Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Branka Grbin

Torek,
12. 12. 2017,
20.57

Osveženo pred

6 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83

Natisni članek

zadovoljstvo božični film božični filmi božič prazniki prazniki

Torek, 12. 12. 2017, 20.57

6 let, 4 mesece

Najboljši božični filmi, ki jih poglejte do božiča

Branka Grbin

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,83
božič | Foto IMDb

Foto: IMDb

Praznično vzdušje je že v polnem zamahu, smrečice stojijo, lučke gorijo in širi se vonj po kuhanem vinu, cimetu in klinčkih. Da bo vzdušje popolno, si popoldneve pred božičem popestrite s filmi, ki bodo dodatno spodbudili božično razpoloženje.

Prihajajoči dnevi so kot nalašč za uživanje doma, peko piškotov, pripravo daril, okrasitev doma in tudi za uživanje ob božičnih filmskih klasikah.

Še pred božičem si popoldneve popestrite z naslednjimi filmi, ki bodo v vas prebudili veselje in pričakovanje največjega praznika v letu ...

Sodobni filmi, ki v zadnjih letih decembra ne smejo manjkati:

Počitnice, 2006

Američanka Amanda (Cameron Diaz) in Angležinja Iris (Kate Winslet) si delita enake težave, saj sta tik pred božičnimi prazniki ostali sami. Da bi ušli turobnim mislim in spremenili okolje, se prijavita na program izmenjave hiš med prazniki. Iris začne takoj uživati v razkošnem Amandinem stanovanju v središču Los Angelesa, družbo pa ji dela tudi zabavni Miles (Jack Black). Medtem se mora Amanda še prilagoditi življenju na pustem angleškem podeželju, toda očarljivi Graham (Jude Law), Irisin brat, ji predstavi pozitivne lastnosti novega okolja.

božič | Foto: IMDb Foto: IMDb


Pravzaprav ljubezen, 2003

Zgodba prikazuje različne vidike ljubezni več parov pet tednov pred božičem. Zanimive romantične zaplete so odlično odigrali priznani igralci Hugh Grant, Liam Neeson, Colin Firth, Laura Linney, Emma Thompson, Alan Rickman, Keira Knightley, Martine McCutcheon, Bill Nighy in Rowan Atkinson. Preprost, a simpatičen božični film je očaral številne gledalce po vsem svetu, ki si decembra skorajda ne predstavljajo več brez filma Pravzaprav ljubezen. Vanj se je zaljubil tudi slovenski režiser, ki je posnel svojo različico v poljskem jeziku. Film se imenuje Pisma sv. Nikolaju, na Poljskem je doživel velik uspeh, zaradi Mitje pa tudi pri nas.

božič | Foto: IMDb Foto: IMDb


Pisma sv. Nikolaju, 2011

Mitja Okorn je v filmu prepletel zgodbe različnih ljudi v Varšavi: razočarani policist se skuša pobotati z odtujeno družino, radijski voditelj s pomočjo navihanega sina išče novo ljubezen, razuzdani bahač v Božičkovem kostumu lovi mladega tatiča, urejeni poslovnež pa priskoči na pomoč osiroteli deklici. Drobna naključja in kanček božičnega čudeža združijo njihove usode v nepozabno zgodbo o upanju in ljubezni.

božični filmi | Foto: IMDb Foto: IMDb


Igra usode, 2001

Jonathan Trager (John Cusack) in Sara Thomas (Kate Beckinsale) se srečata v nabito polni veleblagovnici v predbožičnih dneh leta 1990. Med njima preskoči iskrica in kmalu preživita prijeten večer na Manhattnu, čeprav ju doma čakata partnerja in ne da bi se predstavila drug drugemu. Na koncu večera se morata posloviti in Jonathan predlaga izmenjavo telefonskih številk. Sara mu nasprotuje, češ da bo že usoda odločila, ali se bosta spet videla. Če sta si usojena, se bosta že srečala. Čez nekaj let sta Jonathan in Sara tik pred poroko, a vsak s svojim partnerjem. Pred tem začneta o svoji odločitvi resno dvomiti in naredita vse, da bi se našla.

