Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 2. 2022,
11.51

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

22

Natisni članek

Zgodbe, ki jih piše Peking 2022 Peking 2022 Peking 2022 umetnostno drsanje

Petek, 18. 2. 2022, 11.51

2 leti, 2 meseca

Težko prebavljivi prizori z olimpijskih iger #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

22

Aleksandra Trusova | Ruska drsalka Aleksandra Trusova je jasno pokazala, da se ne strinja z drugim mestom na olimpijskih igrah. | Foto Guliverimage

Ruska drsalka Aleksandra Trusova je jasno pokazala, da se ne strinja z drugim mestom na olimpijskih igrah.

Foto: Guliverimage

Četrtkov prosti program najboljših umetnostnih drsalk na svetu je zaradi obilice pretresljivih prizorov pustil grenak priokus med ljubitelji tega športa. Ne samo da so bili priča popolnemu polomu in zlomu prve favoritinje Kamile Valijeve, ki je klonila pod ogromno težo pritiska in pričakovanj, tudi prejemnica srebrne olimpijske medalje, ruska drsalka Aleksandra Trusova, tej so zaradi sposobnosti izvajanja težkih skokov nadeli vzdevek Ruska raketa, je s svojim vedenjem šokirala javnost.

Potem ko je postalo jasno, da bo 17-letna ruska drsalka Aleksandra Trusova, četrta po kratkem programu, kljub petim štirikratnim skokom v prostem programu, česar ni izvedla še nobena drsalka v zgodovini, in novemu olimpijskemu rekordu po številu točk (177,13) ostala brez zlate olimpijske medalje, je ta zelo jasno dala vedeti, da je z razpletom vse prej kot zadovoljna.

Kamere so jo ujele, medtem ko je hlipala in se razburjala, da imajo vsi (zlato) medaljo, samo ona ne. Tudi nova olimpijska prvakinja, prav tako 17-letna Ana Ščerbakova, zadnja svetovna prvakinja, ni kazala nobenega veselja ob največjem športnem zmagoslavju svoje kariere. Povsem brez energije in trohice veselja je čakala na podelitev, potem ko je bilo jasno, da Trusova noče na oder.

Prispevek o Aleksandri Trusovi, kjer ta jasno pove, da želi vedno zmagovati. Vse, kar ni zmaga, ni pomembno, pravi:

"Nikoli več ne bom ..." 

Kot poroča USA Today, ki se opira na prevod njihove videoproducentke Anastasiie Riddle, je Trusova izjavila, da vse skupaj sovraži in da ne bo nikoli več …

Tukaj naj bi se mlada Rusinja ustavila in ni dokončala stavka z besedami, da nikoli več ne bo drsala, kot so poročali nekateri tuji mediji.

Ko so jo na novinarski konferenci po tekmi vprašali, ali njene besede nakazujejo, da končuje drsanje, je odvrnila le: "Bomo videli." Poudarila je še, da nikakor ni zadovoljna z rezultatom in da ob razpletu ne čuti niti kančka sreče.

Torkov kratki program je po padcu pri izvedbi enega od skokov končala na četrtem mestu.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Torkov kratki program je po padcu pri izvedbi enega od skokov končala na četrtem mestu. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Po izvedbi četrtkovega prostega programa je bila precej bolj zadovoljna, a ne za dolgo.  | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Po izvedbi četrtkovega prostega programa je bila precej bolj zadovoljna, a ne za dolgo. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Že tri leta brez pomembnejše zmage

"Zadnja tri leta nisem zmagala na nobeni tekmi," je povedala novinarjem, "nisem zmagala niti na enem pomembnem tekmovanju. Mislila sem, da bom cilj dosegla s tem, da bom v svoj program dodala štirikratne skoke. Mislila sem si, če to storim, potem bom zmagala. Ampak to se ni zgodilo. Tako pač je," je dejala dolgolasa mladenka, ki je zatrdila, da do nobene od tekmic ne čuti nobene nastrojenosti, ampak za njeno slabo voljo in jokom stojijo drugačni razlogi.

Olimpijska prvakinja Ana Ščerbakova si je na zmagovalnem odru nadela zmagovalni nasmešek, medtem ko se Trusova ni želela pretvarjati. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Olimpijska prvakinja Ana Ščerbakova si je na zmagovalnem odru nadela zmagovalni nasmešek, medtem ko se Trusova ni želela pretvarjati. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

"Že tri tedne sem tukaj sama, brez mame in brez mojih psov"

"Jokala sem zato, ker se mi je pač zahotelo. Tukaj sem že tri tedne, sama, brez moje mame in brez mojih psov (ima kar tri, op. p.), zato sem jokala," je dejala.

Še enkrat je poudarila. "Naredila sem vse, kar sem lahko, tako v kratkem kot prostem programu. Zadovoljna sem z obema in s svojo predstavo. Storila sem vse, kar sem lahko," je zatrdila mlada športnica, ki ima kljub rosnim 17 letom za seboj že izjemno kariero.

Že pri 16 letih je dobila svojo biografijo. | Foto: Že pri 16 letih je dobila svojo biografijo. V zgodovino se je vpisala kot prva umetnostna drsalka, ki je uspešno izvedla štirikratni lutz, štirikratni flip in štirikratni toe loop. Saša, kot jo kličejo, je lastnica serije svetovnih rekordov, njeno ime pa je vključeno v Guinnessovo knjigo rekordov. Že pri 16 letih je imela svojo biografijo. 240 strani obsežno knjigo z naslovom Dekle, ki kljubuje gravitaciji, je pripravila Elena Zotova.

Na vprašanje o primeru njene rojakinje Kamile Valijeve, ki zdaj zahteva odprtje vzorca B, s katerim bo poskušala dokazati svojo nedolžnost, ni želela odgovoriti, češ naj se novinarji z vprašanji o tem obrnejo kar na Valijevo.

Vse tri ruske drsalke, ki so nastopile na teh olimpijskih igrah, trenirajo pod okriljem nepopustljive ruske trenerke Eteri Tutberidze. Znano je, da imajo njene varovanke zelo kratek "rok trajanja". Večina jih kariero konča pred 18. letom.

Že pri zelo rosnih letih začnejo izvajati zahtevne skoke, ki jih telo po puberteti skoraj ne zmore več, poleg tega zahteva tudi strogo dieto in neobičajno trdo delo.

Njena nekdanja varovanka, dvakratna svetovna prvakinja in olimpijska podprvakinja iz Pjongčanga Evgenija Medvedjeva je v enem od intervjujev dejala, da preostale drsalke na teden približno enkrat odpeljejo ves prosti program, medtem ko drsalke pod okriljem Tutberidzeve to storijo štirikrat.

Trusova je bila danes na uradni podelitvi medalj precej bolje razpoložena kot včeraj, še vedno pa je največjo srečo izžarevala Japonka Kaori Sakamoto, presenetljivo dobitnica olimpijskega brona. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Trusova je bila danes na uradni podelitvi medalj precej bolje razpoložena kot včeraj, še vedno pa je največjo srečo izžarevala Japonka Kaori Sakamoto, presenetljivo dobitnica olimpijskega brona. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Preberite še:

Valijeva Richardson
Sportal Američanka zahteva odgovore: V čem je razlika med Rusinjo in mano? #video

 

 

Ne spreglejte