Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
14. 3. 2013,
19.08

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

arhitektura

Četrtek, 14. 3. 2013, 19.08

6 let, 6 mesecev

Moško stanovanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Mlad moški si želi pritlično stanovanje s teraso, udobno in sodobno, a vseeno domače opremljeno. Rešitev je zasnovala arhitektka Ana Kosi iz salona notranje opreme Elementare.

Mladi moški si želi v 50 kvadratnih metrov velikem pritličnem stanovanju s teraso udobne in sodobne, a domače opreme. Pretočen in prijeten bivalni ambient, narejen po meri posamezniku z razgibanim in prilagodljivim delovnim urnikom je zasnovala arhitektka Ana Kosi iz salona notranje opreme Elementare

"Največji izziv je bilo najti pravo barvno shemo" Sicer majhno, a svetlo in sicer tlorisno dobro razporejeno stanovanje, kot pojasnjuje arhitektka, je zahtevalo le eno tovrstno spremembo, in sicer premik predelne stene med hodnikom in spalnico. Zaradi narave svojega dela si je namreč naročnik zaželel majhno delovno mesto z računalnikom, ki je ločeno od bivalnih prostorov. Kosijeva zato predlaga povečanje spalnice, v novonastalem kotu pa postavitev majhne pisarne z obilico naravne svetlobe in lepim razgledom čez spalnično panoramsko okno. Pisarno je z rolojem oziroma zaveso mogoče popolnoma ločiti od spalnice.

Osnovna razporeditev pohištva v bivalnih prostorih je bila v novogradnji z obstoječimi priključki večinoma že vnaprej določena, zato pa je glavni izziv za strokovnjakinjo za opremljanje notranjih prostorov pomenila zasnova barvne sheme, ki bi ustvarila atraktiven, a še vedno dovolj umirjen ambient. Kosijeva je barvno skalo utemeljila na sivo-beli kombinaciji s temno turkiznimi in zeleno-rumenimi poudarki. Končno obdelavo kosov pohištva predlaga v mat izvedbi, ne visokem sijaju. "Zaradi velikih steklenih površin se na ta način namreč izognemo preostrim odbojem svetlobe na frontah pohištva. Ambient v stanovanju pa tako kljub uporabljenim hladnim barvam deluje topleje," razloži arhitektka.

V spalnici ni živih barv, sivo-belo kombinacijo mehčajo bež in rjavi toni.

Naslednji izziv pri snovanju doma je bila izbira pohištva, ki majhnega prostora ne bo prenapolnilo in preobtežilo. Kljub temu je Kosijeva v stanovanje umestila udobno zofo, jedilno mizo za pet oseb, kuhinjo in zadostno količino stenskih polic in omar, pri tem pa poskrbela za to, da prostor še vedno diha.

Zato so vse stenske police in omare lebdeče, tako ne zapolnijo tal in s tem optično manj obremenijo prostor. Jedilna miza je bela in tanka, s tem pa čim bolj neopazna. Njeno preprostost razbijejo različni jedilni stoli.

Zofa je sicer temnejše barve, vendar je nizka, brez odvečnih, masivnih naslonov, ki bi zapirali poglede na teraso.

Kuhinja je največji sestav pohištva v bivalnem prostoru. Prav zato in zaradi dejstva, da je umeščena v temnejši kot, je preprostih oblik in popolnoma bela – da se skoraj zlije s stenami.

Ne spreglejte