Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 2. 2018,
4.27

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,67

Natisni članek

Maruša Ferk Lindsey Vonn smuk Pjongčang 2018

Sreda, 21. 2. 2018, 4.27

6 let, 2 meseca

OI, Pjongčang, smuk, ženske

Lindsey Vonn brez zlata, Italijanka Goggia najboljša

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,67
smuk ženske Pjongčang 2018 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Zmagovalka smuka na 23. zimskih olimpijskih igrah je Italijanka Sofia Goggia. Ameriška favoritinja Lindsey Vonn se je morala  zadovoljiti z bronastim odličjem, prehitela jo je namreč še Norvežanka Ragnhild Mowinckel. Edina slovenska predstavnica na tekmi v Jeongseonu Maruša Ferk je zasedla 19. mesto.

Najboljša smučarka vseh časov, Američanka Lindsey Vonn, je napovedovala napad na smukaško zlato, a bo Pjongčang najbrž zapustila le z bronom. Tega je osvojila na današnjem smuku, ko je morala premoč priznati zlati Italijanki Sofiji Goggii in Norvežanki Ragnhild Mowinckel.

Prvo odličje na velikih tekmovanjih za Goggio

Sofia Goggia: Dolgo sem to čakala. | Foto: Reuters Sofia Goggia: Dolgo sem to čakala. Foto: Reuters Goggia, vodilna smukačica v tej sezoni svetovnega pokala, je osvojila svoje prvo odličje na velikih tekmovanjih, na olimpijskem smukaškem prestolu je tako na vrhu nasledila Slovenko Tino Maze in Švicarko Dominique Gisin, ki sta si zlato delili v Sočiju 2014. 

Čeprav njen štart ni bil najhitrejši, na progo je krenila s številko pet, je nato pridobivala hitrost in prevzela vodstvo.

"Vesela sem te zmage, res lepo, da mi je uspelo biti najboljša, dolgo sem to čakala. A saj veste, kako je, zmaga ni nikoli odvisna samo od tebe samega, veliko jih je na štartu, ki so lahko hitrejše. Še posebej me je danes presenetila Ragnhild. A ko sem jo gledala, kako drvi po hribu navzdol, sem si rekla, ostani mirna, morda se izide. In izšlo se mi je za zmago," je povedala zmagovalka Goggia.

Mowincklova presenetila mnoge

Ragnhild Mowinckel: Zelo sem presenečena nad tem drugim mestom. | Foto: Reuters Ragnhild Mowinckel: Zelo sem presenečena nad tem drugim mestom. Foto: Reuters Srebrno kolajno je osvojila Norvežanka Ragnhild Mowinckel, ki se je na zmagovalni oder zavihtela s številko 19. Zaostala je devet stotink in tako postala prva smučarka z dvema kolajnama na teh igrah. Presenetila je mnoge, saj so bron že pripisali Tini Weirather iz Liechtensteina, ki se je na koncu morala zadovoljiti s četrtim mestom.

Mowincklova, že srebrna z olimpijskega veleslaloma v Pjongčangu, je bila nad svojo uvrstitvijo na zmagovalni oder prav tako presenečena.

"Zelo sem presenečena nad tem drugim mestom. Malo sem bila jezna po veleslalomu, ko sem bila druga, saj sem vedela, da lahko pokažem več. Ta vožnja danes je bila ena mojih najboljših, resnično sem vesela, da mi je uspelo," je dejala Norvežanka.

Vonnova čustvena: Moram biti zadovoljna

Lindsey Vonn: Če pomislim, kje sem bila pred štirimi leti, je to, da sem tu osvojila kolajno, velika nagrada zame. | Foto: Reuters Lindsey Vonn: Če pomislim, kje sem bila pred štirimi leti, je to, da sem tu osvojila kolajno, velika nagrada zame. Foto: Reuters Vonnova bo na svojih zadnjih olimpijskih igrah nastopila še v alpski kombinaciji, kjer pa so njene možnosti za osvojitev odličja manjše. Zlato medaljo je sicer osvojila na olimpijskem smuku v Vancouvru leta 2010. Je pa Vonnova s 33 leti postala najstarejša dobitnica olimpijske medalje v alpskem smučanju.

Pred štirimi leti v Sočiju zaradi poškodbe ni nastopila. Bron je tako sprejela precej čustveno.

"Moram biti zadovoljna. Danes sem dala vse od sebe, to je bilo žal dovolj za bronasto kolajno. A če pomislim, kje sem bila pred štirimi leti - takrat je bila za mano že druga operacija -, je to, da sem tu osvojila kolajno, velika nagrada zame. Nikakor nisem razočarana, seveda bi želela zmagati, takšna sem, tekmovalna, a danes je moje smučanje zadostovalo za bronasto kolajno," je v ciljnem izteku z rosnimi očmi dejala Vonnova. Za njo je bil to zadnji olimpijski smuk v karieri, medtem ko ne izključuje tekmovanj v svetovnem pokalu v prihodnji sezoni.

Ferkova več pričakuje od alpske kombinacije

Slovenci smo imeli v ognju le Marušo Ferk, ki je za vodilno Italijanko zaostala dve sekundi in 78 stotink ter zasedla 19. mesto.

Maruša Ferk: Na splošno je bila to ena mojih najboljših voženj.  | Foto: Reuters Maruša Ferk: Na splošno je bila to ena mojih najboljših voženj. Foto: Reuters

"Glede na to, da je teh prvih 20 res tistih, ki so 'top' in vso sezono vozijo smuke, jaz pa sem štartala samo na dveh, sem zadovoljna. Ko sem prišla v cilj in bila 17., sem si rekla, joj, ne, samo dve mesti do petnajsterice, ampak potem sem videla, da je razlika pol sekunde," je svoj olimpijski smuk opisala Ferkova.

Več pričakuje od četrtkove kombinacije, čeprav je tudi nastop na specialnem smuku ocenila kot dober: "Vem, da moraš biti na takem snegu mehek in se plaziti, ne smeš pritiskati, vedeti moraš, kdaj moraš popustiti smučko. Na splošno je bila to ena mojih najboljših voženj. Sem zadovoljna, je pa jutri tisti dan, na katerega več stavim."

O željah in ciljih v kombinaciji nato le ni želela preveč razmišljati: "Skušala bom odvoziti čim bolj sproščeno. Na smuk ne smeš iti na silo, slalom pa želim izpeljati čim bolj igrivo in napadalno. Ne želim se obremenjevati z rezultatom."

Na štartu danes ni bilo Američanke Mikaele Shiffrin, niti senzacionalne zmagovalke sobotnega superveleslaloma, češke deskarke Ester Ledecke, prav tako pa je manjkala srebrna superveleslalomistka, Avstrijka Anna Veith.

 
Ne spreglejte