Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 1. 2021,
8.32

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,74

8

Natisni članek

Hrvaška smrt Mira Furlan

Petek, 22. 1. 2021, 8.32

3 leta, 2 meseca

Hrvatje žalujejo: umrla je velika igralka Mira Furlan

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,74

8

Mira Furlan | Mira Furlan je umrla v 66. letu starosti. | Foto Twitter

Mira Furlan je umrla v 66. letu starosti.

Foto: Twitter

Hrvaški mediji poročajo, da je v sredo, 20. januarja 2021, umrla legendarna igralka Mira Furlan.

Novico o smrti Mire Furlan so njeni bližnji sporočili po njenem uradnem računu na Twitterju, na katerem so delili njen navedek, ob njem pa sporočilo, da je preminila. Stara je bila 65 let.

Mira je bila ena najslavnejših igralk na Hrvaškem in v nekdanji Jugoslaviji. Diplomirala je iz igre na zagrebški akademiji dramske umetnosti leta 1978, ko je postala tudi članica ansambla Hrvaškega narodnega gledališča (HNK) v Zagrebu, nato pa je postala ena najbolj cenjenih jugoslovanskih filmskih igralk.

V svoji karieri je posnela okrog 40 filmov, med katerimi so tudi Oče na službeni poti Emirja Kusturice, V žrelu življenja, Za srečo so potrebni trije, KiklopLepota greha ... ter v številnih televizijskih serijah, kot so Veliko mesto, Nepokorjeno mesto in Boljše življenje.

Mira (druga z desne) je zaigrala tudi v priljubljeni seriji Skrivnostni otok. | Foto: IMDb Mira (druga z desne) je zaigrala tudi v priljubljeni seriji Skrivnostni otok. Foto: IMDb

Uspešno igralsko pot nadaljevala v ZDA

Kmalu po razpadu Jugoslavije je z možem zaradi političnih razmer v domovini odšla v ZDA, kjer je nadaljevala svojo uspešno kariero. Igrala je v gledališčih v New Yorku in Los Angelesu, nato pa je dobila vlogi v priljubljenih serijah Babilon 5 in Skrivnostni otok.

O njeni smrti tako poroča tudi slavna revija Variety, ki je objavila odziv ustvarjalca serije Babylon 5 J. Michaela Straczynskega s poklonom pokojni igralki. Uradni vzrok njene smrti ni znan, je pa spletni Večernji list poročal, da naj bi umrla za posledicami virusa Zahodnega Nila. Hrvaški medij se sklicuje na vire blizu igralkine družine, ki so potrdili, da se je nekaj mesecev po okužbi borila za življenje.

Tudi Straczynski je potrdil, da je zasedba serije Babilon 5 že nekaj časa vedela, da je Mira slabega zdravja. "Upali smo, da se bo njeno zdravstveno stanje izboljšalo, saj je bilo v zadnjem skupnem elektronskem sporočilu zapisano, da ji gre bolje." Pozneje je izvedel, da ni bilo tako ter da se je Mirin mož Goran Gajić odločil, da jo iz bolnišnice pripelje domov.

Poleg moža je za seboj pustila še sina Marka Lava Gajića.

Ne spreglejte