Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Sobota,
16. 5. 2015,
12.19

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Boris Beja

Sobota, 16. 5. 2015, 12.19

8 let

Nagrado skupine OHO sta prejela Lenka Đorojević in Matej Stupica

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Osrednjo nacionalno nagrado skupine OHO, namenjeno mladim vizualnim umetnicam in umetnikom, ki jo podeljuje Center in Galerija P74, sta prejela Lenka Đorojević in Matej Stupica za instalacijo Monomat.

Strokovna komisija letošnje nagrade skupine OHO v sestavi Gorana Trbuljaka, vizualnega umetnika iz Zagreba, Alenke Gregorič, umetniške vodje in kustosinje Mestne galerije Ljubljana, ter Nine Skumavec, kustosinje iz Centra in Galerije P74, je med nominiranimi umetniki in umetnicami za zmagovalno delo izbrala instalacijo Monomat umetnikov Lenke Đorojević in Mateja Stupice.

"Nagrajeno delo, ki ga je žirija izbrala soglasno, v svojem kodiranem jeziku v ospredje postavlja formo, posredno odpira pereča vprašanja družbe, v kateri živimo, in na deloma humoren, predvsem pa na dinamičen način interpretira podano vsebino. Predstavitev zmagovalnega dela učinkovito nadgradi vsebino s svojo, lahko bi rekli, arheološko, predvsem pa s skoraj teatralno postavitvijo, premišljeno sklene celotno zgodbo," je izbiro utemeljila komisija.

Instalacija o absurdih sodobnih pogojev in okoliščin dela Monomat je instalacija, maketa proizvodnega obrata, je prototip, ki prikazuje produkcijske odnose v družbi, je ponazoritev razmerij med strojem in človekom, vpetim v kapitalistično resničnost, prekernost dela. S tematizacijo dela in produkcijskih procesov delo tako odpira aktualna, predvsem pa nekatera boleča vprašanja sodobnosti.

Maketa temelji na ponavljajočih se premikih produkcijskega stroja z vsemi pripadajočimi pisarniškimi pripomočki (računalniški zaslon, miza, stol, pisala, knjiga, miška, tipkovnica). Gledalec lahko tako pred sabo uzre in tudi (u)sliši – zvok, udarjanje produkcijskih elementov, je namreč pomemben del postavitve; mehaničnost pogojev sodobnega dela, kjer ni prekinitve in odstopanj od sprogramiranega delovnega scenarija.

Neprestani tek avtomata, ki s kovinskimi in tehničnimi deli, gibajočimi po začrtani poti, udarja v konstrukcijo iz mavca, v njem pušča odtise in udarce. Vse to pa je mogoče razbirati skozi različne prispodobe dela, delovnih pogojev in v teh nastale produkcije, pa naj bo ta intelektualna, umetniška, storitvena, produktna in podobno.

K vprašanjem, povezanim s sodobnimi absurdnimi okoliščinami dela in ustvarjanja, proizvajanja in potrošnje, nas tako delo popelje delno tudi na humoren način.

Nagrada nosi ime po pomembni neoavantgardni slovenski skupini OHO Med letošnjimi nominiranci nagrade skupine OHO, ki jo podeljujejo že deseto leto in je namenjena mladim vizualnim umetnicam in umetnikom, so bili še Tia Avsec, Boris Beja in Ana Legčević.

Nagrada vključuje šesttedensko bivanje v ZDA, samostojno razstavo v Ljubljani in odkup dela. Kriterija za dodelitev nagrade sta inovativnost in kreativnost umetniškega dela, ki je nastalo v zadnjih dveh letih. Cilj nagrade je podpora mladih ustvarjalcev in ustvarjalk ter aktivna pomoč pri njihovem uveljavljanju. Nagrada, poimenovana po pomembni slovenski neoavantgardni skupini OHO, ki je s svojim inovativnim delovanjem v slovensko kulturo vpeljala najsodobnejše umetnostne trende in zaznamovala zgodovino slovenske umetnosti, je del širše mednarodne evropske mreže YVAA (Young Visual Artist Award), ustanovljene leta 2006.

Ne spreglejte