Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sobota,
11. 11. 2017,
9.55

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83

Natisni članek

Brett Ratner Ellen Page Hope Solo Sepp Blatter Kevin Spacey George Takei Anthony Edwards spolno nadlegovanje

Sobota, 11. 11. 2017, 9.55

6 let, 5 mesecev

Nova razkritja o spolnem nadlegovanju

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,83
Solo Hope, Sepp Blatter | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Seznam slavnih, ki so razkrili, da so jih v Hollywoodu spolno nadlegovali, je vse daljši. Škandal pa se iz filmskih krogov seli tudi v šport

Ameriška nogometna zvezdnica Hope Solo, dvakratna dobitnica zlate olimpijske medalje, je razkrila, da jo je leta 2013 na podelitvi nagrad za zadnjico zgrabil tedaj eden od najbolj vpolivnih ljudi v nogometu Sepp Blatter. Solo trdi, da jo je Blatter, tedaj predsednik Fife, tik preden sta skupaj podelila nagrado za nogometašico leta, "zgrabil za zadnjico."

Šestintridesetletna Hope je v intervjuju za portugalski časopis Tribuna Expresso razkrila, da je bila pred podelitvo nervozna in da je bila popolnoma šokirana, ko jo je nekaj trenutkov, preden sta odšla na oder, Blatter zgrabil za zadnjico. "Hitro sem se morala zbrati, da sem svoji moštveni kolegici podelila največjo nagrado njene kariere in da sem slavila z njo. Zato sem se v tistem trenutku povsem osredotočila na Abby," je pojasnila Hope. Nagrado za najboljšo nogometašico je podelila ameriški igralki Abby Wambach.

Predstavniki Blatterja, ki je leta 2015 sredi škandala o podkupovanju odstopil z mesta predsednika svetovne nogometne organizacije, so navedbe ameriške nogometašice označili za smešne.

Anthony Edwards | Foto: Reuters Foto: Reuters

Obtožbe o neprimernem spolnem vedenju pa se nadaljujejo tudi v Hollywoodu. Tako je nekdanji zvezdnik serije Urgenca in filma Top Gun, 55-letni Anthony Edwards, razkril, da ga je kot 12-letnega dečka nadlegoval filmski porducent Gary Goddard, ki je tudi posilil njegovega prijatelja. "Pedofili prežijo na šibke. Moj oče je bil zaradi psihičnih težav čustveno nedostopen. Moja ranljivost je bila izkoriščena. Spolno me je nadlegoval Goddard, mojega najboljšega prijatelja pa je posilil; to se je vleklo več let," je na družbenih omrežjih zapisal Edwards, ki se z igranjem ukvarja že od svojega 11. leta, in dodal, da si tedaj ni upal spregovoriti o zlorabi. Goddard je bil njegov mentor in nekakšna "bolna očetovska figura".

George Takei | Foto: Reuters Foto: Reuters

Obtožba je doletela tudi ikono serije Zvezdne steze Georgea Takeija, ki ga je Scott Brunton obtožil, da ga je leta 1981, ko mu je bilo 24 let, Takeiju pa 43 ali 44, igralec otipaval, ko je bil po večerji in obisku kina nezavesten v njegovem stanovanju. "Šla sva v njegovo stanovanje na pijačo. Po le nekaj požirkih drugega kozarca, ki mi ga je pripravil Takei, sem se začel počutiti slabo in sem si mislil, da bom omedlel," je dejal in dodal, da je imel, ko se je čez čas zavedel, hlače spuščene do gležnjev, Takei pa ga je grabil za mednožje.

O incidentu se je odločil spregovoriti zaradi izjave, ki jo je Takei dal o Kevinu Spaceyju. Takei je izrazil nezadovoljstvo, da je Spacey ob priznanju, da je nadlegoval Anthonyja Rappa, razkril svojo istospolno usmerjenost. "Moški, ki neprimerno nadlegujejo ali koga spolno napadejo, tega ne delajo zato, ker so geji. To naredijo, ker imajo moč in se odločijo, da jo zlorabijo," je zapisal Takei.

ellen page | Foto: Reuters Foto: Reuters

Igralka Ellen Page pa je režiserja Bretta Ratnerja, ki se že ubada z obtožbami, da se je neprimerno vedel, obtožila, da je pogosto poniževal ženske, njo pa javno razkril kot lezbijko na srečanju snemalne ekipe filma X-Men: The Last Stand, ko je bila stara 18 let. "Pogledal je žensko, ki je stala poleg mene, bila je deset let starejša od mene, pokazal name in rekel: 'Morala bi jo p****ati, da bi ugotovila, da je lezbijka,'" je danes 30-letna Ellen v objavi na Facebooku opisala homofobni dogodek, zaradi katerega je čutila sramoto. "Bila sem mlada in še sebi nisem čisto priznala, da sem lezbijka," je še zapisala igralka in dodala, da je Ratner nekoč neki ženski komentiral, da ima "povešeno m***ko."

Ellen, ki je zaslovela z vlogo v filmu Juno, je razkrila še, da jo je pri 16. letih pod mizo otipaval režiser (njegovega imena ne razkriva), nekoliko pozneje pa še, da jo je režiser (ni znano ali isti, ki jo je otipaval) nagovarjal, naj spi z moškim, okoli deset let starejšim, in mu potem pove, kako je bilo. Igralka je to zavrnila in pravi, da je "nasilje proti ženskam epidemija v tej državi (ZDA, op. a.) in po vsem svetu".

Ne spreglejte