Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
23. 1. 2018,
11.45

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Sergej Ustjugov Victor An MOK Anton Šipulin Pjongčang 2018

Torek, 23. 1. 2018, 11.45

6 let, 2 meseca

Rusi razkrili, da na olimpijskih igrah ne bo kar nekaj njihovih zvezdnikov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Victor An Soči | Foto Reuters

Foto: Reuters

Ruski olimpijski komite je danes potrdil, da hitrostni drsalec Victor An ne bo smel nastopiti na februarskih zimskih olimpijskih igrah v Pjongčangu v Južni Koreji. Na seznamu potnikov za ZOI 2018 ni niti biatlonca Antona Šipulina niti smučarskega tekača Sergeja Ustjugova, manjkalo bodo tudi nekateri vrhunski umetnostni drsalci.

Šestkratni olimpijski prvak Victor An - rojen je sicer v Južni Koreji, rusko državljanstvo pa je prejel pred igrami v Sočiju 2014 - je izpadel s seznama potencialnih nastopajočih, je potrdil podpredsednik ruskega olimpijskega komiteja (ROC) Stanislav Pozdnjakov.

Na seznamu športnikov za Pjongčang prav tako ni biatlonca Antona Šipulina in smučarskega tekača Sergeja Ustjugova. Podznjakov je za oba dejal, da športnika "nikoli nista bila v kakršnikoli povezavi z dopingom, opravila pa sta številne teste, na katerih sta dokazala, da sta čista".

Anton Šipulin ne bo nastopil na olimpijskih preizkušnjah v biatlonu. | Foto: Reuters Anton Šipulin ne bo nastopil na olimpijskih preizkušnjah v biatlonu. Foto: Reuters

"Danes bomo poslali prošnjo na Mednarodni olimpijski komite, da pojasnijo vzroke, zakaj kapetani ruskih ekip v različnih športnih niso uvrščeni na seznam potencialnih športnikov za ZOI," je povedal Podznjakov.

Rusi ostali tudi brez dveh umetnostnih drsalcev

Med športnimi pari na olimpijskih igrah v Pjongčangu ne bo tudi Ksenije Stolbove, med plesnimi pa Ivana Bukina. Posledično ne bosta nastopila niti njuna partnerja Fjodor Klimov v športnih parih in Aleksandra Stepanova med plesnimi pari.

Očitno tudi umetnostna drsalca Ksenija Stolbova in Fedor Klimov ne bosta videla Pjongčanga. | Foto: Getty Images Očitno tudi umetnostna drsalca Ksenija Stolbova in Fedor Klimov ne bosta videla Pjongčanga. Foto: Getty Images "Glede na informacije ruskega olimpijskega komiteja je Mok nastop na OI 2018 prepovedal Kseniji Stolbovi in Ivanu Bulkinu," so v sporočilu za javnost zapisali pri ruski zvezi umetnostnega drsanja in dodali: "Ta neutemeljena in absurdna odločitev kaže na neprimernost Mokovih izjav, da odloča sam brez zunanjih pritiskov. Krši vsa temeljna načela olimpijske listine."

Stolbova sicer drsa skupaj s Klimovom in je v ekipni tekmi na OI 2014 osvojila zlato, prav tako pa sta bila zmagovalca serije Grand Prix leta 2015. Bukin pa je s Stepanovo dvakratni dobitnik bronaste kolajne z evropskih prvenstev.

Ruski komite je pred tem Moku predložil seznam ruskih športnikov, ki so nameravali potovati na igre. Po tem je posebna Mokova komisija, ki ji predseduje nekdanja francoska ministrica za šport Valerie Fourneyron, izbrala imena športnikov, ki bi jih Mok povabil na igre.

Posodobljeno verzijo seznama je Mok vrnil ruskemu komiteju, ki je ugotovil, da na seznamu ni kar nekaj vrhunskih ruskih športnikov, vključno z vodjo biatlonske ekipe Šipulinom.

Mok sicer poudarja, da športniki, ki niso povezani z ruskim sistematičnim dopingom, bodo lahko nastopili na OI 2018, a pod olimpijsko zastavo oziroma kot OAR (Olympic Athlete from Russia oziroma olimpijski športnik iz Rusije). Prav Mok pa ima zadnjo besedo pri tem, kdo od Rusov bo lahko nastopil kot OAR v Pjongčangu.

Ne spreglejte