Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 6. 2024,
10.08

Osveženo pred

3 tedne, 5 dni

Oglasno sporočilo
vročina Uživajmo poletje Uživajmo poletje Klima Daikin noad PR članek

Natisni članek

Ponedeljek, 24. 6. 2024, 10.08

3 tedne, 5 dni

Družba Daikin ob stoti obletnici poroča o najboljših poslovnih rezultatih doslej

Oglasno sporočilo
Daikin klime | Foto Daikin

Foto: Daikin

Bruselj, junij 2024 – Družba Daikin Industries, Ltd., je objavila rezultate skupine za poslovno leto 2023. Skupina je z 28 milijardami evrov dosegla najboljši rezultat v svoji stoletni zgodovini. Hčerinska družba Daikin Europe N. V. poroča o letnem rezultatu v višini 4,9 milijarde evrov za regijo Evropa, Bližnji vzhod in Afrika, kar je nekoliko manj od rekordnega rezultata iz prejšnjega poslovnega leta, na katerega je vplival predvsem zahtevni trg toplotnih črpalk za stanovanjski trg.

Najvišji poslovni rezultati doslej

Družba Daikin Industries, Ltd., je vodilna na svetovnem trgu na področju klimatizacije, ogrevanja, prezračevanja in hlajenja (HVAC-R). Podjetje je bilo ustanovljeno leta 1924 v Osaki na Japonskem in letos praznuje stoto obletnico ob rekordnih prodajnih rezultatih po vsem svetu. Informacije o uspešnosti podjetja so na voljo na Daikinovi globalni spletni strani za odnose z vlagatelji.

Daikin v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki

Podružnica Daikin Europe N. V. je vodilna v industriji HVAC-R v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki (EMEA). Podjetje poroča o 4,9 milijarde evrov prometa v poslovnem letu 2023, kar je nekoliko manj od rekordnega rezultata v prejšnjem poslovnem letu. Prodaja stanovanjskih toplotnih črpalk v Evropi se je zmanjšala, kljub temu pa je skupina zabeležila rast, ki so jo poganjale Daikinove komercialne in industrijske poslovne linije ter dejavnost storitev in rešitev na ključ. Povečala se je tudi prodaja v regijah družbe na nastajajočih trgih v Turčiji, na Bližnjem vzhodu in v Afriki.

Evropska prodaja toplotnih črpalk za stanovanjske objekte

Družba Daikin je vodilna na trgu nizkoogljičnih rešitev za ogrevanje in hlajenje stanovanjskih zgradb v Evropi. V letu 2023 je trg zaostal za pričakovanji, zlasti trg za ogrevanje s toplotno črpalko. Po razmahu povpraševanja leta 2022 se je trg skrčil pri vseh vrstah toplotnih črpalk. Medtem ko se je leto začelo obetavno, se je v zadnjem četrtletju Daikinovega poslovnega leta 2023 (januar–marec 2024) povpraševanje na trgu za ogrevanje s toplotnimi črpalkami za stanovanja močno zmanjšalo.

Toplotne črpalke so kot nizkoogljične rešitve za ogrevanje pomemben dejavnik za energetski prehod Evrope na obnovljive vire energije. Čeprav se hitrost tega prehoda med državami razlikuje zaradi njihove edinstvene dinamike in spodbujevalnih programov, pa vsesplošni izzivi, kot sta visoka inflacija in naraščajoče obrestne mere, vseeno vztrajno vplivajo na kupno moč in zaupanje potrošnikov po vsej celini. Poleg tega so zaradi znižanja cen plina v letu 2023 plinski kotli ponovno postali finančno privlačna možnost za lastnike stanovanj po vsej Evropi.

Komercialno in industrijsko ogrevanje in hlajenje z dobrimi rezultati

V Daikinovem segmentu neposredne komercialne ekspanzije je povpraševanje po velikih komercialnih projektih v gostinskem sektorju in pisarnah v več evropskih regijah stagniralo. Kljub temu je Daikinu uspelo preseči lanskoletne rezultate zaradi energetsko učinkovitih velikih komercialnih serij VRV, vključno s tistimi z nižjim potencialom globalnega segrevanja (GWP) hladilnega sredstva R-32. V segmentu velikih komercialnih in industrijskih uporabnih sistemov je Daikinovo poslovanje cvetelo z izkoriščanjem naraščajočega povpraševanja po ogrevalnih in hladilnih sistemih na osnovi vode, ki ga spodbujajo cilji EU glede ogljične nevtralnosti. Medtem ko je stanovanjski trg enodružinskih hiš pod pritiskom, je Daikin povečal prodajo v projektih kolektivnih stanovanj. Na Bližnjem vzhodu je bilo podjetje uspešno pri zagotavljanju več velikih projektov.

V segmentu hladilnikov se od zadnjega četrtletja naprej krepijo naložbene dejavnosti na maloprodajnem trgu hrane. V južni Evropi se je zaradi okrevanja turizma ponovno povečalo povpraševanje po hladilnih enotah v sektorju restavracij in hotelov. Segment industrijskega hlajenja družbe Daikin se je najbolj povečal v regiji Bližnjega vzhoda in Afrike.

Družba Daikin je še povečala prodajo svojih ponudb storitev in rešitev na ključ ter daljinskega nadzora za različne industrijske aplikacije, kot so zdravstveni in podatkovni centri.

Krepitev lokalnih trgov – evropski prevzemi v letu 2023

Naložbe so bile izvedene, da bi naredili korak naprej in postali ponudnik celovitih rešitev za nizkoogljično HVAC-R ter podprli nujno potrebo po razogljičenju družbe. Novembra 2023 je Daikin prevzel britansko servisno podjetje Robert Heath Heating, da bi pomagalo izpolniti zahteve po servisiranju in vzdrževanju svojih kupcev stanovanjskega ogrevanja v Združenem kraljestvu, zdaj in v prihodnosti.

Toshitaka Tsubouchi | Foto: Daikin Foto: Daikin Marca 2024 je družba Daikin Europe ustanovila družbo Daikin Denmark s prevzemom danskega distributerja BKF-Klima, ki je bil prej del družbe Beijer Ref, da bi dopolnila svojo strategijo širitve v Skandinaviji. Skupaj z naložbami na Švedskem, Norveškem in Finskem v preteklih letih želi Daikin izkoristiti svoje obsežno strokovno znanje na področju raziskav in razvoja ter podpreti ambicije regije za dekarbonizacijo (razogljičenje) z rešitvami za nizkoogljično ogrevanje in hlajenje v stanovanjskih, poslovnih in tudi industrijskih okoljih.  

"Nedavne naložbe družbe Daikin dokazujejo našo zavezanost k spodbujanju dekarbonizacije družbe. S svojimi predanimi ekipami na čelu in skupaj s svojimi poslovnimi partnerji v Evropi, na Bližnjem vzhodu in v Afriki trdno verjamemo v preobrazbeni potencial svojih inovacij in ostajamo odločni pri svojem poslanstvu ustvarjanja trajnostne prihodnosti za prihodnje generacije," pravi Toshitaka Tsubouchi, predsednik družbe Daikin Europe.


Naročnik oglasnega sporočila je DAIKIN.

Ne spreglejte