SiolNET. Sportal ZOI
0

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Prizorišče XXIII. zimskih olimpijskih iger

Alpsko smučanje – hitri disciplini in kombinacija

0

termometer

Športniki z različnih koncev sveta, izbrani v olimpijske reprezentance za Pjongčang, bodo med 9. in 25. februarjem na olimpijskih igrah tekmovali na 13 prizoriščih. Ta so posejana na dveh delih, gorskem in obmorskem. Predstavljamo smučarsko središče Jeongseon, prizorišče hitrih disciplin za alpske smučarje in kombinacijo.

Smučarsko središče Jeongseon

Alpski smučarji bodo tekmovali na dveh prizoriščih, Jeongseon bo namenjen hitrim disciplinam smuku in superveleslalomu, tam bo potekala tudi kombinacija. Gre za enega najbolj odmaknjenih delov Južne Koreje, tekmovališče poteka ob gori Garivang, kjer so morali posekati lep del gozda, cilj pa je v Bukpjeongu.

Smučarsko središče Jeongseon - prizorišče hitrih disciplin alpskih smučarjev in kombinacije Smučarsko središče Jeongseon - prizorišče hitrih disciplin alpskih smučarjev in kombinacije Foto: Getty Images

Prizorišče so zgradili za potrebe olimpijskih iger, krst je doživelo januarja leta 2016, ko so tam tekmovali najboljši alpski smučarji v moški konkurenci. Na smuku je bil najhitrejši Norvežan Kjetil Jansrud, na superveleslalomu pa Švicar Carlo Janka. Lani so olimpijsko prizorišče spoznala še dekleta, najbolje se je dvakrat znašla Italijanka Sofia Goggia, trenutno poškodovana Ilka Štuhec je bila tretja.

Moška smukaška proga, ki so jo zaradi nekaterih okoljevarstvenih kritik in protestov preselili na območje ženske, se bo začela na višini 1.370 metrov in končala na 545 metrih nadmorske višine. Organizatorji pravijo, da bodo po olimpijskih igrah poskrbeli, da bo na posekanem predelu spet gozd, a okoljevarstvene skupine so skeptične, saj so v gozdu rasle nekatere stare in redke vrste.

Smučarje in smučarke bo v cilju lahko spremljalo okoli 6.500 gledalcev, 3.600 jih bo lahko sedelo, preostalo so stojišča.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin