Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Nedelja,
6. 7. 2014,
11.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

stenska poslikava

Nedelja, 6. 7. 2014, 11.42

8 let

Ljubljana bogatejša za stensko poslikavo v središču mesta

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na stavbi ob nekdanjem kinu Vič finski umetnih Pallo Ollap končuje veliko stensko poslikavo.

S papirjem v roki, ki je pravzaprav skica za veliko stensko poslikavo, finski študent uporabnih umetnosti in oblikovanja na Univerzi Aalto v Helsinkih Pallo Ollap v središču Ljubljane, na fasadi stavbe ob nekdanjem kinu Vič, končuje svoje delo v javnem prostoru. Risbi goloba z medvedom na hrbtu, ki v rokah drži kovček, sicer ni dal posebnega naslova, vendar za motiv pravi, da zanj pomeni prispodobo potovanja. Potovanja kot prehajanja meja, kulturnih in družbenih okolij, povezovanj v mednarodnih kontekstih.

Ollap je v Ljubljano pripotoval iz Finske na umetniško rezidenco, ki jo Kino Šiška gosti v okviru projekta What's The Deal?. Gre za mednarodni multidisciplinarni projekt, usmerjen k spletanju mednarodne mreže na polju mladih urbanih kultur, kot so stenske poslikave, urbani športi (skejtanje, kolesarjenja) in digitalna umetnost. V projektu sodelujejo kulturne organizacije iz Nemčije, Nizozemske, Avstrije in Slovenije.

Stenske poslikave namesto oglaševalskih panojev Ollap je bil kot gost za mednarodno umetniško rezidenco Kino Šiška za stensko poslikavo izbran med 24 prijavljenimi umetniki. Mladi ustvarjalec je že več kot deset let dejaven na področju ulične umetnosti. Njegove stenske poslikave naseljujejo stavbe in ulice več finskih mest.

Na ljubljanski mestni občini so organizatorju umetniške rezidence Palloa Ollapa za izdelavo stenske poslikave ponudili le eno možnost, in sicer fasado na stavbi ob nekdanjem kinu Vič. Vodja programa za vizualno umetnost v Kino Šiška Piera Ravnikar upa, da bo v prihodnosti spodbudilo še kakšen podoben projekt v javnem prostoru.

Posamezne fasade stavb pa tako ne bodo naseljevale le oglaševalske vsebine, temveč tudi umetniške.

Ne spreglejte