Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 12. 2021,
10.36

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omoogča Citroën

Foto in video: Jan Lukanović

Natisni članek

E-mobilnost električni avtomobili Citroën

Ponedeljek, 13. 12. 2021, 10.36

2 meseca, 1 teden

CITROËN GRë NA ëLEKTRIKO ZA VSE

Avtomobil, ki bo marsikaterega Slovenca prepričal o prehodu na električno mobilnost

Vsebino omoogča Citroën

Foto in video: Jan Lukanović

Pisalo se je leto 1928, ko je legendarna francoska avtomobilska znamka izdelala prvo vozilo z oznako C4. Deset generacij oziroma skoraj stoletje pozneje je C4 prvič dobil električni pogon. 100-% električni ë-C4 je častitljiv naslednik Citroënove serije kombi limuzin, ki ima za seboj že 92 let preteklosti ter s tihim in učinkovitim pogonom še povzdiguje pregovorno udobje Citroënovih avtomobilov. Prvi vtisi? Tako kot na vsako novo stvar se je treba tudi na logiko uporabe električnega vozila privaditi, a glede na vozno izkušnjo, udobje in dolgoročne nizke lastniške stroške ocenjujemo, da ima vozilo izjemen prodajni potencial ter bo za prehod na električna vozila prepričal marsikaterega slovenskega kupca. Ë-C4 ponuja čisto vse prednosti ë-udobja. 

Prodajne številke so jasne – kompaktne petvratne limuzine imajo na evropskem trgu zelo pomembno vlogo. Tudi zato so se pri Citroënu z novim ë-C4 tako zelo potrudili ter skušali razumeti potrebe svojih kupcev, njihov vsakodnevni način rabe avtomobila.

Francozi so svoje delo opravili zelo dobro. Oblikovno kombilimuzina s prepoznavno Citroënovo identiteto naslavlja potrebe kupcev, ki želijo udobje in praktičnost SUV-ja ter eleganco kupeja. V oblikovni zasnovi novega stoodstotno električnega vozila ë-C4 se namreč uspešno prepletajo eleganca, tekoče linije in dinamičnost petvratne limuzine po zaslugi izčiščenih površin, prefinjenih linij in prepoznavnih grafičnih podrobnosti, a tudi moč, karakterne poteze in vzdržljivost SUV-ja po zaslugi velikih koles, razkošnih in mišičastih oblin ter zaščitnih elementov vse naokoli karoserije.

Citroënovo osebno vozilo na stoodstotno električni pogon vam priporočamo, če vsakodnevno pretežno opravljate kratke poti in lahko na poti enostavno dostopate do rešitev za polnjenje. Kompaktna petvratna limuzina ë-C4 ponuja svež pristop s svojevrstnim značajem, udobjem, tehnološko naprednostjo in vsestransko rabo.

Avtomobil je na trg prišel s posebno misijo – dokazati, da je električna mobilnost udobna ter cenovno ugodna in da ni rezervirana le za mestne malčke, pač pa da lahko vse prednosti elektrike nudi tudi družinski avto. Po videnem sodeč, mu to zelo dobro uspeva.

Citroën Ë-C4 | Foto: Jan Lukanović Foto: Jan Lukanović

Polni doseg vozila smo prevozili za nekaj manj kot dva evra

Vozilo ponuja obilo užitkov v vsakodnevni vožnji na elektriko, brez emisij CO2 in s kar precejšnimi prihranki. Avtomobil je dobil baterijo s kapaciteto 50 kWh. Vozilo po dosegu zadošča dnevnim potrebam Slovencev za normalno vsakodnevno porabo, znajde pa se na različnih tipih cest – poleg mestnih središč, regionalnih cest in avtocest tudi zunaj urejenih poti.

Palec gor dvigujemo za zanesljivo polnjenje, doseg vozila kot tudi nizko porabo. Pri vožnji po mestnih in podeželskih cestah in na avtocesti se je poraba povprečno gibala okrog 16,6 kWh na sto prevoženih kilometrov.

