SiolNET. Trendi Film in TV
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Gazvodova Dvojina v Skopju do zlatega sonca

2

termometer

Film Nejca Gazvode Dvojina je na festivalu Cinedays v Skopju prejel nagrado zlato sonce za najboljši film balkanske regije.

Po besedah žirije film izpostavi pozitivni razvoj karakterja v zgodbi, Gazvoda pa se je izkazal z nevsakdanjo duhovitostjo in barvitostjo. Na mednarodnih festivalih sta si nagrade prislužila še Razredni sovražnik in Boles.

"Kot mnogi liki v balkanski kinematografiji, bi se Tina morala utapljati v samopomilovanju in grenkobi, vendar se to ne zgodi," so žiranti festivala, ki je potekal med 14. in 23. novembrom, pojasnili svojo odločitev za podelitev nagrade Gazvodi.

Film Dvojina v režiji in po scenariju Gazvode prinaša zgodbo o danskem dekletu (Mia Jexen) in Ljubljančanki (Nina Rakovec), ki po spletu naključij preživita noč v prestolnici, se zaljubita ter si pomagata narediti življenje lepše.

Razredni sovražnik, prvenec Roka Bička, si je po nagradi filmskih kritikov v Benetkah prislužil vrsto nagrad, v drugi polovici novembra pa se je okitil še s peto in šesto mednarodno nagrado.

Na 26. festivalu mladinskega in otroškega filma Castellinaria v Bellinzoni (Švica) je prejel nagrado trije gradovi za najboljši film v kategoriji od 16. do 20. leta, na 26. panorami evropskega filma v Atenah pa ga je za najboljši film razglasila žirija mednarodnega kritiškega združenja FIPRESCI.

Veliki ljubljenec mednarodnih festivalov je tudi kratki animirani film Boles režiserke Špele Čadež. Na 34. festivalu kratkega filma Villeurbanne v Franciji je prejel nagrado za svobodo, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin