Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
16. 6. 2014,
12.14

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Natisni članek

Christof Papousek Cineplexx intervju

Ponedeljek, 16. 6. 2014, 12.14

8 let

Cineplexx se ne boji vlagati v Slovenijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

1

Vodilni kinematograf na Balkanu bo v Ljubljano pripeljal sodobno izkušnjo kina, ki naj bi popravila grenak priokus ljubiteljev filmov, razočaranih nad tem, kar trenutno ponujajo prestolnica.

Vaše podjetje je na slovenski trg vstopilo oktobra 2012 s prevzemom kinematografov, ki so bili tedaj v lasti Tuša. Kdaj ste se odločili, da Cineplexx pripeljete tudi v Ljubljano? Pogodbo za prevzem Tuševih kinematografov smo podpisali poleti leta 2012, dejanski prevzem pa se je nato zgodil v oktobru. Hkrati smo s tem prevzemom raziskovali tudi možnost prihoda v Ljubljano, saj je bila težava Tuševih zabavnih centrov ta, da jih ni bilo tudi v prestolnici. Za verigo kinematografov je, če želiš pokrivati celotni trg, pomembno imeti kinematografe tudi v glavnem mestu. Na ta način se je lažje predstaviti ljudem in graditi na prepoznavnosti blagovne znamke.

Vse od stagnacije gospodarstva so gradbena dela v Sloveniji bolj ali manj popolnoma zaustavljena. Kje vi vidite potencial v Sloveniji, da ste se odločili za investicijo v gradnjo multipleksa v Ljubljani? Vemo, da obiskovanje kinodvoran predstavlja veliko tradicijo, tako v Sloveniji kot tudi v preostalih državah nekdanje Jugoslavije. Medtem ko je v 70. in 80. letih obisk kinopredstav nekoliko upadel, se je v koncu 90. let bliskovito povzpel, zahvaljujoč izgradnji prvega multipleksa v Sloveniji. Kolosej je bil tako takrat nekaj novega, atrakcija, in zaradi tega je tudi dobro posloval. Pozneje se je v igro vključil tudi Tuš s svojimi kinodvoranami in razširil trend rasti prodaje kinovstopnic na vso Slovenijo. Po sprva uspešni rasti pa sta tako Kolosej kot tudi Tuš nekako izgubila fokus na le eno dejavnost in trg se je podrl. K temu je nekoliko prispevala tudi gospodarska kriza, zaradi katere je ta še bolj upadel.

Kje potem vidite vaše prednosti pred konkurenco na trgu? Sami vidimo prednost v tem, da fokus ostaja le na eni dejavnosti, kinematografih. Menimo namreč, da, če investiraš v tehnologijo, v kakovost, ki jo obiskovalci pričakujejo, potem lahko znova pričakujemo rast prodaje vstopnic za ogled filmov v kinodvoranah. Zakaj si ljudje ne bi želeli gledati filmov na velikem platnu? Po tem, ko so zaradi drugih igralcev na trgu izgubili zaupanje v kakovost kinodvoran, jim je treba pokazati, kaj lahko pričakujejo od nas, in jih tako ponovno privabiti v kino. Med drugim bomo tako v kratkem predstavili tudi sistem kartice zvestobe in preostale novosti, ki bodo ponovno obudile trg.

Cineplexx je družinsko podjetje. Kje vidite prednosti družinskih podjetij v nasprotju s preostalimi? Družinska podjetja so običajno bolj osredotočena na svojo primarno dejavnost, na tisto dejavnost, s katero so se začela razvijati. Družinska podjetja, ki imajo vzdržen poslovni model, običajno tudi nimajo nobene izhodne strategije ter skladov in bank, ki bi stale za njimi in pričakovale dobiček od poslovanja. Ta podjetja želijo graditi dobiček na svoji primarni dejavnosti. Če vzamemo za primer Cineplexx, mi ustvarjamo dobiček s prodajo vstopnic, in ne s prodajo oziroma razprodajo podjetja.

Na podlagi katerih kriterijev iščete lokacijo za gradnjo novega multipleksa v Ljubljani? Običajno sta dve možnosti, na kateri je pri gradnji multipleksa dobro biti pozoren. Ena je lokacija na obrobju mesta v bližini ali znotraj nakupovalnega središča s preprostim dostopom in velikim parkiriščem. Tak primer lahko vidimo v ljubljanskem BTC. Druga možnost pa je obratni model, ki postavlja multipleks v središče mesta za ljudi, ki se po mestu ne vozijo z avtomobilom, se gibajo po centru in si želijo preproste dostopnosti. Pri obeh možnostih pa seveda glavno vlogo igra vsebina, ki jo spremljata tudi dovršena tehnologija in udobje. Ljubljančanom bi radi ponudili odlično kakovost predvajanih filmov z mainstream programom, ki bo vseboval tudi nekaj umetniškega, alternativnega pridiha.

Na kakšen način bo Cineplexx v Ljubljani drugačen od tistih na drugih lokacijah po Sloveniji? Najbolj vidna razlika bo ta, da ne bo del nakupovalnega središča. Šlo bo za unikatno stavbo, ki bo tudi z arhitekturno zasnovo vso pozornost usmerjala v svojo glavno dejavnost, kinodvorane, ter hkrati ponudila tudi nekaj gastronomskih užitkov, a ne z verigami restavracij hitre prehrane. Sam videz stavbe pa bo prilagojen smernicam, ki jih pri urbanistični zasnovi postavlja mesto Ljubljana.

Z vstopom na slovenski trg ste s seboj pripeljali tudi nove tehnologije, kot je digitalni kino, tehnologija high frame rate, ki prikazuje 48, namesto 24 sličic na sekundo, itd. Kako so se na te novosti odzvali obiskovalci? Mislim, da so Slovenci nove tehnologije zelo pozitivno sprejeli. Obiskovalci so običajno presenečeni nad tem, kako gladko in celovito deluje celotna izkušnja. Pred našim vstopom na trg je bila kakovost projekcij v kinematografih bistveno slabša, zaradi česar so se ljudje pogosto pritoževali. Z našim prihodom na trg so se nekoliko omehčali, saj smo jim ponovno ponudili tisto, kar bi moral biti običajen standard in kar ljudje pričakujejo, ko kupijo vstopnico. Tako smo zapolnili praznino, ki je nastala na trgu in ki je niso zapolnili kinematografi, ki so bili na trgu pred nami.

Za konec še o filmih. Kateri film bo tisti, ki si ga boste prvič premierno ogledali ob odprtju novega Cineplexxa v Ljubljani? To bo verjetno naslednji film o Jamesu Bondu ali pa film Vojna zvezd: Epizoda VII. Ne vem, bomo videli (smeh).

Ne spreglejte