Citroën Ë-C4 | Foto: Jan Lukanović Foto: Jan Lukanović

Polnjenje električnega C4 je preprosto, stroškovno učinkovito in priročno, še posebej če lahko avtomobil polnite doma. Ë-C4 smo najprej polnili na klasični gospodinjski vtičnici s kablom za gospodinjski priključek, ki je dobavljen serijsko. In koliko so nas glede na povprečno porabo prevoženi kilometri stali? Ko smo ga doma polnili ponoči prek klasične vtičnice, je za sto prevoženih kilometrov nastal strošek 0,729 evra oziroma 1,31 evra, ko smo ga polnili čez dan, ko je elektrika dražja. Strošek polnjenja ponoči je znašal 1,975 evra, da se je napolnila cela baterija.

Baterijo smo v celoti napolnili za manj kot dva evra. Preneseno v številke - za več kot tristo prevoženih kilometrov smo tako s polnjenjem doma porabili manj kot dva evra.

Baterija v teoriji res ponuja do 350 kilometrov dosega, kaj pa je pokazala praksa z enim polnjenjem? Z enim polnjenjem smo ob povprečni porabi 16,6 kWh elektrike na sto kilometrov brez težav prevozili dobrih 300 kilometrov, kar je zelo dober rezultat.

Citroën Ë-C4 | Foto: Jan Lukanović Foto: Jan Lukanović

Polnjenje prek klasične vtičnice je cenovno najugodnejše, a je čas polnjenja v primerjavi z drugimi rešitvami daljši. Glede na število kilometrov, ki jih vsakodnevno prevozite, in rešitve za polnjenje, ki jih imate na voljo izven vašega doma, imate tudi pri ë-C4 na razpolago več načinov polnjenja. Če želite vozilo hitreje napolniti in optimizirati čas polnjenja, se odločite za montažo zmogljivejšega priključka ali postaje WallBox (z močjo 7,4 kW ali z močjo 11 kW). Doma se vam bo baterija na polnilni postaji Wall Box z močjo 7,4 kW povsem napolnila v približno sedmih urah in pol (vgrajeni polnilnik 7,4 kW), na polnilni postaji Wall Box z močjo 11 kW pa v petih urah (z vgrajenim polnilnikom z 11 kW za doplačilo). Na javni polnilni postaji s super polnilnikom z močjo 100 kW pa je čas polnjenja še krajši kot na postaji Wall Box: baterija se v 30 minutah napolni do 80 odstotkov.

Citroën Ë-C4 | Foto: Jan Lukanović Foto: Jan Lukanović

Če boste torej svoje e-vozilo polnili na lastni polnilnici in ob cenejši tarifi, lahko računate celo na ceno okoli enega evra na sto kilometrov, tudi ob dražji tarifi ali polnjenju na javnih polnilnicah pa bo strošek še vedno cenejši v primerjavi z bencinskim ali dizelskim avtomobilom.

Udobje vožnje kot na leteči preprogi

Poleg oblikovnih presežkov, nizke porabe, zanesljivega polnjenja in dosega vozilo blesti tudi na drugih področjih. Pomembna inovacija, ki je ekskluzivnost Citroëna in katere namen je izboljšanje kakovosti blaženja, ki je kupcem znamkinih vozil tako zelo pri srcu, predstavlja vrhunec strokovno podkovanega znanja znamke Citroën s področja podvozja. Udobno vzmetenje je zapisano v genskem materialu znamke že skoraj sto let, zato so se njeni kupci skozi leta navezali na Citroënovo udobje, ki je povsem drugačno od vsega ostalega, kar je na voljo na tržišču.

Citroën Ë-C4 | Foto: Jan Lukanović Foto: Jan Lukanović

Ë-C4 je opremljen s Citroënovim vzmetenjem s progresivnimi hidravličnimi omejevalniki, ki nudijo vrhunsko stopnjo udobja in učinek leteče preproge za zagotovitev dobrega počutja v notranjosti, dinamične lege na cesti in voznega udobja. Princip delovanja tega sistema je povsem preprost. Medtem ko klasično vzmetenje sestavljajo amortizer, vzmet in mehanski omejevalnik, pa ima vzmetenje s progresivnim hidravličnim omejevalnikom še dodatna dva hidravlična omejevalnika na obeh straneh: enega za raztezanje in drugega za kompresijo.

