Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
2. 2. 2018,
21.00

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Natisni članek

#zanaše Denis Šteharnik Meta Hrovat Maruša Ferk Ana Bucik Tina Robnik Ana Drev Tina Maze

Petek, 2. 2. 2018, 21.00

6 let, 2 meseca

Pred štirimi leti z zlato zvezdnico, letos z ekipo

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,90

Po upokojitvi Tine Maze in poškodbi Ilke Štuhec slovenska ženska smučarska reprezentanca resda nima absolutne favoritinje za zlato olimpijsko kolajno, zato pa se dekleta v Pjongčang podajajo z bolj izrazito ekipno priponko.

Ana Drev: najbolj izkušena smučarski odpravi za ZOI 2018. | Foto: Reuters Ana Drev: najbolj izkušena smučarski odpravi za ZOI 2018. Foto: Reuters

Če se je pred štirimi leti v Sočiju v slovenski reprezentanci marsikaj vrtelo okrog Tine Maze, ki je visoka pričakovanja in privilegiran status več kot upravičila z zgodovinskima dvema zlatima kolajnama, bi morala biti v Pjongčangu v središčni vlogi njena naslednica v vlogi svetovne prvakinje v smuku Ilka Štuhec. A ker se je Štajerka oktobra poškodovala, Črnjanka pa je že pred tem smuči postavila v kot, bo tokrat veliko bolj do izraza prišla ekipna narava ženske vrste.

Veleslalomsko jedro

"Odkar sem trener v slovenski reprezentanci, sem poskušal zgraditi ekipo, tako na ravni tekmovalk kot tudi podpore," ponosno poudarja glavni trener Denis Šteharnik, ki je sicer težišče skoraj v celoti premaknil na tehnični disciplini. Vse discipline trenira vsaj deloma le Maruša Ferk, ki bo stavila predvsem na kombinacijo in slalom, medtem ko pa jedro petčlanske odprave sestavlja močna veleslalomska ekipa na čelu z neformalno kapetanko Ano Drev, za katero bodo to tretje in hkrati zadnje olimpijske igre.

O kolajni se (še) ne pogovarjajo

"Nimamo le ene tekmovalke, ki lahko posega visoko. Že na treningih ne moreš vedeti, katera bo v ospredju," razmišlja veleslalomska specialistka Tina Robnik, sicer edina v tokratni ženski smučarski vrsti, ki se v svoji karieri še ni zavihtela na stopničke za zmagovalke v svetovnem pokalu. "Verjamem, da mi to lahko uspe. Motiv je po tem, ko je to uspelo Meti Hrovat in Ani Bucik, še toliko večji," pravi savinjska olimpijska debitantka in dodaja: "O kolajnah in rezultatih se ne pogovarjamo. Če bi se, bi lahko misli zatavale tja, kamor ne smejo. Razmišljamo predvsem o tem, kje so rezerve."

Lahko se ponudi priložnost ...

Poleg Robnikove se krstnega olimpijskega nastopa veselita še Meta Hrovat, ki je za ogrevanje skočila še na mladinsko svetovno prvenstvo v Davos, in pa Ana Bucik. Ta s slalomsko sezono, predvsem zadnjimi tekmami, nikakor ne more biti zadovoljna. Proti Južni Koreji pa bo vedrega obraza vendarle odpotovala zaradi kombinacijskih stopničk, do katerih je prišla prav na račun vrhunskega slalomskega nastopa. "O stopničkah sanjajo vsi, a vsem ne uspe. Vesela sem, da meni je. S tem sem videla tudi, da se ob dobrem razpletu lahko ponudi priložnost za stopničke. Vem le, da bom napadala, tekmicam pa ne bom podarjala stotink," pred odhodom razmišlja Bucikova.

 

Klara Livk praznih rok

Pri SZS so sicer poleg Drevove, Ferkove, Bucikove, Hrovatove in Robnikove v olimpijsko reprezentanco predlagali še Klaro Livk. A ker se 22-letna članica ekipe evropskega pokala ni približala interni normi, je OKS zavrnil predlog, tako da je naposled ostala brez letalske vozovnice za Južno Korejo.

Ne spreglejte