Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
3. 1. 2015,
14.30

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

filmi Jennifer Lawrence Chris Pratt Matthew McConaughey

Sobota, 3. 1. 2015, 14.30

6 let, 7 mesecev

Leto v znamenju mamic, bojevnic in fatalk (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Predstavljamo vam filme, teme, obraze in dogodke, ki so zaznamovali preteklo kinematografsko leto. Po čem si ga boste zapomnili vi?

Lestvica najboljših filmov leta je sestavljena, prve nominacije za različne filmske nagrade so razglašene, pogledi številnih filmoljubcev in filmske industrije pa so že usmerjeni v prihodnost, ko se bodo za prevlado v svetovnih kinematografih bojevali nova epizoda Vojne zvezd, najnovejši film o Jamesu Bondu in nadaljevanje Marvelovih Maščevalcev.

Kljub temu si bomo na Planet Siol.net privoščili kratek skok v preteklost in se spomnili filmov, dogodkov in osebnosti, ki so na takšen ali drugačen način zaznamovali preteklih 12 mesecev.

V nasprotju z lestvico najboljših filmov leta, pri kateri smo se osredotočili na celovečerce, ki so lani prispeli na redni spored slovenskih kinematografov, smo v ta pregled vključili tudi tiste filme z letnico 2014, ki si jih bomo lahko v domačih kinih ogledali v prihodnjih dnevih, tednih in mesecih, nekaj pa je tudi takšnih, ki še nimajo zagotovljene slovenske distribucije.

V prestolnici vladal delni kinematografski mrk, v tujini najbolj odmeval intervju s Kimom Džongom Unom Po letu, ko so našo prestolnico zaobšle številne odmevne hollywoodske uspešnice, o čemer je v kolumni Zakaj je Ljubljana prestolnica z najslabšim kinosporedom na svetu pisal Samo Rugelj, je nehvaležno napovedovati, ali bomo filme, kot sta avstralska grozljivka Babadook in britanska zaporniška drama Starred Up, v naših kinih sploh kdaj dočakali.

Iz povsem drugačnih razlogov velja to tudi za "hašišarsko" komedijo Intervju – film, o katerem se je v zadnjih dneh leta največ govorilo in pisalo. Sodbo o tem, ali so bile domnevne grožnje in hekerski vdori podpornikov vodje severnokorejskega voditelja Kima Džonga Una resnični ali pa le del spretne oglaševalske kampanje studia Sony, prepuščamo drugim.

Bayjevi roboti so znova premagali stripovske superjunake Na srečo so številni filmi in dogodki, med katerimi izpostavljamo 25. izdajo Liffa, uspešen zagon Blejskega filmskega festivala in Leto Kina, nekoliko popravili grenak priokus, ki so ga pri obiskovalcih kinematografov pustili zapleti z distribucijo in prikazovanjem.

Navsezadnje je bilo to leto, ko je Christopher Nolan z Medzvezdjem odpotoval v vesolje in ko se je Peter Jackson z Bitko petih vojska dokončno poslovil od Srednjega sveta. Angelina Jolie si je nadela roge in se prelevila v Zlohotnico, nadaljeval se je niz Marvelovih uspešnic, na kinematografski olimp pa so se znova povzpeli Transformerji – Doba izumrtja je bila edini film, ki je lani v svetovnih kinoblagajnah zaslužil več kot milijardo ameriških zelencev.

Vas uspeh četrtega dela Bayjeve robotske franšize žalosti? Nas tudi. Pozitiven vidik tega podatka je, da bodo Transformerji to leto mirovali. Naj bo v njem sila z vami!