Vozno je ë-C4 odličen – tudi zaradi prej zapisanega, pelje se izjemno lahkotno, mirno. Že tako ali tako so Citroënova vozila znana po tem, a z različico električnega pogona je vse skupaj dobilo novo dimenzijo.

Citroën ë-C4 ponuja tri načine vožnje. Prvi je način Normal, v katerem imate zagotovljeno najboljše razmerje med dosegom in dinamičnimi zmogljivostmi. Način Eco poskrbi za optimalno porabo energije, v načinu Sport pa prednost predstavlja zmogljivost na podlagi največje moči in navora. Izbirnik načina vožnje se nahaja na konzoli samodejnega menjalnika.

Citroën Ë-C4 | Foto: Jan Lukanović Foto: Jan Lukanović

Udobje sedenja in uporabe

Bivalno udobje zagotavljajo nadvse prostorna notranjost, vključno s prostorom v predelu kolen. Še ena ekskluzivno Citroënova inovacija so sedeži Advanced Comfort, ki v Citroënu ë-C4 z ergonomsko zasnovo zagotavljajo razne vrste udobja.

Počutje za volanom je zelo dobro, v notranjosti pa bi poleg všečne oblikovne zasnove in udobja na več ravneh izpostavili še praktičnost z veliko uporabnimi odlagalnimi mesti. Notranjost v splošnem prinaša dobro kombinacijo med digitalnimi in klasičnimi rešitvami ter preprosto uporabo uporabniških vmesnikov, zaslonov na dotik in namenske storitve. Omeniti velja predvsem klasične gumbe za klimatsko napravo in velik vrtljiv gumb za glasnost zvočnikov.

Citroën Ë-C4 | Foto: Jan Lukanović Foto: Jan Lukanović

V kabini so potniki popolnoma izolirani od cestišča in zunanjega sveta, saj jih obdaja popolna tišina. Elektrika se francoskemu šarmerju še kako poda, tudi zaradi tega, ker je pregovorno Citroënovo udobje dobilo tudi svoj zvok. Neslišno delovanje elektrificiranih letečih francoskih preprog na štirih kolesih in popolna tišina kot v zapredku ličinke (vsi moteči dražljaji iz zunanjosti so prefiltrirani) Citroënovo udobje pomikata še letvico višje.

Citroën Ë-C4 | Foto: Jan Lukanović Foto: Jan Lukanović

Poskrbljeno je tudi za varnost. Posebna novost je nosilec Smart Pad Support®, ki je svetovna novost in Citroënova inovacija. Gre za izvlečno držalo za multimedijsko napravo sopotnika, ki telefon ali tablico varno pritrdi za udobno uporabo med vožnjo ter varnost v primeru nesreče.

Foto: Jan Lukanović | Foto: Foto: Jan Lukanović

Za še višjo raven udobja je na voljo 20 tehnologij za pomoč pri vožnji, med drugimi tudi sistem za polsamodejno vožnjo druge stopnje Highway Driver Assist in šest tehnologij za vzpostavitev povezave.

Citroën Ë-C4 | Foto: Jan Lukanović Foto: Jan Lukanović

Prtljažnik z dvonivojskim podom

Poudariti je treba, da baterija ne zmanjša prostornosti potniške kabine. Eden od adutov avtomobila je tudi prostornost na zadnjih sedežih. Z medosno razdaljo 2.670 milimetrov, ki je ena izmed najdaljših v tej kategoriji, Citroën ë-C4, kot že omenjeno, ponuja nadvse prostoren potniški prostor, kar velja tudi za potnike na zadnjih sedežih, ki imajo na voljo veliko prostora. Vsi potniki na zadnjih sedežih tako lahko uživajo v optimalnem udobju.

