SiolNET. Trendi Dom
2,55

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Pomladno "čiščenje" mobilnika in računalnika v pičlih 10 minutah

2,55

termometer

Foto: Thinkstock

Si predstavljate čiščenje, ki ne vključuje krpe, prahu in dejanskega fizičnega dela? Tega opravila se lahko za piko na i lotite kar na kavču ali v postelji.

Vaše stanovanje se morda že blešči, omara je že pripravljena na toplo sezono in vi tudi. Kdaj pa ste nazadnje počistili nepotrebne stvari iz svojega mobilnika in računalnika? Muhast april je kot nalašč za to opravilo, saj se ga lahko lotitite tudi, ko ste zelo leni in se vam ljubi premikati le prste po zaslonu ali tipkovnici.

Prečistite svoj e-poštni nabiralnik. Čas je, da si končno vzamete čas za branje vseh neprebanih sporočil in brisanje tistih, ki vam ne služijo več. Shranite samo najnujneše in tiste, za katera veste, da vam bodo prav prišla tudi v prihodnje.

Pri čiščenju e-nabiralnika je lahko v veliko pomoč aplikacija Unroll.me, ki vam pomaga na enem mestu upravljati vse prijave na različne newsletterje in odjavo od tistih, ki vas ne zanimajo več. Na isti strani se lahko odločite, da vse newsletterje prejemate v enem sporočilu in ob točno določeni uri, ki si jo izberete sami.

Aplikacijo, za katero se ne spomnite, kdaj ste jo nazadnje uporabljali, mirno izbrišite. Aplikacijo, za katero se ne spomnite, kdaj ste jo nazadnje uporabljali, mirno izbrišite. Foto: Thinkstock

Izbrišite aplikacije, ki jih niste uporabljali že več kot mesec dni. Preglejte mobilnik in za vsako aplikacijo posebej razmislite, kdaj ste jo nazadnje uporabljali. Če se ne spomnite, je čas, da jo izbrišete in tako sprotite prostor na spominski kartici za nove aplikacije. Ne bodite čustveni, saj lahko vsako aplikacijo pozneje naložite na novo, če jo boste pogrešali.

Izbrišite fotografije. Največ prostora na mobilniku največkrat zavzemajo fotografije, zato kar veselo na delo. Vsi vemo, da resnične spomine pomeni morda četrtina, vse drugo pa so fotografije hrane, selfieji in fotografije stopal. Se ob njih sploh spomnite na trenutke ali morda niti ne veste, kdaj ste jih posneli? Če jih objavljate na Instagramu, jih lahko torej vidite tam, zato jih nima smisla imeti v mapi, ki vam zavzema največ prostora. Obdržite fotografije družinskih spominov, druženje s prijatelji, najlepše trenutke s partnerjem in ljubljenčkom.

Namizje računalnika uredite po mapah, ki bodo imele smisel. Če je vaše računalniško namizje polno neurejenih ikon, od fotografij, dokumentov do tabel, jih uredite v smiselne mape, kot so: fotografije, službeni dokumenti, računi ... Poskrbite, da bo vse shranjeno v primerni mapi.

Aplikacije si tako kot ikone na računalniku uredite v smiselne mape ali pa vsaj v smiselno zaporedje. Aplikacije si tako kot ikone na računalniku uredite v smiselne mape ali pa vsaj v smiselno zaporedje. Foto: Thinkstock

Uredite tudi aplikacije na mobilniku in tablici. Podobno poskušajte urediti tudi aplikacije, morda je drugače le to, da tiste, ki jih uporabljate najpogosteje, umestite na prvo stran, preostale, ki jih uporabljate občasno, pa prestavite na drugo, tretjo. Za še boljšo organizacijo si tudi tu ustvarite mape.

Opomnike omejite na minimum. Če odštejemo opominjanje na sporočila, lahko preostale omejite na minimum. V resnici nujno potrebujete le opomnike z banke in za nujna opravila, kot so plačilo računov in za druge obveznosti, ki jih ne smete pozabiti. Opomnike za komentarje in všečke na različnih družbenih omrežjih pa zaradi lastnega miru raje izklopite. Tako boste manj odvisni od svojega mobilnika.

Save

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 8
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin