.


Življenje z Lincolnom (Living With Lincoln, 2015)

TV-priporočila: Mesec temnopolte zgodovine | Foto:

Dokumentarec je na voljo na HBO On Demand in HBO GO.

Filmski ustvarjalec Peter Kunhardt s pomočjo redkih fotografij, knjig in drugih zgodovinskih dokumentov, ki so se prenašali skozi pet generacij njegove družine, razkriva manj znano plat Abrahama Lincolna vključno z njegovimi obsesijami, depresijami in obupom.


Lincoln (2012)
Film je na voljo v videoteki DKino. │ Ocena filma Lincoln.

Intimna, hkrati pa tudi epska zgodovinska drama Stevena Spielberga o zadnjih mesecih Lincolnovega življenja ter njegovih prizadevanjih, da konča državljansko vojno, znova združi ljudstvo in dokončno odpravi suženjstvo.

Lincoln je bil nominiran za dvanajst oskarjev, tudi za najboljši film in režijo, Daniel Day-Lewis pa je za izjemno upodobitev legendarnega ameriškega predsednika prejel tretjega oskarja za glavno vlogo, kar ni uspelo nobenemu drugemu igralcu. Letos ima priložnost, da osvoji še četrtega.



Programska mesta na televiziji Telekoma Slovenije

PROGRAM: PROGRAMSKO MESTO: OGLED NAZAJ?*
Videoteka DKINO 5  
Planet TV │Planet HD 3│13 DA
Planet 2 │Planet 2 HD 22│24 DA
Planet PLUS │ Planet PLUS HD 21│23 DA
HBO On Demand │HBO GO 203│240  
HBO │ HBO 2 │ HBO 3 6 in 201 │ 204 │ 206 DA
Videoteka VOYO 239  
TV3 Medias 7 DA
CineStar TV Action & Thriller 224 NE
TV 1000 218 DA

*Možnost sedemdnevnega ogleda za nazaj velja za linearne programe.

Ne spreglejte