Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 3. 2013,
16.28

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Cannes Veliki Gatsby Baz Luhrmann festival

Torek, 12. 3. 2013, 16.28

8 let

Letošnji festival v Cannesu bo prvi pozdravil Veliki Gatsby

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Težko pričakovana adaptacija knjižne uspešnice, ki se jo je je lotil režiser Baz Luhrmann, bo v razkošnem slogu odprla letošnji filmski festival v Cannesu.

Če je odprtje lanskega filmskega festivala v Cannesu s filmom Kraljestvo vzhajajoče lune minilo v znamenju tabornikov in svojevrstnega humorja Wesa Andersona, se bodo obiskovalci letos najprej podali na razkošno potovanje v divja dvajseta – največji filmski festival bo namreč odprl film Veliki Gatsby avstralskega režiserja Baza Luhrmanna.

V adaptaciji knjižne uspešnice F. Scotta Fitzgeralda, pripovedi o bogastvu, preobilju in razpadu ameriških sanj, bomo v vlogi protagonista videli Leonarda DiCapria – ta je z režiserjem že sodeloval v filmu Romeo + Julija – njegovega prijatelja in občudovalca Nicka Carrawayja je upodobil Tobey Maguire, v Gatsbyjevo romantično obsesijo Daisy pa se je vživela Carey Mulligan.

"Za vse, ki smo ustvarjali film The Great Gatsby, je to, da bo odprl festival v Cannesu, velika čast," je v izjavi za javnost dejal Luhrmann. "Navdušeni smo nad tem, da se vračamo v državo, na prizorišče in festival, ki nam je bil vedno blizu – ne samo zato, ker so tu pred enaindvajsetimi leti predvajali moj prvi film, temveč tudi zato, ker je F. Scott Fitzgerald nekaj najlepših in ganljivih odstavkov svojega neverjetnega romana napisal v bližini, v vili blizu Saint-Raphaëla."

Letošnji filmski festival v Cannesu se sicer odpira 15., trajal bo vse do 26. maja, za predsednika žirije je bil okronan Steven Spielberg.

Roman Veliki Gatsby je sicer doživel že več gledaliških in filmskih predelav – najbolj znana je morda različica iz leta 1974, v kateri so se v glavne vloge vživeli Robert Redford, Sam Waterston in Mia Farrow. Kljub mnogim adaptacijam pa bo prihajajoča prva, katere blišč si bo mogoče ogledati tudi v 3D-različici.

Ne spreglejte