Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matej Podgoršek COVER1

Sobota,
8. 12. 2012,
10.46

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

biatlon Jakov Fak Jakov Fak Klemen Bauer

Sobota, 8. 12. 2012, 10.46

8 let, 1 mesec

Zmagovalec Fak: Če zmagaš, so vsi vtisi lepi

Matej Podgoršek COVER1

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na Švedskem so slovenski biatlonci razočarali, v Avstriji blestijo. Jakov Fak je po petkovem tretjem mestu na šprintu v soboto na zasledovanju z dvema zgrešenima streloma zmagal.

Naslednji teden biatlonci prihajajo na Pokljuko, ta konec tedna se za točke svetovnega pokala borijo v avstrijskem Hochfilznu. Na moški zasledovalni tekmi sta nastopila dva Slovenca, Klemen Bauer in Jakov Fak. Bauer je štartal s 26. mesta in osvojil 34., Fak pa s tretjega napredoval na prvo! Za svetovnega prvaka z individualne tekme je to prva zmaga v svetovnem pokalu.

Jakov je na prvem streljaju leže zadel vseh pet tarč, a uspešna sta bila tudi Andreas Birnbacher in Martin Fourcade. Tako je s strelišča odšel 21 sekund za Nemcem in Francozem. Bauer se je z odličnim tekom in petimi pokritimi tarčami s 26. prebil na 16. mesto. Na drugem od štirih streljanj je Birnbacher zgrešil eno tarčo, Fourcade kar dve, slovenski adut pa je bil stoodstoten. Jakov je bil na polovici preizkušnje tako vodilni in tri sekunde pred nemškim zasledovalcem in 13 pred Antonom Šipulinom. Bauer je z enim zgrešenim strelom nazadoval na 20. mesto.

Po prvem streljanju stoje je borba za zmago postale še bolj napeta. Fak je zgrešil eno tarčo, vseh pet pa so zadeli Šipulin, Birnbacher in Dmitri Mališko. Nekaj sto metrov po streljanju so bili en za drugim in 16 sekund pred Fourcadom. Slabše smo pesti držali za Klemena, ki kljub obljubam, da bo letos boljši na strelišču, še naprej greši. S še dvema nepokritima tarčama je bil po treh četrtinah preizkušnje 23.

Na zadnjem streljanju je Šipulin zgrešil dvakrat, ostali štirje pa po enkrat. Pred zadnjima dvema kilometroma in pol je tako vodil Birnbacher - 0,6 sekunde pred Fakom, 5,6 pred Mališkom in sedem pred Fourcadomm. Pridružil se jim je tudi Fredrik Lindström. Šipulin je zdrsnil na šesto mesto in zaostajal 25 sekund. Bauer je s še tremi zgrešenimi streli (skupaj šest napak) padel na 37. mesto.

Na zadnjem vzponu je Jakov strl odpor Lindströma in Fourcada, v podaljšanem ciljem šprintu pa še Mališka in slovenski reprezentant je dobil svojo prvo tekmo v svetovnem pokalu.

Fak: Trenutno res vse klapa

"Če zmagaš, so vsi vtisi lepi. Rezultat je lep tudi za celo ekipo. Rad bi se zahvalil trenerjem, serviserjem, zdravnikom, fizioterapevtom in vsem, ki so mi dali priložnost, da sem sploh lahko prišel do takšne uvrstitve. Trenutno res vse 'klapa' in smo na nivoju, ki si ga želimo," je po tekmi dejal Fak in dodal: "Na koncu se je tekma izšla kot sem si zamislil, tako da sem več kot zadovoljen. Mislim, da se je tudi na televiziji videlo, da sem nastopal sproščeno in da sem imel v zadnjem krogu še dovolj moči, da sem naredil odločen rezultat."

"Jakov je danes tekmoval tako kot je treba. Dokazal je, da je tekmovalec, ki je zrel za takšne tekme. Na zadnjem streljanju je sicer tudi zgrešil, a je šel v zadnji krog zelo spočit. Potem je samo še naredil tisto kar zna. A ni bilo lahko, saj so grešili na strelišču tudi najboljši in v zadnjem krogu je bilo treba tekmece še prelisičiti," je bil vesel trener Uroš Velepec.

Ne spreglejte