Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
22. 2. 2018,
6.40

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,66

2

Natisni članek

Štefan Hadalin Žan Kranjec Žan Kranjec Pjongčang 2018 Henrik Kristoffersen Andre Myhrer

Četrtek, 22. 2. 2018, 6.40

6 let, 2 meseca

Alpsko smučanje, moški slalom

Švedska slavi olimpijskega prvaka, Kristoffersen zapravil priložnost kariere

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,66

2

Andre Myhrer | Foto Reuters

Foto: Reuters

Naslov olimpijskega prvaka v slalomu je osvojil Šved Andre Myhrer, ki je izkoristil veliko napako in odstop vodilnega po prvem teku, Norvežana Henrika Kristoffersena. Na zmagovalni oder sta se povzpela še Švicar Ramon Zenhäusern in Avstrijec Michael Matt. V prvem teku so odstopili največji favorit za zmago, Avstrijec Marcel Hirscher, ter slovenska predstavnika Štefan Hadalin in Žan Kranjec.

Olimpijski moški slalom je v Južni Koreji ponudil presenetljiv razplet pri vrhu, saj sta brez odličij ostala največja favorita za naslov, Avstrijec Marcel Hirscher in Norvežan Henrik Kristoffersen.

Prvi je odstopil že na prvi vožnji in s tem zapravil možnost, da bi se na olimpijski prestol v Pjongčangu povzpel še tretjič. Najboljši je bil v kombinaciji in veleslalomu, v slalomu pa se mu je zalomilo, saj je naredil napako in ostal brez uvrstitve.

Marcel Hirscher se je po odstopu v slalomu poslovil od želje, da bi osvojil tretjo zlato medaljo na ZOI 2018. | Foto: Reuters Marcel Hirscher se je po odstopu v slalomu poslovil od želje, da bi osvojil tretjo zlato medaljo na ZOI 2018. Foto: Reuters

Podoben scenarij je doletel tudi Norvežana Kristoffersena, ki si je v prvem teku prismučal najboljše izhodišče, a nato v finalnem nastopu, kjer je veljal za velikega favorita, naredil ogromno napako. Odstopil je že v zgornjem delu proge in poskrbel za veliko slavje soseda Andreja Myhrerja, ki je Švedski priboril prvo slalomsko zlato po legendarnem Ingemarju Stenmarku (1980 v Lake Placidu).

Izkušeni Šved, ki je bil najboljši na osmih tekmah za svetovni pokal, je pri 35 letih poskrbel za največji uspeh v karieri. To ni njegova prva olimpijska medalja. Na zmagovalnem odru je stal že leta 2010 v Vancouvru, ko je osvojil bronasto odličje. Postal je tudi najstarejši olimpijski zmagovalec v slalomu in popravil rekord Avstrijca Maria Matta, ki je bil leta 2014 v Sočiju najboljši s 34 leti. 

Rezultati, moški slalom:

 

Drugo mesto je presenetljivo osvojil Švicar Ramon Zenhäusern, ki je v drugem teku pridobil kar sedem mest, še večji skok pa je uspel Avstrijcu Michaelu Mattu, mlajšemu bratu olimpijskega zmagovalca iz Sočija. Po prvem teku je bil 12., nato pa se po izvrstnem nastopu povzpel na tretje mesto.

Slovenija je ostala brez uvrstitve. Tako Štefan Hadalin kot tudi četrtouvrščeni z olimpijskega veleslaloma Žan Kranjec sta v prvi vožnji olimpijskega slaloma, na katerem je nastopalo 108 tekmovalcev, naredila napako in ostala brez uvrstitve.

Kako je bilo po prvem teku?

 
Ne spreglejte