SiolNET. Trendi Film in TV
0,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na 33. Liffu glavna nagrada v roke hrvaškemu režiserju za film o samomoru

0,03

termometer

Liffe |  | Foto: STA
Foto: STA

Večer pred zadnjimi projekcijami so v Cankarjevem domu podelili nagrade 33. ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala (Liffe). Osrednjo nagrado, vodomec, je mednarodna žirija podelila prvencu na temo samomora Varen kraj hrvaškega režiserja Juraja Lerotića. Režiser se je ob tem zahvalil ekipi, med njimi direktorju fotografije Marku Brdarju.

Dobitnika glavne nagrade je razglasil Matevž Luzar, član žirije, v kateri sta bila še Edel Brosnan in Joana Domingues. Po njegovih besedah je imela žirija zelo lahko delo, odločitev pa so sprejeli soglasno. V utemeljitvi so zapisali, da gre za iskren, lep in sočuten film o zelo pomembni temi, samomoru, o čemer se kot družba premalokrat pogovarjamo. Po njihovi oceni ga odlikujejo precizna režija, izjemna igra in fotografija.

Kot je še povedal Lerotić, je postprodukcija filma potekala v Sloveniji, eno od vlog v njem pa je odigral Igor Samobor. Po njegovih besedah je igralca dlje časa iskal po vsej regiji, zato se mu je zahvalil, da je pristal na vlogo.

Zmagovalni film je prejel kipec vodomca, plaketo in denarno nagrado v višini sedem tisoč evrov. Posebno omembo med filmi iz sekcije Perspektive, iz katere izbirajo dobitnika vodomca, pa je žirija podelila filmu Prezaposlena režiserja Erica Gravela, ki mu je uspelo ustvariti triler na poti v službo in nazaj.

Nagrada za najboljši kratki film v Estonijo

Nagrado za najboljši kratki film je dobil estonski animirani film Sierra Sanderja Joona. Žirija, v kateri so bili Dušan Kasalica, Liza Marijina in Maša Seničić, ga je ocenila za duhovit in inteligenten, a zelo ganljiv film. Posebno omembo v tej kategoriji je podelila eksperimentalnemu filmu Heat Waves Kenta Chana, prikazu sodobnega sveta, sestavljenem iz različnih najdenih posnetkov.

Na festivalu so podelili še štiri nagrade. Nagrado FIPRESCI, o kateri odloča mednarodna žirija svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev, je prejel francoski film Neustavljivi Anais Volpe o prijateljstvu dveh mladih žensk v Parizu, kakršnega si vsi želimo. Režiserka se je zahvalila prek videosporočila.

Žirija Art kino mreže Slovenije in mladinska žirija Kinotripa je svoji nagradi podelila istemu filmu. Najbolj se ju je dotaknil belgijski film Blizu Lukasa Dhonta o prijateljstvu med najstnikoma. Film po njuni oceni spomni, kako pomembni sta bližina in nežnost, obenem izpostavi, s kakšnimi stiskami se spopadajo mladi. V imenu režiserja se je za nagradi prek videoposnetka zahvalil soscenarist Angelo Tijssens.

Občinstvo 33. Liffa pa je nagrado zmaj izmed 21 filmov podelilo bosanskemu filmu Praznik dela Pjera Žalice.

Na Liffu letos več kot 33 tisoč obiskovalcev

Na letošnjem Liffu, ki se bo z zadnjimi projekcijami uradno zaključil v nedeljo, so prikazali 92 celovečernih in tri sklope kratkih filmov iz 48 držav. Obiskalo ga je 41 gostov, filmskih ustvarjalcev in članov žirij. Našteli so nekaj več kot 33 tisoč obiskovalcev, od tega si je približno sedem odstotkov gledalcev filme ogledalo v sistemu VOD.

Zmagovalni celovečerni in kratki film ter prejemnika nagrade Art kino mreže Slovenije in Kinotripa bodo v Cankarjevem domu še enkrat prikazali v ponedeljek.

daljinec, televizija, tv ekran Trendi Liffe tudi kot video na zahtevo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin