Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
19. 5. 2015,
14.45

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

vrtnarjenje

Torek, 19. 5. 2015, 14.45

6 let, 1 mesec

S telefonsko aplikacijo pridelaj sočnejši paradižnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Telefonska aplikacija posadi.si pomaga mladim vrtnarjem začetnikom spoznavati osnove vrtnarjenja.

Posadi.si je digitalni žepni asistent za vrtnarjenje. Sestavljata ga mobilna aplikacija in spletni portal. Mobilna aplikacija je narejena po vzoru setvenih koledarjev in prikazuje, kdaj je primeren čas za sajenje različnih vrtnin (po biodinamičnem koledarju Marije Thun).

Poleg setvenega koledarja vsebuje aplikacija še kopico koristnih funkcij, kot so vremenska napoved, prilagojena lokaciji vrta, beleženje opomb ter nasveti za uspešno vrtnarjenje. Na spletnem portalu pa sta poleg storitev z mobilne aplikacije še pripomoček za načrtovanje vrta in napredni forum.

Oče navdušil sinova za vrtnarjenje Tilen in Bojan Blažica, člana ekipe Posadi.si, izhajata iz vrtnarske družine in ideja za aplikacijo se jima je porodila ob pogledu na očetov setveni koledar. "Njegov koledar je bil poln zapiskov in opomb. Ob njegovem navdušenem razlaganju teh zapiskov, kdaj in kam je lani sadil, kaj je zraslo, kaj ne, kako je letos spremenil načrt, pristop in tako naprej, se je počasi rodila tudi ideja, ki se nam je zdela primerna za digitalizacijo, za pripravo aplikacije," razloži Tilen.

Povezala sta se s programerjem Markom in julija 2013 so se udeležili Startup Weekenda v Ljubljani ter tam idejo uspešno predstavili. "Lani smo se udeležili startup pospeševalnika v italijanskem mestu Trento. Izjemna izkušnja, tako zaradi kakovosti mentorjev kot tudi velikega števila mednarodnih poznanstev, ki smo si jih ustvarili v štirih mesecih pospeševalnika."

Z donacijo do izboljšane aplikacije Lani poleti so sami izvedli donatorsko kampanjo. Uporabnike so prosili za pomoč pri razvoju aplikacije in zbrali 2.500 evrov. Plod tega je prenovljena in izboljšana aplikacija, ki so jo izdali konec marca. V tem obdobju pa sta se ekipi pridružila še Peter in Vanja.

Banane v Sloveniji? Resda v tujih jezikih obstaja veliko podobnih vrtnarskih aplikacij, a večinoma ponujajo zgolj eno orodje (na primer vrtnarski dnevnik, opomnike, načrtovanje vrta …).

"Večina aplikacij tudi ni prilagojenih za posamezno regijo. Sami ne želimo ponoviti napake, ko nam je podobna aplikacija za Slovenijo priporočala gojenje banan."

Njihov cilj je pomagati mladim začetnikom, ki bi radi začeli vrtnariti. Njihova vizija je, da bo aplikacija na enem mestu ponujala vse potrebno znanje in navodila, da si lahko doma vsak vzgoji okusno in zdravo zelenjavo ter pri tem uživa.

Širjenje na sorodna področja vrtnarjenja "Za nas je pomembno sodelovanje z uporabniki, saj bi radi naredili res koristen produkt, ki ga bodo z veseljem uporabljali. Razmišljamo tudi o širitvi na sorodna področja sadjarstva, zelišč in okrasnih rastlin ter o različicah za IOS in Windows."

Kmalu aplikacija za Italijo So pa odzivi uporabnikov, v dobrem letu si je aplikacijo naložilo več kot sedem tisoč Slovencev, zelo pozitivni in so eden izmed razlogov, da nadobudna ekipa vztraja pri projektu. "Aplikacija je bila dobro ocenjena na trgovini Google play, pozitivna sporočila in spodbudna pisma pa prejemamo tudi neposredno od svojih uporabnikov," pove Tilen ter dodaja, da bi svojo aplikacijo radi razširili tudi na druge evropske trge. V kratkem jo bodo pod blagovno znamko Tomappo izdali v Italiji.

Ne spreglejte