Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 2. 2011,
8.51

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ocenili smo Ron Howard Vince Vaughn Jennifer Connelly

Ponedeljek, 7. 2. 2011, 8.51

6 let, 7 mesecev

OCENA FILMA: Dilema

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zveneč režiser, slavna in kredibilna igralska ekipa ter 70-milijonski proračun - in rezultat? Dvignjena obrv ter priporočilo, naj gledalci raje počakajo na DVD.

Če se Ronny sooča z dilemo, je gledalec pravzaprav nima. Film je bolj kot velikega platna vreden televizijskega ekrana – (skoraj) mirno prebavljeno in naslednji dan pozabljeno. Ves potencial filma namreč ostaja neizkoriščen. Za komični element poskrbi predvsem tipična hitrojezičnost Vinca Vaughna ter njegovo zapletanje v različne peripetije, med katerimi je mnogo povsem nepotrebnih in absurdnih. Absurden je tudi v vseh pogledih pretiran in nepotreben lik Queen Latifah, s katerim so očitno samo zapolnili "rasno kvoto".

Celovečerec mirno izpusti vse priložnosti za izvirnost ali zabavo in ne deluje ne kot drama ne kot komedija. Deluje bolj kot depresivka, na več nivojih (in verjetno na nobenem zanalašč). Gledalec se lahko resnično sprašuje, kam točno so vložili 70 milijonov dolarjev, kolikor je znašal proračun filma. Če je Turist najslabši visokoproračunski film lanskega leta, potem je Dilema vsekakor zgodnji kandidat za isti naziv v letošnjem letu.

Ob omembi imena Rona Howarda morda najprej pomislimo na Čudoviti um (A Beautiful Mind), za katerega je dobil oskarja, predlani je bil na podelitvi oskarjev prisoten s filmom Frost/Nixon, režiral je tudi Da Vincijevo šifro (The Da Vinci Code) ter Angele in demone (Angels and Demons).

In sedaj Dilema, komična drama, v kateri je naslovna dilema ta, ali naj šarmer Ronny (Vince Vaughn) svojemu menda srečno poročenemu prijatelju Nicku (Kevin James) pove, da ga njegova žena Geneva (Winona Ryder) vara. Poleg tega, da prijatelja noče prizadeti, stanje otežuje še zahteven projekt, ki bi prijateljema omogočil ustanovitev lastnega podjetja. Zato Ronny z dejstvi najprej sooči nezvesto Genevo, ki pa njegove dileme ne olajša, saj afere ne namerava priznati. In muka se nadaljuje – tako za Ronnyja kot za gledalca.

Ne spreglejte