SiolNET. Trendi Film in TV
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

George Takei: od Suluja do najbolj slavnega upokojenca na Facebooku

2

termometer

 | Foto:
George Takei je v šestdesetih letih prejšnjega stoletja v Zvezdnih stezah upodobil Hikaruja Suluja, danes pa je znan po svojem aktivizmu in prisotnosti na Facebooku.

Redkim zvezdnikom, ki so v televizijskem svetu zasloveli pred pol stoletja, uspe zadržati opaznost, kaj šele slavo. George Takei se je iz vloge v Zvezdnih stezah leta 2011 prelevil v enega od najbolj aktivnih in prepoznavnih uporabnikov Facebooka, ki ima že več kot sedem milijonov oboževalcev, znan pa je tudi kot aktivist za enake pravice istospolnih parov. Takei slovi po svojih humornih objavah tako na Facebooku kot na Amazonu, kjer z možem rada komentirata bizarne izdelke, ki so v prodaji. Takei je med tisoč najbolj kredibilnimi ocenjevalci izdelkov, saj njegova zabavna priporočila dobivajo tudi po več kot 18 tisoč "všečkov". Ime je dobil po britanskem kralju Ime je dobil po članu kraljeve družine, saj je bil njegov oče veliki anglofil. Sina je tako poimenoval po kralju Juriju VI., ki je bil kronan le nekaj tednov po Georgeevem rojstvu leta 1937, medtem ko je njegovemu bratu ime Henry po kralju Henriku VIII. Sestri je ime Nancy.

Ker izhaja iz japonsko-ameriške družine, ki je v 40. letih živela v Kaliforniji, je štiri leta svojega otroštva preživel v koncentracijskem taborišču, v katerega so med drugo svetovno vojno Američani zaprli vse sumljive družine japonskega porekla. Izkušnja, ki ga je globoko zaznamovala, je pozneje navdihnila muzikal Allegiance, v katerem bo Takei kmalu tudi zaigral.

Po Zvezdnih stezah v politiko Svojo kariero je Takei sicer začel za kamerami, ko je v filmih, kot sta Godzilla Raids Again in Rodan, posodil samo svoj glas. Prvič je pred kamero nastopil leta 1959 v televizijski kriminalki Perry Mason, šele sedem let pozneje pa je nastopil v Zvezdnih stezah. Med snemanjem serije pa se med igralci sprva niso razvili ravno topli odnosi. Poleg težavnega odnosa z Williamom Shatnerjem je imel Takei nekaj težav tudi z Walterjem Koenigom, za katerega je bil prepričan, da ga bo nadomestil v seriji. Pozneje sta se spoprijateljila, Koenig pa je bil celo njegova priča na poroki.

Poleg televizijskega udejstvovanja je Takeija od nekdaj zanimala tudi politika. Leta 1973 je kandidiral za mestnega svetnika v Los Angelesu, a izgubil, ga je pa zato župan Tom Bradley postavil v upravni odbor oddelka za javni prevoz, kjer je delal do leta 1984. V devetdesetih ga je Bill Clinton imenoval v vodstvo japonsko-ameriškega prijateljstva.

"Iz omare" ga je spravil Arnold Schwarzenegger Takeijevo politično udejstvovanje je danes vidno predvsem na področju boja za pravice istospolnih parov, a Takei dolgo časa ni javno razkril svoje spolne usmerjenosti. To je storil šele leta 2005, ko je takratni guverner Arnold Schwarzenegger vložil veto na zakon o istospolnih porokah.

Danes je Takei star 77 let, srečno poročen in morda na vrhuncu svoje slave prav po zaslugi spleta. Ima svojo blagovno znamko uniseks parfuma Eau My, ki se nanaša na njegovo značilno frazo "Oh my!", ki jo je Takei izrekel med intervjujem s Howardom Sternom. Frazo je Stern uporabil v napovedniku za intervju leta 2006 in šele takrat je postala neločljivo povezana z njegovim imenom.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin