Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 7. 2018,
12.00

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Dom in vrt Vrt Vrt trava travniške rastline

Četrtek, 19. 7. 2018, 12.00

2 meseca, 2 tedna

Divji travnik na domačem vrtu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
divji travnik | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Oblikovanje divjega travnika na vašem vrtu lahko ustvari pridih neokrnjene narave. Dobro zasnovani divji travniki lahko okrepijo estetski videz vrta, hkrati pa zagotovijo ustrezen življenjski prostor za prostoživeče živali, ki so še kako dobrodošle za zdravo rast vašega vrta.

S posaditvijo divjih cvetlic lahko ustvarite vabljivo okolje za opraševalce. Divji travnik je razmeroma lahko ustvariti, potrebno je le razumevanje tega, kar naredi tovrsten travnik uspešen. Prav tako je pomembno, da izberete tiste vrste divjih rastlin, ki lahko normalno uspevajo glede na lego in vremenske razmere.

vrtnarjenje v koritih
Trendi Lotite se vrtnarjenja v cvetličnih koritih

divji vrt | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Privablja opraševalce in jim nudi zavetje

Pri divjem travniku gre za rastlinsko skupnost, ki raste na prostem in običajno vključuje rastline, ki so domorodne na tem območju.

Travnik sestavljajo različne vrste trav, divjih travnatih rastlin in nizko grmičevje. V nasprotju z domačimi zelenicami divji travnik ne kosimo pogosto, ker moramo divjim rastlinam dopustiti čas naravne rasti in jim zagotoviti hranilne snovi.

Prav tako ne kosimo, ker želimo na svoj divji travnik privabiti prostroživeče živali, kot so čebele in kolibriji, da si lahko ustvarijo zavetje. Majhen divji travnik je mogoče ustvariti na skoraj kateremkoli vrtu ne glede na velikost in lego.

Posegajte po rastlinju, avtohtonem za divji travnik | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock vaše območje

Sestava travnika je delno odvisna od vašega okusa. Razmislite, kakšno predstavo o divjem travniku imate. Ali imate raje pretežno travo ali divje cvetlice?

Lahko si omislite kombinacijo obojega. Sestava travnika je odvisna tudi od tega, kaj bo uspevalo na vašem vrtu. Sadite rastline, ki so prilagojene vremenskim razmeram vašega območja in tlem.

Najbolj optimalna izbira bodo tiste, ki so avtohtone, saj bodo zahtevale manj pozornosti pri skrbi zanje.

okrasne trave
Trendi Popestrite zelenico z okrasnimi travami

Poglejte na bližnji travnik

Pojdite na bližnji travnik in si oglejte vrste rastlin in grmičevja, ki rastejo tam. Najverjetneje so rastline, ki jih boste videli, avtohtone in značilne za to območje. Naberite jih nekaj in jih presadite na vaš vrt.

divji travnik | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Ne glede na to, kakšen vrt imate, si lahko uredite divji travnik

Divje travnike lahko umestite na vrt ne glede na to, kakšno obliko, slog in sistem imate doma.

Če ga želite bolj približati preostalim elementom vrta, lahko to storite tako, da uporabite vrsto divjih rastlin, ki se najbolje sklada z barvno strukturo drugih elementov. Če ne želite kvariti videza, ga lahko postavite tudi nekam v kot.

Travnik tudi za tiste, ki nimajo prostora

Če nimate vrta ali pa je ta zelo majhen, lahko divji travnik posadite kar v cvetlična korita in jih postavite na balkone in terase. Najprimernejša so srednje velika in velika korita. Postavite jih na tisti prostor, kjer bo vaš mini travnik imel največje koristi. Če vam prostor dovoljuje, predlagamo, da travnik razdelite na več korit. V enega posadite travo, v drugega pa cvetlice.

Sajanje divjega travnika divji travnik | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Preden se lotite sajenja, dobro razmislite, kam želite travnik umestiti. Ne glede na uporabljeno metodo sajenja, imejte v mislih, da bo divji travnik nadomeščal vašo zelenico, zato je primerno divji travnik umestiti nekam, kjer še nimate trave.

Prvih poskusov sajenja se lahko lotite tudi v cvetličnih koritih in loncih, kar vam bo omogočilo tudi večji nadzor nad rastjo. Ko vaš divji travnik prerastejo, ga lahko presadite na za to namenjeno območje.

Za naravni videz vrta odmislite natančno urejenost in raje naključno, prosto posadite cvetlice, da boste ustvarili pisano oazo za opraševalce. Če boste sadili divji vrt iz semen, predlagamo, da jih pomešate med sabo in jih naključno posadite na različna mesta.

Videz naj bo primeren za vse sezone

Med izbiranjem, katere vrste divjih cvetlic bi želeli uporabiti na svojem vrtu, imejte v mislih to, kako bo vaš divji travnik videti v različnih letnih časih, zato je še posebej pomembno, da izberete mešanico rastlinja, ki bo uspevalo vse leto. Pozorni bodite na rastlinje, ki zeleni in cveti že zgodaj spomladi, in rastlinje, ki še vedno cveti v pozni jeseni. Za zimsko sezono lahko poskrbite z vključitvijo zimzelenega grmičevja in višje rastoče trave. Rastline, ki lahko prezimijo, prav tako zagotovijo primeren življenjski prostor za divje živali.

klopi
Trendi Naravni načini odstranjevanja klopov z vašega vrta

 

Ne spreglejte