Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 1. 2012,
11.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Gregor Schlierenzauer

Sreda, 4. 1. 2012, 11.52

8 let

Zmagal Avstrijec, a ne 'Schlieri', Prevc 11.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Tretjo tekmo prestižne novoletne turneje je dobil Avstrijec Andreas Kofler, ki je ugnal rojaka Gregorja Schlierenzauerja. Do točk trije slovenski skakalci, najvišje se je zavihtel Peter Prevc.

Avstrijec Gregor Schlierenzauer je dobil prvi dve tekmi turneje štirih skakalnic. Izkazal se je tudi v prvi seriji preizkušnje v Innsbrucku, kjer je skočil 130,5 metrov in zbral 133,8 točk, a vseeno ni bil najboljši. Prehitel ga je Poljak Kamil Stoch, zadnji tekmovalec v prvi seriji. Skočil je 132,5 metrov in avstrijskega asa prehitel za dobrih šest točk. V finalu je Poljak močno pokvaril uvrstitev in se na koncu zadovoljil z devetim mestom, na prvo mesto pa se je prebil Andreas Kofler in poskrbel za veliko slavje naših severnih sosedov. Kofler je pred ''Schlierijem'' zbral pet točk prednosti, slednjemu pa je spolzela z rok možnost, da bi osvojil veliki grand slam ter si s tem prislužil milijon švicarskih frankov.

"Super. Doslej na tej skakalnici nisem bil nikoli niti med prvimi tremi, zdaj sem pa na vrhu stopničk. Pred domačimi gledalci to veliko pomeni. Razmere so bile res zahtevne," je po uspehu dejal presrečni Kofler, ki ga je pozdravilo 22.500 navijačev pod Bergislom.

Slovenci so nastopili v številčni zasedbi. Torkov kvalifikacijski skok se je ponesrečil le Juretu Šinkovcu, tako da so se na tekmi na Bergislu pojavili Mitja Mežnar, Jurij Tepeš, Peter Prevc, Jernej Damjan in Robert Kranjec. Prva dva sta izgubila dvoboj, ker pa sta bila uvrščena pri repu razpredelnice, se nista znašla med ''srečnimi poraženci''. Vsi ostali slovenski tekmovalci so se znašli med dobitniki točk. Damjan je v prvi seriji s skokom 122,5 metrov ugnal Čeha Jana Maturo (17. mesto po prvi seriji), še boljše se je odrezal Peter Prevc in v dvoboju zasenčil kanadskega tekmeca. Mladi slovenski skakalec je skočil 129,5 metrov, kar je zadoščalo za lepo izhodišče pred finalom (11. mesto). Slovenski trojček finalistov je dopolnil Robert Kranjec. Najvišje uvrščeni Slovenec v skupnem seštevku svetovnega pokala je izločil Italijana Sebastiana Colloreda, bil po prvi seriji na 24. mestu, v finalu pa je pristal le pri 105 metrih in še malce pokvaril uvrstitev. Prehitel je le dva tekmovalca. Po lestvici navzdol je spolzel tudi Damjan, ki je v finalu izgubil pet mest. Najboljši Slovenec dneva je bil tako Prevc, ki je v drugo skočil 118 metrov in osvojil solidno 11. mesto.

"Današnje razmere so bile zelo težke. To mi je v pogovoru potrdil tudi vodja tekmovanja Paul Ganzenhuber. Srečo je tudi v smučarskih skokih potrebno imeti. Danes je je bil deležen le Peter v eni seriji, kljub temu pa moramo biti z 11. mestom zadovoljni. Robert in Jernej sta v finalni seriji naredila napako," je tekmo ocenil glavni trener Goran Janus.

Najdaljši skok dneva (v prvi seriji) je uspel Rusu Dimitriju Vassiljevu, ki je pri zelo ugodnih vetrovnih razmerah pristal pri 133 metrih, kmalu po njegovem nastopu pa je žirija znižala zaletišče. Rekord skakalnice znaša še malce več (134,5), leta 2002 pa ga je postavil Nemec Sven Hannawald.

Ne spreglejte