Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Ponedeljek,
7. 4. 2014,
12.10

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Katarina Čas Jan Cvitkovič film

Ponedeljek, 7. 4. 2014, 12.10

8 let

Katarina Čas in Jan Cvitkovič v skednju

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V skednju Škrabčeve domačije bodo gostili Katarino Čas in Jana Cvitkoviča. Ekonomistko in arheologa, igralska naturščika, ki sta v filmu dosegla mednarodne uspehe.

Ekonomistka po izobrazbi, Katarina Čas, in arheolog, Jan Cvitkovič, sta v svet filma in igranja prišla kot naturščika, v njem pa ostala kot uspešna ustvarjalca, ki sta Slovenijo postavila na filmski zemljevid sveta. Katarina Čas kot igralka, Jan Cvitkovič predvsem kot režiser.

O svojih poteh in uspehih bosta v četrtek, 10. aprila, ob 19. uri spregovorila v skednju Škrabčeve domačije. Z njima se bo pogovarjala Nina Orel.

Od ekonomije do Hollywooda Voditeljica in igralka, rojena 1976, Katarina Čas je diplomirana ekonomistka, ki se je na televiziji prvič pojavila pri 12 letih v reklami za kokto. Leta 1989 je igrala v mladinskem filmu Peklenski načrt, naslednjič pa se je na ekranih pojavila v vlogi voditeljice televizijske glasbene oddaje Atlantis. Nato je sledilo še vodenje oddaje Klik, Klub Avenija in Zmenkarije. Od leta 2005 pa vodi alternativno glasbeno oddajo Aritmija.

Po voditeljskih izkušnjah se je Katarina Čas preizkusila v igranju v televizijskih in spletnih nanizankah domače in tuje produkcije - Prepisani, Strasti, Vrtičkarji, Zauvijek susjedi. Vloga v irskem filmu Policist jo je izstrelila na britanski trg – odigrala je glavno vlogo v kratkem filmu Liam in Lenka in nanizankah A Touch of Cloth in New Tricks. In seveda, lanskoletni preboj v Hollywood, v filmu Martina Scorseseja Volk z Wall Streeta, kjer je igrala ob Leonardu DiCapriu. Trenutno z Alom Pacinom snema film Imagine o Johnu Lennonu.

Od arheologije do Leva prihodnosti Jan Cvitkovič, rodil se je leta 1966, je že med študijem arheologije s filmom Rop stoletja osvojil Grossmanovo nagrado za scenarij. Leta 1999 je njegov prvi celovečerec V leru, za katerega je z režiserjem Janezom Burgerjem napisal scenarij in odigral glavno vlogo, prejel kar 20 domačih in mednarodnih nagrad.

Leta 2001 je za svoj režijski prvenec Kruh in mleko prejel leva prihodnosti na filmskem festivalu v Benetkah in tako dosegel enega največjih mednarodnih uspehov slovenskega filma. Za svoj drugi celovečerni film Odgrobadogroba je prejel nagrado za najboljšega novega režiserja na filmskem festivalu v San Sebastianu. Njegov tretji celovečerec Archeo je na FSF v Portorožu prejel vesno za najboljši film, režijo in fotografijo.

Mojster kratkih igranih filmov - Srce je kos mesa, Vem, Sto psov, Bil sem otrok- je igral tudi v stranski vlogi v filmu Metoda Pevca Lahko noč, gospodična in Mattea Oleotta Zoran, moj nečak idiot. Je tudi pisec kratkih zgodb in poezije, izdal je zbirko kratkih pesmi Lačna žival.

Ne spreglejte