Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 11. 2014,
14.20

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

električna energija

Ponedeljek, 24. 11. 2014, 14.20

8 let

Preprosto do nižjega računa za električno energijo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Velik del družinskega proračuna lahko prihranite z nižjo porabo elektrike, vendar morate v svoj vsakdanjik vnesti nekaj manjših sprememb. Varčevanje z energijo je namreč lahko presenetljivo preprosto.

Manj energije za ogrevanje

Začnite z varčevanjem pri porabi energije za ogrevanje. Že z odpravo prepiha v hiši, lahko veliko naredite. Namestite oziroma zamenjajte tesnila okoli oken in vrat, ki slabo tesnijo, ter zapolnite vrzel pod vrati, tako da namestite tesnilne krtačke, ki se prilegajo spodnji strani vrat. Če vaš dimnik ni več v uporabi, ga zapečatite in takoj boste občutili razliko. Če dimnik zapečatite, morate namestiti zračnik, saj tako zmanjšate kondenzacijo v prostoru.

Zračenje prostorov je nujno, vendar zračimo tako, da okna na stežaj odpremo samo za nekaj minut. Prostor se tako izdatno prezrači, a se obenem ne podhladi. Temperatura prostorov naj bo med 18 in 21 stopinjami Celzija. Vsaka dodatna stopinja temperature dvigne porabo energije za šest odstotkov.

Za radiatorje, ki so nameščeni ob zunanjih stenah, namestite izolacijske plošče s folijo, ki odbijajo toploto nazaj v prostor. Izogibajte se sušenju perila na radiatorjih, saj zaradi tega porabite več energije za ogrevanje, hkrati pa se lahko pojavita kondenzacija in plesen na stenah.

Potratne aparate zamenjajte z varčnimi

Zamenjajte stare potratne aparate. Večina naprav na trgu, kot so hladilniki, pralni stroji in električne pečice, mora imeti oznako energetske učinkovitosti. Ta pokaže, kako učinkovit je aparat na lestvici od A (najbolj učinkovit) do G (najmanj učinkovit). Aparati, proizvedeni znotraj EU, imajo lahko tudi oznako A++, kar pomeni najbolj energetsko učinkovit aparat.

Če je vaš električni grelnik vode star več kot 15 let, ga zamenjajte z novim, varčnim. To vam bo prihranilo denar na dolgi rok. Pri kombiniranih grelnikih sanitarne vode bodite pozorni na ustrezno delovanje ob menjavi sezone. Izogibajte se uporabi prenosnih grelnikov kot glavnega vira ogrevanja prostorov. So rešitev v sili, vendar je dolgotrajna uporaba zelo draga.

Svetloba in čisto perilo sta lahko tudi poceni

Izogibajte se potratnim halogenskim reflektorjem. Z vsako varčno žarnico prihranite približno tri evre na leto. Dobra izbira so kompaktne fluorescentne žarnice, saj so do 75 odstotkov učinkovitejše kot običajne žarnice in trajajo desetkrat dlje. Zunanja razsvetljava naj bo krmiljena prek senzorjev gibanja, ki poskrbijo, da se luči vklopijo le po potrebi in se po nekaj minutah tudi samodejno izklopijo.

Vedno perite ali sušite poln stroj perila, in sicer pri nižjih temperaturah. Uporabite pralne praške, ki so učinkoviti tudi pri nižjih temperaturah. Če se le da, sušite perilo na prostem. Če uporabljate sušilni stroj, vanj dajte dobro ožeto perilo, saj s tem skrajšate čas sušenja tudi do 30 odstotkov. Poleg tega poskrbite, da so filtri v sušilnem stroju čisti.

Svetujemo, da ne likate brisač, posteljnine in drugih stvari, ki jih lahko uporabite tudi zmečkane. Načrtujte likanje tako, da vam ne bo treba ves čas preklapljati med nižjo in višjo temperaturo likalnika. Začnite z oblačili, ki jih likamo pri nižji temperaturi, in končajte s tistimi pri višji.

Varčujte tudi v kuhinji

Vodo kuhajte v posodi s pokrovom ali pa uporabite vročo vodo iz grelnika, ki porabi manj energije. Med peko v pečici se izogibajte večkratnemu odpiranju vrat pečice. Ko uporabljate pečico, jo izključite deset minut pred koncem pečenja, saj je pečica še dovolj topla, da se bo jed vseeno spekla.

Vključite le polno naložen pomivalni stroj. Prazen ali delno poln porabi enako količino energije in vode. Za pomivanje manj umazane posode uporabite varčni program, stroj pa vključite v času nižje tarife.

Hladilnika ne postavljate ob štedilnik

Hladilno-zamrzovalni aparat postavite na najhladnejše mesto in nikoli ob štedilnik ali radiator. Hladnejši ko je prostor, večji je prihranek energije. Vsaka stopinja manj v prostoru pomeni znižanje porabe električne energije za do šest odstotkov. Na zadnji strani aparata naj bo dovolj prostora za kroženje zraka. Primerna temperatura v hladilniku je med petimi in sedmimi stopinjami Celzija, v zamrzovalniku pa –18 stopinj Celzija. Vsaka stopinja manj pomeni večjo porabo energije. V hladilnik ne postavljajte živil z višjo temperaturo od sobne. Pri trajnem zamrzovanju najprej uporabite zamrzovalni predal hladilnika, nato preložite živilo v zamrzovalno skrinjo. Zamrznjeno hrano lahko čez noč odtajajte v hladilniku, namesto da uporabite mikrovalovno pečico.

Ne spreglejte