Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 3. 2013,
13.10

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Rože in vrt vrtnica

Četrtek, 14. 3. 2013, 13.10

6 let, 1 mesec

Vzgoja vrtnic – kraljic med cvetlicami

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Vrtnice so kraljice cvetja, prihajajo s Kitajske in so zaradi svojega razkošja barv in vonjev priljubljen okras vrtov, svoje mesto pa so našle v literaturi, likovni umetnosti in na grbih rodbin.

Vrtnice so zagotovo najbolj zanimive rože in najlepši ter najpogostejši okras vrtov in teras. Vrtnice potrebujejo zračen prostor z veliko sonca in dobro rodovitno prst. Najbolje je, če so na mestu, kjer stalno piha veter, saj veter zmanjšuje nevarnost napada uši. Ne uspevajo v senci, pod drevjem, v slabo odcedni zemlji, prav tako nov nasad vrtnic ne bo uspeval na gredi, kjer smo že nekaj let gojili vrtnice.

Saditev Vrtnice sadimo v jeseni ali v začetku pomladi. Najprej je treba porezati njihova stebla na višino 10–15 cm, nato pa še prirezati korenine in jih za nekaj ur položiti v vodo. Izkopljemo dovolj veliko luknjo 40 x 40 x 40 cm, da se bodo korenine lepo razširile. Sadik ne potiskamo proti dnu, temveč previdno nasujemo rahlo prekopano zemljo, pomešano s kompostom ali hlevskim gnojem med korenine. Cepljeno mesto mora biti okoli 2 cm pod zemljo. Zemljo dobro potlačimo z nogami, da pridejo korenine v stik z njo in da začne vrtnica dobro rasti.

Nega Vrtnice potrebujejo gnojenje vsako jesen, najprimernejše gnojilo je uležan hlevski gnoj. Pomembno je, da jih prvo leto ne gnojite. Vrtnice zalivamo predvsem zjutraj ali zgodaj popoldne, kar jim omogoča, da se hitro posušijo, in prepreči razvoj bolezni na mokrih listih.

Odcvetele cvetove redno odstranjujemo, da se ne začnejo razvijati semena. S tem tudi pospešujemo nepretrgano cvetenje.

Prek zime potrebujejo vrtnice v hladnejših predelih zaščito. Najboljša zaščita sta slama ali smrečje, s katerim prekrijemo vrtnice.

Vrtnice moramo letno obrezovati, da izboljšamo videz rastline, odstranimo oslabljene in mrtve poganjke ter nadzorujemo število in kakovost cvetov.

Bolezni Najpogostejša bolezen vrtnic je črna listna pegavost, ki povzroča odpadanje listja, pogosto pa jih obiščejo tudi listne uši, gosenice in drugi škodljivi organizmi. Ob pojavu bolezni in škodljivcev čim prej odstranimo okužene dele rastline, po potrebi pa ukrepamo z ustreznimi varovalnimi sredstvi.

Svoje vrtnice lahko pred listnimi ušmi zaščitimo tako, da med grmi posadimo sivko ali kaduljo. Timijan in bolhač (krizantema) imata podoben učinek. Tudi okrasni luki ščitijo vrtnice pred listnimi ušmi in poudarijo njihov vonj.

Ne spreglejte