Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
16. 12. 2020,
9.46

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.

Natisni članek

recept večerja božič PIAZZ advertorial

Sreda, 16. 12. 2020, 9.46

2 meseca, 1 teden

Praznični jedilnik za oblizniti prste

Oglasna vsebina: Telekom Slovenije, d. d.
PRAZNIKI VEČERJA BOŽIČ | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Ste pripravljeni na pravo praznično pojedino? Pripravite odlični meni za svoje najdražje in pričarajte si praznike v slogu najboljših kuharskih šefov.

Vendar, še preden zavihtite kuhalnice in si nadenete svoj najljubši predpasnik, preverimo skupaj, katere pripomočke potrebujete, da bo domača kulinarika stekla hitreje in hkrati dosegla čisto nove dimenzije okusov.

kuhinja prazniki recepti | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Tri, štiri, zdaj! Pripravljeni na kulinarične presežke?

Vsak kuharski mojster pri svojem delu prisega na pripomočke, s katerimi lahko zlahka ustvarja svoje mojstrovine. Ne samo za praznike, zagotovite si, da boste v kuhinji vedno imeli pri roki vse, kar potrebujete. Gremo po vrsti.

Pekači vseh vrst: za odlično in predvsem raznovrstno peko potrebujete pekače. Večje za pečenke in ribje specialitete, malo manjše za narastke, gratinirane testenine in zelenjavo. Spet posebne za sladke dobrote – od potic, zvitkov, kolačev do drobnega peciva in tort. Eden od bolj uporabnih in vsestranskih je nedvomno tudi kvadratni pekač v velikosti 28 x 28 centimetrov, v katerem boste lahko pripravili tudi obrok po našem priporočilu.

Kakovostna tehtnica: nekateri recepti zahtevajo zelo natančno izmerjeno težo vseh sestavin, zato je ključno, da imate tehtnico, ki vas ne bo pustila na cedilu in uničila tako skrbno pripravljene jedi. Izberite takšno, ki vam bo tudi omogočila enostavno čiščenje in vam v kuhinji ne bo zavzela veliko prostora.

kuhinja lonci | Foto: Lonci in ponve: dobro založena kuhinja ima vsaj 10-delni komplet loncev in dve ali tri ponve. Večjo raznolikost pri pripravi jedi boste dosegli, če boste kupili še vok, ki omogoča pripravo hitrih jedi z orientalskim pridihom.

Mešalniki vseh vrst: za stepanje, mesenje, tudi sekljanje in stiskanje. Dobro založena kuhinja mora vključiti tudi različne male gospodinjske aparate. To seveda ne pomeni, da potrebujete čisto vse, kar ponuja trg. Za začetek predlagamo predvsem naslednje: palični mešalnik, manjši sekalnik hrane, ročni ali robotski mešalnik, ki omogoča tako stepanje kot mesenje testa. Zelo priročni so tudi manjši mešalniki za smutije ali sokovniki.

Kavni aparat: če ste ljubitelji dobre kave, potem v vaši kuhinji ne sme manjkati sodoben aparat za kavo. Iz dveh razlogov: da boste lahko uživali ob skodelici kave kot iz trgovine in da boste z njim dodali prvovrstno dizajnersko poživitev kuhinji.

Mikrovalovna pečica: odličen gospodinjski pripomoček, ki vam bo močno olajšal pripravo jedi – za hitro segrevanje in odtajanje. Nenadomestljiv tudi pri pregrevanju vnaprej pripravljenih jedi.


PIAZZ je pravi PLAC za domače kuharske mojstre

Preverite bogato ponudbo gospodinjskih aparatov in pripomočkov za pripravo hrane na PIAZZ, spodaj pa še nekaj namigov za nepogrešljive pripomočke:

Nagradna igra: mešalnik Kitchen AidClassic

Sodelujte v nagradni igri na Facebookovem profilu PIAZZ in se potegujte za nagrado, ki vam bo močno popestrila dogajanje v kuhinji.

praznična peka prazniki božič | Foto: Getty Images Foto: Getty Images

Zdaj pa zares: veličasten praznični meni

Za božič, silvestrovo, rojstni dan, obletnico ali kar tako. Predstavljamo vam zamisel za svečani trihodni meni za večerjo, s katero boste nedvomno navdušili še tako zahtevne jedce.

buča juha | Foto: Bučna juha s hruško

Tradicionalna kremna juha s kančkom presenečenja

Sestavine

250 g buče
200 g kuhane čičerike
5 suhih paradižnikov
0,5 l zelenjavne juhe
1 hruška
polovica čebule
polovica stebelne zelene
lovorjev list
polovica žličke paprike v prahu
oljčno olje
sol

Priprava

Čebulo narežete na majhne koščke in jo skupaj z narezano zeleno prepražite na oljčnem olju. Dodajte na kocke narezano bučo, suhe paradižnike in papriko. Na hitro premešajte in polijte z vročo zelenjavno juho. Dodajte lovorjev list, sol in poper. Po desetih minutah dodajte še čičeriko in na krhlje narezano hruško. Ko bo juha kuhana, odstranite lovorjev list in s paličnim mešalnikom dobro premešajte, da boste dobili lepo kremno strukturo. Juho okrasite z bučnimi semeni.

telečja pečenka | Foto: Telečja pečenka s krompirjem

Pečenka je klasika med prazničnimi jedmi.

Sestavine

1 kg teletine za pečenko (pleča ali vratovina brez kosti)
400 g krompirja
timijan
salvija
rožmarin
sol
olje

Priprava

Pečenko najprej posolite in začinite ter v ponvi na hitro popecite z vseh strani, da zakrkne. Nato jo skupaj z narezanim krompirjem postavite v pekač, jo začinite in posolite, dodajte še nekaj kapljic olja. Pecite na 200 stopinjah približno eno uro. Pri telečji pečenki je treba paziti, da je ne prepečete. Najboljša je, če je v notranjosti še nekoliko rožnata.

Postrežete jo s pečenim krompirjem in zelenjavo na maslu. Vsakemu gostu ponudite tudi nekaj sveže solate.

cheesecake | Foto: Praznični cheesecake v kozarcu

Hitra sladica, ki vedno navduši.

Sestavine

120 g piškotov
40 g masla
3 žlice sladkorja v prahu
200 g rikote
100 g grškega jogurta
jagode ali maline

Priprava

Piškote zmeljete in jim primešate stopljeno maslo. Porazdelite jih na dno 4–6 kozarcev in postavite v hladilnik. Medtem pripravite kremo. V skledi premešate rikoto, jogurt in sladkor. Kremo porazdelite v kozarčke ter postavite v hladilnik. Preden postrežete, okrasite s koščki jagod. Dodate lahko tudi košček čokolade.

Ne pozabite: PIAZZ je pravi PLAC tudi za nakup izvrstnih pripomočkov za pripravo jedi. Ne zamudite izredne akcije: v decembru vam izdelke dostavijo BREZPLAČNO!

 

Ne spreglejte