Leto so zaznamovali:

 | Foto:

Usodne ženske (300: Vzpon imperija, Mesto greha: Ženska za umret, Mačeta 2, Zlohotnica, Nimfomanka, Lucy, Ni je več)

Mamice (Lahko noč, mamica, 9 mesecev šoka, Mamica, Babadook, Občudovani)

Superjunaki (Neverjetni Spider-Man 2, Možje X: Dnevi prihodnje preteklosti, Varuhi galaksije, Stotnik Amerika: Zimski vojak, Ninja želve, Birdman)

Biblične zgodbe (Noe, Eksodus: Bogovi in kralji, pogojno tudi Leviatan)

Znanost in tehnologija (Medzvezdje, Transcendenca, Ničelni teorem, Teorija vsega)

Vojne vihre in druge človeške tragedije (Gozdovi so še vedno zeleni, Bes, Številka 55, Krogi, Varuhi zapuščine, Neuklonljiv, Pogled tišine, Epizoda v življenju zbiralca železa)

Franšize in nadaljevanja (Hobit: Bitka petih vojska, Igre lakote: Upor, 1. del, 22 Jump Street: Mladeniča na faksu, Butec in butec DA, Kako se znebiti šefa 2, 300: Vzpon imperija, Mesto greha: Ženska za umret, Očiščenje 2, Kako izuriti svojega zmaja 2, Transformerji: Doba izumrtja in skoraj vsi filmi o superjunakih.)

 

Najdonosnejši filmi leta:

 | Foto:

1. Transformerji: Doba izumrtja (1,087 milijarde ameriških dolarjev)

2. Varuhi galaksije (772 milijonov ameriških dolarjev)

3. Zlohotnica (757 milijonov ameriških dolarjev)

4. Možje X: Dnevi prihodnje preteklosti (746 milijonov ameriških dolarjev)

5. Stotnik Amerika: Zimski vojak (714 milijonov ameriških dolarjev)


Najodmevnejši domači festivali in dogodki: 25. Liffe, Bled Film Festival (BFF), Kino otok, Festival slovenskega filma (FSF), Festival dokumentarnega filma (FDF), Animateka, GLBT Filmfest Slovenia, Grossmannov festival fantastičnega filma in vina, Leto kina. 


Slovenski celovečerci leta: Drevo, Pot v raj, Zapelji me, Panika!, Inferno, Boj za


ŽENSKI OBRAZ LETA: Jennifer Lawrence

 | Foto:

Čeprav je bila konkurenca med pripadnicami nežnejšega spola letos precej huda – Scarlett Johansson je nastopila skoraj v vsakem drugem filmu –, smo se odločili, da naziv ženskega obraza leta podelimo Jennifer Lawrence.

Pretehtali sta njena nominacija za oskarja za stransko vlogo v kriminalni komični drami Ameriške prevare (njena tretja) in dejstvo, da je ljubljenka občinstva znova zasedla vrh Forbesove lestvice najbolj dobičkonosnih igralcev. Lani smo si jo lahko ogledali tudi v tretjem delu Iger lakote in v Dnevih prihodnje preteklosti, zaigrala je še v drami Serena, letos pa bo 24-letna igralka z drugim delom Upora sklenila franšizo, ki jo je izstrelila med zvezde. Vse kaže na to, da bo Lawrenceova tam še nekaj časa ostala.

ZASLEDOVALKE: Scarlett Johansson (Ona, Stotnik Amerika: Zimski vojak, Under the Skin, Lucy, Šef), Amy Adams (Ona, Ameriške prevare, Lullaby, Big Eyes), Angelina Jolie (Zlohotnica, Nezlomljiv), Julianne Moore (Nonstop, Still Alice, Igre lakote: Upor, 1. del, Sedmi sin, Poti k zvezdam)

 

MOŠKI OBRAZ LETA: Matthew McConaughey  | Foto:

V moški konkurenci ni nobenega dvoma, da je leto 2014 pripadlo Matthewu McConaugheyju. Igralec z značilnim teksaškim naglasom, ki smo dolga leta povezovali predvsem z romantičnimi komedijami, je svoj karierni preporod začel že pred leti, po vlogah v filmih The Lincoln Lawyer, Morilec Joe, Vroči Mike in Mud pa mu je končno uspel preboj v prvo igralsko ligo.

