Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 2. 2018,
17.30

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,07

1

Natisni članek

Sofia Goggia Zgodbe ZOI 2018 Pjongčang 2018

Sreda, 21. 2. 2018, 17.30

6 let, 2 meseca

Zgodbe, ki jih pišejo olimpijske igre

Grande Sofia: dekle s smukaškega Olimpa, ki je jokalo ob slovesu Tine Maze

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,07

1

Sofia Goggia | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

25-letna energična Italijanka Sofia Goggia je nova smukaška kraljica in prva Italijanka, ki je osvojila naslov olimpijske prvakinje v smuku. Na prestolu je nasledila slovensko šampionko Tino Maze in njeno švicarsko kolegico Dominique Gisin, ki sta smuk v Sočiju končali z identičnim časom, ter prekrižala načrte veteranki Lindsey Voon, ki je odkrito naskakovala naslov olimpijske prvakinje.

Med zmagovalko in bronasto Vonnovo, ki si je na svojem zadnjem olimpijskem smuku močno želela zlata (posvetila bi ga pokojnemu dedku), se je zrinila Norvežanka Ragnhild Mowinckel, ki je postala prva smučarka z dvema kolajnama na teh igrah (druga je bila tudi v veleslalomu). Med smučarji ima enak izkupiček tudi Avstrijec Marcel Hirscher, ki je zmagal v kombinaciji in veleslalomu, meri pa tudi na zlato v slalomu.

Smukaška trojka - Norvežanka Ragnhild Mowinckel, Italijanka Sofia Goggia in Američanka Lindsey Vonn | Foto: Getty Images Smukaška trojka - Norvežanka Ragnhild Mowinckel, Italijanka Sofia Goggia in Američanka Lindsey Vonn Foto: Getty Images

Energična Italijanka, ki pogreša Ilko Štuhec

Kdo je energična in zgovorna Italijanka, ki je prvo zmago v svetovnem pokalu (na smuku je zmagala marca 2017) dosegla prav na prizorišču, kjer je ponoči postala olimpijska prvakinja?

Nikoli ne skriva čustev:

Kot se je pred dnevi spominjala v pogovoru za nacionalno televizijo, sta s prijateljico Ilko Štuhec (na tisti tekmi je bila tretja) v hotelski sobi pili kavo in kovali načrte za prihodnost, kar prek kamere pa ji je na daljavo sporočila, da jo zelo pogreša. Goggia je zmagala tudi naslednji dan, slavila je v superveleslalomu.

Prva Italijanka z olimpijskim zlatom v smuku. To je tretja zlata medalja za Italijo na teh olimpijskih igrah. Naslov olimpijske prvakinje sta osvojili tudi hitrostna drsalka na kratkih progah Arianna Fontana in deskarska krosistka Michela Moioli. | Foto: Getty Images Prva Italijanka z olimpijskim zlatom v smuku. To je tretja zlata medalja za Italijo na teh olimpijskih igrah. Naslov olimpijske prvakinje sta osvojili tudi hitrostna drsalka na kratkih progah Arianna Fontana in deskarska krosistka Michela Moioli. Foto: Getty Images

 

Svojo izjemno pripravljenost je nova olimpijska smukaška prvakinja, ki se ji nasmiha tudi mali kristalni globus, dokazovala že na dveh januarskih preizkušnjah - 14. januarja je zmagala v Bad Kleinkircheimu, pet dni pozneje pa še v Cortini d'Ampezzo. Na zadnjih dveh smukih pred olimpijskimi igrami je v boju za zmago popustila pred Vonnovo (Goggia je bila druga), ki je takrat vknjižila svojo 80. in 81. zmago. S tem se je nevarno približala rekordu Ingemarja Stenmarka, ki ima v svetovnem pokalu skupno 86 zmag.

Občuduje Tino Maze, prijateljuje pa tudi z Američanko Lindsey Vonn, ki je na olimpijskem smuku osvojila bron. | Foto: Getty Images Občuduje Tino Maze, prijateljuje pa tudi z Američanko Lindsey Vonn, ki je na olimpijskem smuku osvojila bron. Foto: Getty Images

Za Goggio je bila favoritinja Vonnova

Prav Vonnovo je Goggia v pogovoru za Reuters izpostavila kot favoritinjo za današnjo smukaško zmago. Z Američanko ju poleg ljubezni do športa povezuje tudi ljubezen do psov, skupno pa jima je tudi veliko poškodb, ki so ju pestile med kariero. Italijanka je prestala že tri operacije kolena.

O olimpijski medalji je sanjala že pri šestih letih. | Foto: Getty Images O olimpijski medalji je sanjala že pri šestih letih. Foto: Getty Images

Gola pod rjuhami, najraje pod ledeno mrzlo prho

25-letnica iz Bergama, ki je o olimpijski medalja sanjala že pri šestih letih, zlato pa osvojila že na svojih prvih olimpijskih igrah, daje vtis odprte osebnosti, svojim sledilcem se pogosto oglaša prek družbenih omrežij, pripoveduje šale in ne skriva tega, da spi gola. Da, povsem gola, je povedala v enem od pogovorov za komercialno televizijo. Zanimivo je tudi to, da se prha z ledeno vodo, kar spada v okvir njenih pripravljalnih ritualov.

24 ur Sofie Goggia v 60 sekundah:

Že na prvem svetovnem prvenstvu povsem blizu kolajne

Bojevita smučarka je v italijansko smučarsko reprezentanco vstopila leta 2013, ko so ji priložnost ponudili po vsega štirih nastopih na veleslalomskih tekmah svetovnega pokala. Na nobeni od teh se ni pripeljala do cilja.

Prvič je med smučarsko elito nastopila na SP v Schladmingu februarja 2013, kjer je nase opozorila s 4. mestom v superveleslalomu in 7. mestom v superkombinaciji. Čar zmagovalnega odra v svetovnem pokalu je prvič okusila novembra 2016, ko je bila na veleslalomu v Killingtonu v ZDA tretja. Tretja v veleslalomu je bila tudi lani na svetovnem prvenstvu v St. Moritzu.

Ovita v italijansko zastavo je v znak zahvale poljubila snežno podlago. | Foto: Getty Images Ovita v italijansko zastavo je v znak zahvale poljubila snežno podlago. Foto: Getty Images

Na poslovilni tekmi Tine Maze jokala kot otrok

Večkrat je že povedala, da je njena vzornica Tina Maze, da občuduje njen pristop, strast, s katero smuča in vsakokrat iztisne iz sebe vse, kar premore, ob njenem zadnjem nastopu (januarja 2017 na Pohorju) pa je, kot je povedala novinarjem, jokala kot otrok.

Goggia občuduje strast, ki jo je v smučanje vnašala Tina Maze.  | Foto: Vid Ponikvar Goggia občuduje strast, ki jo je v smučanje vnašala Tina Maze. Foto: Vid Ponikvar

Italijani so nad dosežkom svoje smučarke seveda navdušeni:

Ne spreglejte