Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
21. 3. 2015,
15.21

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

Natisni članek

Cockta

Sobota, 21. 3. 2015, 15.21

7 let, 12 mesecev

Kdo je človek, ki je ustvaril pijačo vaše in naše mladosti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

1

Pred 62 leti so v Planici prvič okusili slovensko Cockto, proizvod človeka številnih talentov Emerika Zelinke.

Emerik Zelinka je povezal dve slovenski "identiteti", Planico in Cockto. Osvežilna pijača vaše in naše mladosti je bila namreč prvič uspešno predstavljena ob mednarodni tekmi v smučarskih skokih v Planici marca 1953.

"Planica in Cockta sta vsem znani temi in blagovni znamki. Prav je, da se zavedamo, kaj je del naše tradicije, in da jo spoštujemo. Ljudi moramo malce spomniti, kako je nastala najbolj znana slovenska osvežilna pijača. Prav pa je, da na to zgodbo navežemo še arhiv kot institucijo, ki lahko dopolni informacije o neki zadevi," je o razlogu za razstavo Emerik Zelinka, Cockta, Planica v Zgodovinskem arhivu Celju povedal direktor Borut Batagelj.

Podjetnost in inovativnost v domači žganjarni Emerik Zelinka je odraščal v Ljubljani, kjer so imeli doma žganjarno. Zaradi zgodnje očetove smrti je pomagal mami v podjetju ter že kmalu pokazal svojo podjetnost in inovativnost. Kupoval je surovine, prodajal izdelke ter se ob delu in knjigah izučil izdelovati recepture. Pred drugo vojno je Emerik pogosto potoval na Dunaj k sorodnikom, kjer se je strokovno izpopolnjeval, privzgojil pa si je tudi meščanski slog življenja.

Grafična podoba podjetja je bila prava redkost Na Dunaju je tudi spoznal, da je za uspešnost podjetja pomembna promocija. Že leta 1937 je za družinsko podjetje oblikoval logotip (EZ) in celostno grafično podobo, kar je bila v tistem času prava redkost. S tem je že nakazal svoj pogled naprej, ki se je pozneje skozi nove izzive še velikokrat potrdil.

Kot mlad tehnolog je nekaj časa delal tudi v laboratoriju tovarne likerjev Marijan Badel v Zagrebu. Prav prek zagrebških zvez si je Emerik pozneje ogledal nekaj obratov proizvodnje Coca-Cole po Evropi.

Šipek, limona in naravna zelišča – to je Cockta Po drugi svetovni vojni je bilo družinsko podjetje nacionalizirano. Leta 1948 se je zaposlil v Slovenija vinu in direktor Ivan Deu mu je leta 1952 kot mlademu, a uspešnemu tehnologu zaupal izdelavo prve gazirane brezalkoholne pijače, ki bi bila podobna Coca-Coli. Emerik je tako iz temeljnih sestavin šipka, limone in naravnih zelišč izdelal recepturo za Cockto.

Pijača iz domačih sestavin "Oče mi je pripovedoval o zeliščih, ki jih je dobro poznal. Za šipek se je odločil, ker ga je bilo v hrvaški Liki v izobilju in vsebuje veliko vitamina C," je dodala njegova hči Katja Zelinka Škerlavaja, s katero sva se pogovarjali nekaj dni po razstavi.

Cockta je bila pripravljena za prodajo februarja 1953. Ker zima ni nikoli najboljši čas za začetek promocije osvežilne pijače, so se morali spomniti nekaj posebnega in udarnega.

Emerik Zelinka je zapisal: "Kot star smučar sem vedel, da bo v primeru sončnega vremena v Planici promocija Cockte uspešna, v nasprotnem primeru propadem."

Celostna grafična podoba Cockte je delo Sergeja Pavlina Da je akcija postala prepoznavna, je "kriv" arhitekt profesor Sergej Pavlin, družinski znanec Emerika Zelinke. Profesor Pavlin je oblikoval logotip Cockte. Izbral je opuščene črke, ki so jih pred drugo svetovno vojno uporabljali za časnik Slovenski narod. Poleg logotipa je oblikoval tudi stekleničko, zložljivo kartonasto embalažo, kombinezone za hostese, poslikavo kamionov – potujočih bifejev.

Zagorela deklica, ki srka Cockto Oblikovanje zelo prepoznavnega plakata zagorele deklice, ki s slamico srka Cockto, je Pavlin zaupal kolegu Urošu Vagaji. Plakat deklice je bil po pisanju članka iz Poleta (marec, 1953) vsepovsod. "Ko si stopil na železniško postajo v Planici, se ti je zasmejal v obraz plakat … Na skakalnici je ogromno platno, s katerega se smeje ista deklica …"

Vložek v promocijo se je podjetju zagotovo dolgoročno večkrat povrnil, podobno Pavlinov prispevek, saj je za celostno grafično podobo Cockte prejel nagrado brezčasen slovenski dizajn 2005.

Pozneje je bil Emerik zaposlen v Glavni zadružni zvezi LRS, Agroprogresu, Moto Unionu, Continental Exportu in SKIP, nato pa deloval v tujini, in sicer v Švici, Nemčiji, Italiji. V idejah in pogledih je bil svetovljan in vizionar.

Razstavo Emerik Zelinka, Cockta, Planica, ki je bila kot razstava avtorjev Katje Zelinka Škerlavaj, Janeza Zelinke in Petra Škerlavaja prvič predstavljena v Slovenskem etnografskem muzeju leta 2013 pod imenom Emerik Zelinka, oče Cockte, so v Zgodovinskem arhivu Celje zaokrožili še z razstavo Pod Poncami avtorjev Jožice Šparovec in Iva Vraničarja, ki sta iz fotografskih zbirk Muzeja novejše zgodovine Slovenije izbrala več fotografij s planiških prireditev med letoma 1934 in 1991.

Ne spreglejte