V Volku z Wall Streeta je skoraj zasenčil Leonarda DiCapria, vloga v biografski drami Klub zdravja Dallas mu je prinesla zasluženega oskarja, ob koncu leta pa se je igralec izkazal še z glavno vlogo v Nolanovem spektaklu Medzvezdje. Smo njegov prispevek v televizijski senzaciji Pravi detektiv že omenili? Če si sposodimo zvezdnikove besede, je bilo leto 2014 zanj resnično alright, alright, alright!

ZASLEDOVALCI: Jake Gyllenhaal (Ugrabljeni, Enemy, Nightcrawler), Channing Tatum (Lego film, 22 Jump Street: Mladeniča na faksu, Foxcatcher: Boj z norostjo, Knjiga življenja), Bennedict Cumberbatch (Hobit: Bitka petih vojska, Pingvini z Madagaskarja, The Imitation Game), Chris Pratt (Ona, Lego film, Varuhi galaksije)

 

PREBOJ LETA: Chris Pratt

Pred enim letom za Chrisa Pratta ni slišal še skoraj nihče, po manjših vlogah v filmih Iskan, Telo lepe Jennifer, Zmagovalec, Zero Dark Thirty in Ona ter po številnih izgubljenih kilogramih pa je vendarle napočil njegov čas.

Na začetku leta je Pratt posodil glas osrednjemu junaku izvrstnega animiranega celovečerca Lego film, nekaj mesecev pozneje pa nas je v Varuhih galaksije očaral še s svojim stasom in obrazom. Brez Pratta in njegovega karizmatičnega nasmeška Marvelovi novinci preprosto ne bi bili to, kar so, simpatični igralec (in ne dinozavri!) pa je zaslužen tudi zato, da se veselimo letošnjega obiska Jurskega parka.

ZASLEDOVALCI: Will Forte (Nebraska, Lego film, She's Funny That Way, Trouble Dolls) Rosamund Pike (Ni je več, A Long Way Down, Hektor v iskanju sreče), Lupita Nyong'o (Nonstop, 12 let suženj), Dane DeHaan (Neverjetni Spider-Man 2, Life After Beth)

 

FILMSKI NAPOVEDNIK LETA: Pobesneli Max 4: Cesta Besa Če bo četrti del Millerjeve franšize, v katerem bo cestnega bojevnika namesto Mela Gibsona upodobil Tom Hardy, samo pol tako razburljiv kot je njegov napovednik, bomo navdušeni.

FILMSKA PESEM LETA: Balada The Hanging Tree, ki jo je v tretjem delu Iger lakote odpela Jennifer Lawrence. Najboljših 90 sekund filma!

PRIZOR LETA: Magnetov pobeg iz strogo varovanega podzemnega zapora v središču Pentagona. Prizor, med katerim Bryan Singer ustavi čas, je veliko pripomogel k odločitvi, da uvrstimo Dneve prihodnje preteklosti na lestvico najboljših filmov leta (medtem ko so se morali Varuhi galaksije zadovoljiti s častno omembo).

SOUNDTRACK LETA: Guardians of the Galaxy: Awesome Mix Vol. 1 (Varuhi galaksije) V tej kategoriji so Marvelovi novinci nesporni zmagovalci. Uspešnice iz sedemdesetih in osemdesetih let prejšnjega stoletja, s katerimi je Chris Pratt razorožil svoje nasprotnike, nam še zdaj odzvanjajo v ušesih.

CITAT LETA: "Jaz sem Groot." Humanoidno drevo Groot, eden od Varuhov galaksije, s temi tremi besedami pove več, kot pa to uspe nekaterim drugim filmskim likom z neštetimi stranmi dialogov. Še bolj osupljivo je to, da se jih tudi po 30 ponovitvah ne naveličamo poslušati.

IDIOTSKI NASLOV LETA: Butec in butec DA (Dumb and Dumber TO)

Ne spreglejte