božič | Foto: IMDb Foto: IMDb

Večne klasike, ki že več desetletij lepšajo decembre:

Čudovito življenje, 1946

Čudovito življenje pripoveduje zgodbo Georgea Baileyja (James Stewart), ki je na božični večer povsem obupan nad svojim življenjem in rešitev išče v samomoru. Pred usodnim skokom v ledeno in deročo reko ga reši angel Clarence (Henry Travers), ki mu pomaga pokazati pravo vrednost lastnega življenja in vsa druga življenja, ki se jih je dotaknil. Pokaže mu tudi, kakšen bi bil svet, če se ne bi nikoli rodil. George na koncu spozna, da je lahko hvaležen za vse, kar ima, in se srečen vrne v objem svoje družine.

božič | Foto: IMDb Foto: IMDb


Božična pesem, 1938, 1951, 1984, 2009 ...

Zgodba mojstra pripovedk Charlesa Dickensa Božična pesem je doživela že veliko predelav. Čeprav so prve različice vedno najboljše, je različica iz leta 2009 vredna ponovnega ogleda zaradi odlične animirane pustolovščine izpod kreativnih rok Roberta Zemeckisa. V zagrenjenega in skopega čemerneža Scrooga, ki ga ob božiču na pot samospoznavanja popeljejo duhovi preteklosti, sedanjosti in prihodnosti, se je s pomočjo osupljive računalniške animacije spremenil zabavni komik Jim Carrey, ki pravi smisel božiča prikaže z dobro mero zabave in ščepcem ironije.

božič | Foto: IMDb Foto: IMDb


Sam doma, 1990

Sam doma je izjemno uspešna in priljubljena družinska komedija o malem Kevinu (Macaulay Culkin), ki ga pomotoma pozabijo doma, ko se njegova družina odpravi na božični izlet v Francijo. Potem ko ugotovi, da je ostal sam v veliki družinski hiši, mora braniti hišo pred nerodnima vlomilcema (Joe Pesci, Daniel Stern), ki načrtno kradeta po hišah v Kevinovi soseski v predmestju Chicaga.

božič | Foto: IMDb Foto: IMDb


Čudež na 34. ulici, 1947

Film je leta 1994 doživel predelavo, a original ostaja boljši in zelo cenjen še danes. Zgodba se dogaja v New Yorku, kjer Božiček (Edmund Gwenn) v nakupovalnem centru trdi, da je pravi Božiček, zato ga označijo za neprištevnega in norega. Mladi odvetnik (John Payne) se odloči, da ga bo branil na sodišču in dokazal, da je res pravi Božiček. Film je dobil tri oskarje.

božič | Foto: IMDb Foto: IMDb


Božični filmi na Planet TV

- V soboto, 23. decembra, bo ob 20. uri na sporedu Sam doma (Home Alone).
- V nedeljo, 24. decembra, bo ob 9.45 na sporedu animirani družinski film Lepotica in zver: Božični večer (Beauty and the Beast: The Enchanted Christmas), sledile bodo Snežne radosti 2 (Snow 2: Brain Freeze, ob 13.50), ob 14.30 bo na sporedu Ledena doba: Mamutski božič (Ice Age: A Mammoth Christmas), nato še ponovitev filma Sam doma, ob 20. uri pa bo na sporedu še nadaljevanje filma Sam doma 2: Izgubljen v New Yorku.
- V ponedeljek, 25. decembra, bo ob 20. uri na vrsti še Sam doma 3.
- Sam doma 4 bo na sporedu v sredo, 27. decembra, ob 14.20.
- Sam doma 5 si lahko ogledate v četrtek, 28. decembra ob 14.15.

Ne spreglejte