Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 10. 2015,
10.54

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Patricia Arquette serija James Van Der Beek Pickbox SiOL TV

Ponedeljek, 5. 10. 2015, 10.54

6 let, 7 mesecev

Najbolj nenavadni primeri virtualnih forenzikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Najnovejša različica franšize Na kraju zločina v ospredje postavlja zločine, ki se začenjajo na spletu, končajo pa v resničnem svetu.

Ker se splet razrašča in ljudje na njem preživijo vse več časa, narašča tudi verjetnost, da bo prišlo do prevar vseh vrst. Ekipa, ki je odgovorna za preganjanje kriminala na spletu, pomaga običajnim ljudem, ki so postali žrtve spletnih prevar in zločinov. Agent Elijah Mundo (zvezdnik Simpatij James Van Der Beek) in agentka Avery Ryan (oskarjevka Patricia Arquette) se spopadeta s primerom zlorabe prek spleta, ugrabitve otroka, nesreče na vlaku smrti in številnimi drugimi primeri nasilja na internetu.

V nestrpnem pričakovanju premiernega predvajanja druge sezone serije Na kraju zločina: Splet smo se ozrli po petih najnenavadnejših, v sodobnem tehnološkem svetu pa tudi najnevarnejših primerih forenzikov iz prve sezone.

Wi-Fi napad na letalo

Nič nenavadnega ni, da so najnovejši avtomobili danes računalniško povezani in da kdo lahko vdre v njihov sistem. Agenti so se ukvarjali tudi s tem. Da pa na ta način kdo onesposobi normalno delovanje letala, no, to pa je tudi zanje veliko večja težava.

V deveti epizodi prve sezone serije Na kraju zločina: Splet smo videli, kako se je ekipa znašla, ko se je med letom zgodil napad prek Wi-Fija na devet letal (ste opazili naključje – devet letal v deveti epizodi!), ki so vzletela z istega letališča.

Ne kupujte mamil na spletu

V deseti epizodi z zelo ustvarjalnim imenom "Click on your poison" (Klikni na svoj strup) agentka Avery Ryan (Patricia Arquette) s svojo ekipo preiskuje smrt človeka, ki je jemal zdravila, ki jih je kupil prek hekiranega oglasa na medicinski strani. Življenjska lekcija: na spletu ne kupujte ničesar, kar potem zaužijete. Najhuje, kar se vam lahko zgodi, če na spletu kupite majico, je to, da vam je premajhna ali pa je sploh ne pošljejo. Zdravila pa se vam sama po sebi pogosteje maščujejo, kot pomagajo, zato "mamila" kupite pri zanesljivem dobavitelju, če se že res hočete zastrupiti.

Vlak smrti postane smrtno nevaren

Eden najbolj vznemirljivih rekvizitov v lunaparku, vlak smrti, ki je adrenalinska injekcija, za katero vsi radi plačamo, je forenzični ekipi povzročil obilo preglavic. V drugi epizodi prve sezone se je zgodila nesreča, ki jo je povzročil nezakonit dostop do notranjega sistema, ki upravlja vožnjo. Številne žrtve tega napada gotovo niso pričakovale, da jih bo na koncu vožnje z vlakom smrti zares pričakala smrt.

Otroška kamera je vse, le varna ni

Na kraju zločina: Splet nas je že v prvi epizodi precej šokiral in prestrašil. Vsi starši in tisti, ki pazijo na otroke, so po epizodi "Kidnapping 2.0" (Ugrabitev 2.0) gotovo še enkrat razmislili o tem, ali je smiselno namestiti otroško kamero v sobo k otroku.

Zgodba je grozljiva, saj ugrabijo otroka, ki je imel v sobi majhno varnostno kamero, povezano s stranjo z dražbami. Ugrabitelji so torej lahko v kateremkoli trenutku videli, ali je kdo prisoten v sobi. Še enkrat razmislite o tem ... Nato pa se spomnite, da so tudi mobilni telefoni in prenosniki opremljeni s kamero ... Kako se počutite zdaj?

Smrtonosna pištola za videoigro

Vemo, da videoigre spodbujajo nasilje, saj je igralec v večini iger vključen v virtualne nasilne boje in vojne. Vemo tudi, da ni dobro vzgajati otrok tako, da mu v roke potisneš igralno konzolo in ga pustiš pri miru.

Ko pa so v 11. epizodi s pištolo za videoigro ubili 15-letnika, so forenziki Na kraju zločina: Splet lahko samo še podaljšali seznam nevarnosti za otroke, ki izhajajo iz videoiger. Forenzična ekipa je odkrila, kdo stoji za tem zločinom. Če pa ste tudi vi oboževalci videoiger in kupujete novo opremo, morda ne bi bilo slabo, da jo preizkusite blizu urgence.

Če pogrešate tehnološke forenzike, oktobra spremljajte drugo sezono serije Na kraju zločina: Splet na Pickboxu na SiOL TV, kjer vas bo vsak ponedeljek ob 21.00 pričakala nova epizoda in to le 24 ur po prvem predvajanju v Ameriki. Na ta način boste prvi v Sloveniji odkrili, kaj je novega v svetu kiber zločinov.

Ne spreglejte