Citroën Ë-C4 | Foto: Jan Lukanović Foto: Jan Lukanović

Stoodstotno električen Citroën ë-C4 ohranja velik prtljažnik s 380 litri prostornine. Za še večjo priročnost ima prtljažnik dvonivojski pod, ki ga lahko namestite tudi v poševni položaj, kadar želite v pod odložiti polnilni kabel ali različne druge predmete.

Zakaj se ga splača kupiti?

V letu 2020 je Citroën lansiral električno ofenzivo s šestimi vozili iz svojega prodajnega programa. Citroën ë-C4 100-% ëlektričen bo nedvomno močno zaznamoval naslednji korak te ofenzive. Pooseblja tehnološko napredno in moderno električno mobilnost za udobno in vsestransko rabo: mobilnost v razredu ë-udobja.

Ob izpolnjenem pogoju, da imate doma vselej na voljo prosto vtičnico ali nameščeno polnilno postajo, je ë-C4 lahko zavidljivo uporaben družinski avto. Vozilo blesti v udobju, dosegu, učinkovitosti, dobri opremljenosti, prostornosti in praktičnosti pri vsakdanjih družinskih prevoznih nalogah. Če razmišljate o elektrifikaciji družinske mobilnosti, naj bo Citroën ë-C4 vsekakor na vrhu seznama za preizkus. Med električnimi tekmeci za zahtevani denar ponuja enega najboljših nakupov.

PRIDOBITE VEČ INFORMACIJ

PRIMERJAVA NAKUPA IN LASTNIŠKIH STROŠKOV ELEKTRIČNEGA IN BENCINSKEGA C4:

 

CITROËN Ë-C4

136 (BATERIJA 50kW)

CITROËN C4 1.2 PureTech 130 EAT8

PAKET OPREME

Feel Pack

Feel Pack

CENA PO CENIKU Z DODATNO OPREMO

39.150 €

24.150 €

CENA S POPUSTI IN SUBVENCIJO

28.042 €

21.934 €

OBVEZNO IN KASKO ZAVAROVANJE (ZA PET LET)

2.002 €

2.002 €

STROŠKI ENERGIJE (150 TISOČ PREVOŽENIH KILOMETROV)

1.500 € (polnjenje doma)

12.750 € (polnjenje na bencinski črpalki)

STROŠKI ENERGIJE – POLNJENJE NA JAVNIH POLNILNICAH (150 TISOČ PREVOŽENIH KILOMETROV)

5.000 €

12.750 €

STROŠKI SERVISOV (PET LET)

425 €

1.142 €

STROŠEK AVTOMOBILA NA PET LET (POLNJENJE DOMA/POLNJENJE JAVNE POLNILNICE)

31.969/35.469 €

37.828 €

STROŠEK NA STO KILOMETROV – POLNJENJE DOMA (1 EVRO ZA Ë-C4; 8,5 EVRA ZA C4 1.2)

*strošek na sto kilometrov – javne polnilnice (3,3 evra za ë -C4)

 

*Primerjali smo zavarovanje električnega in  bencinskega C4 (primerljiv nivo opreme, enaka opcijska oprema) pri eni izmed slovenskih zavarovalnic (spletni izračun).
 *Za polnjenje doma smo uporabili ceno en evro za sto kilometrov. Če polnite samo na "mali tarifi", je lahko polnjenje še cenejše, posledično smo uporabili srednjo vrednost med majhno in veliko tarifo. Pri javnih polnilnicah smo uporabili ceno 0,2 evra (kot je za kWh pri Gremo na elektriko, Elektro Ljubljana).
*Cena servisa je zapisana na podlagi prodajnih podatkov proizvajalca, prav tako cena avtomobila.
*Pri izračunu smo uporabili ceno bencina 1,35 evra.
*Za porabo električnega avtomobila (16,6 kWh) in bencinskega avtomobila (6,3 litra na sto kilometrov) smo uporabili tovarniške podatke.
*V primeru izbranega kredita pri Eko skladu bi bila razlika v prid električnemu ë-C4 še večja.
 
E-C4
Novice Električna vozila, ki se jih splača kupiti že danes
E-C4
Novice Legendarna avtomobilska znamka pripravljena na električno dobo
Ne spreglejte