Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
21. 2. 2013,
10.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Mount Everest Christian Bale Tom Hardy

Četrtek, 21. 2. 2013, 10.15

8 let

Christian Bale se bo povzpel na Mount Everest

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Eden trenutno najbolj cenjenih igralcev naj bi igral v še nenaslovljenem filmu - ta se bo spominjal katastrofe, ki se je na poti proti vrhu sveta zgodila v devetdesetih.

Kot poroča Deadline, bomo Christiana Bala v prihodnosti lahko videli v filmu, ki bo pripovedoval zgodbo resnične katastrofe – ta se je na najvišjemu očaku sveta zgodila leta 1996. Katero vlogo bo Bale prevzel, še ni znano, ve pa se, da bo režijo filma prevzel islandski režiser Baltasar Kormákur.

Kot rečeno, gre za film, zasnovan na resničnih dogodkih leta 1996. Takrat so se na Mount Everest odpravile tri različne ekipe, ki pa jih je nič hudega sluteče presenetila huda nevihta. Osem alpinistov ni preživelo. Eden od preživelih Jon Krakauer je v knjigi Izginuli opisal svojo izkušnjo, jo predstavil svetu, ta roman pa bo tudi eden od virov za scenarij filma. Krakauer je sicer tudi avtor romana V divjino, po katerem je bil leta 2007 posnet istoimenski film.

Na Everest tudi Tom Hardy? Kot kaže, pa opisani projekt vendarle ni edina zgodba o osvajanju najvišjega vrha sveta, ki bo upodobitev doživela tudi na velikem platnu. Že septembra smo recimo poročali o tem, da se bo režiser Doug Lipman lotil filma, zasnovanega na podvigih pustolovca Georgea Malloryja – upodobil naj bi ga Tom Hardy –, ki se je na misijo osvajanja Everesta podal v 20. letih 20. stoletja.

Prva dva poskusa sta mu spodletela, v tretjem leta 1924 pa sta z Andrewem Sandyjem Irvinom izginila v tamkajšnjih gorah. Zgodba je veljala za končano vse do leta 1999, ko je Malloryjevo truplo odkrila britanska odprava. Ugotovila je, da si je pri padcu z višine nesrečni alpinist zlomil nogo, nato pa drsel po ledeni strmini vse do terase. Njegove v led zagrizene in v križ razširjene roke kažejo, da se mu je tam končno uspelo ustaviti. Zlomljeno nogo je prekrižal čez zdravo in počakal na smrt.

Kljub odkritju danes še vedno ni jasno, ali je Malloryju uspelo priti do vrha – če mu je, sta torej skupaj z Irvinom prva človeka, ki sta premagala himalajskega velikana. Uradno za prva človeka na Everestu veljata Edmund Hillary in Tenzing Norgay, ki sta na vrh prikorakala leta 1953.

Ne spreglejte