Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 1. 2022,
12.33

Osveženo pred

2 leti, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Peking 2022 Peking 2022 Thomas Bach

Ponedeljek, 24. 1. 2022, 12.33

2 leti, 3 mesece

Predsednik Moka Bach ob prihodu na Kitajsko v samoosamitev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
Thomas Bach | Foto Guliverimage

Foto: Guliverimage

Predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) Thomas Bach je prispel na Kitajsko, kjer se bodo 4. februarja začele zimske olimpijske igre v Pekingu in je trenutno v samoosamitvi, so danes sporočili iz Moka.

Thomas Bach je na Kitajsko prispel v soboto, uradne dejavnosti pa bo začel v torek. Obdobje izolacije je poimenoval kot previdnostni ukrep v zvezi z novim koronavirusom.

Na igre bodo dovolili le vnaprej akreditiranim udeležencem. Vsi, ki bodo akreditirani za igre, bodo v olimpijskem mehurčku ali zaprti zanki, obvezno se bodo testirali vsak dan in bodo ločeni od kitajskega prebivalstva. Gre za ukrepe v skladu s kitajsko politiko "ničelnega covida", oziroma popolnoma brez novih okužb z novim koronavirusom.

Organizatorji olimpijskih iger so sicer nekoliko ublažili predpise o koronavirusu za prihajajoče zimske igre kot odgovor na razpravo o tem, kdaj naj se test šteje za pozitivnega.

Peking 2022 | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Sprememba vrednosti praga za pozitivni test

Iz Moka so sporočili, da se je vrednost praga za pozitivni test (CT) pri testih PCR znižala s kitajske ravni 40 na 35 za udeležence iger. Številne druge države imajo ta prag oziroma mejo postavljeno pri 30.

Ljudje veljajo za bolj nalezljive, nižja kot je stopnja, sprememba pa tudi zmanjšuje bojazen, da bi lahko športniki, uradniki in drugi imeli negativne rezultate doma pred odhodom, vendar pozitivne ob prihodu na Kitajsko.

"Novi ukrepi začnejo veljati takoj in bodo veljali za nazaj," so sporočili iz Moka.

Tisti s CT 35 ali več se bodo zdaj šteli za tesne stike sedem dni in ne bodo pozitivni ter bodo testirani dvakrat na dan.

Vsak, ki je pozitiven, bo moral v izolacijo in se bo lahko vrnil po dveh negativnih testih PCR ali po 10 dneh z enim negativnim PCR-testom, če ne kažejo bolezenskih simptomov.

Uvrščeni bodo na seznam kot tvegani bližnji stik, pri čemer se bo trajanje te faze zdaj prepolovilo z dveh na en teden.

Poleg tega bi lahko tistim, ki so bili večkrat pozitivni na testu, dovolili, da zapustijo Kitajsko in se odpravijo domov pred koncem popolne izolacije.

Kitajski organizatorji so v nedeljo sporočili, da je bilo 72 testov pozitivnih iz več kot 330.000 testov, opravljenih med 4. in 22. januarjem ob mednarodnih prihodih in znotraj zaprte zanke. Nobeden od njih ni bil športnik.

Ne spreglejte