Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 7. 2011,
13.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Harry Potter film intervju

Petek, 15. 7. 2011, 13.18

8 let

David Yates: Nove izzive bom iskal v nizkoproračunskih filmih

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Režiser Harryja Potterja o tem, zakaj je zadnji film sage bolj temačen in zakaj bo njegov naslednji projekt po vsej verjetnosti bolj nizkoproračunske narave.

Filmska saga o mladem čarovniku se z minuli teden premierno prikazanim filmom Svetinje smrti 2 končuje. Sedeminštiridesetletni britanski režiser, ki stoji za zadnjimi štirimi od osmih filmov o pripetljajih Harryja in njegovih prijateljev, posnetih po knjižni uspešnici pisateljice J.K. Rowling, je ob tej priložnosti spregovoril nekaj besed o svojem preteklem delu in načrtih za prihodnost. Kako to, da ste se odločili za režiranje filmov o malem čarovniku? Ponudila se mi je preveč dobra priložnost, da bi jo izpustil. Prej nisem prebral nobene knjige in ko so me vprašali, če bi režiral, sem si rekel, da je skrajni čas, da se lotim branja. Knjiga je bila zabavna in očarljiva, zato sem se hitro lotil tudi druge. To je svet, ki te potegne vase. Z ekipo, s katero sem pri filmu sodeloval, smo se odlično razumeli. Potem so me prosili, da bi posnel tudi naslednji film o Harryju in potem še naslednjega. Ste v zadnjem filmu načrtno pričarali bolj zrelo, temačno vzdušje kot v tistih prej? Eden od načinov, da ohraniš takšno sago zanimivo in svežo, je, da poskrbiš, da filmi odraščajo skupaj z občinstvom. Gledalci, ki so imeli ob gledanju prvega filma 6, 7 let, so zdaj najstniki in ne želijo, da smo do njih pokroviteljski z otroškimi elementi. Sicer pa imajo majhni otroci radi, da se jih malo prestraši, zase se spomnim, da sem to naravnost oboževal.

Kakšni so vaši načrti za prihodnost? Imate v rokavu še kakšne visokoproračunske uspešnice? Nasprotno, želim posneti nizkoproračunski film, ampak še ne vem, kakšnega. Pri snemanju velikih filmov se kar malce razvadiš, ker imaš vse na dosegu roke. Treba se je malo umakniti in poiskati nove izzive.

Svoj prvi film When I was a girl ste posneli leta 1988. Kako ste se v vsem tem času razvili kot režiser? Snemanje tistega filma me je skoraj pokončalo, čeprav je bil dolg le 16 minut. Prvi film vsakemu režiserju predstavlja največji izziv. Takrat so me bolj zanimale kamere in leče kot kaj drugega. Obremenjeval sem se z nepomembnimi vidiki. Glede tega sem se najbrž najbolj spremenil, saj me zdaj bolj zanimajo zgodba, igra in scenarij.

Katere so tiste posebnosti vaše režiserske roke, za katere si želite, da bi jih gledalec opazil? Težko vprašanje, ki mi ga pogosto zastavijo. Producenta sem vprašal, zakaj me je obdržal kot režiserja vseh filmov sage o Harryju Potterju, in mi je odgovoril, da zato, ker naj bi se v mojem delu odražal čut za človečnost. Rekel mi je, da se vidi, da imam like v filmu rad in da se ta toplina izraža tudi v njihovih osebnostih. Sam bi težko ocenil, morda bom vedel več, ko se bom upokojil in na svoje delo gledal bolj z razdalje.

Ne spreglejte