Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
26. 2. 2016,
8.13

Osveženo pred

5 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Boštjan Kline Klemen Kosi Martin Čater Tilen Debelak superveleslalom alpsko smučanje zimska rekreacija

Petek, 26. 2. 2016, 8.13

5 let, 5 mesecev

Zgodovinski dosežek Boštjana Klineta

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Mariborski alpski smučar Boštjan Kline je z drugim mestom v Hinterstodru poskrbel za najboljši slovenski moški rezultat v superveleslalomu. Ugnal ga je le Aleksander Aamodt Kilde.

Potem ko se je pred natančno štirimi tedni z drugim mestom na smuku v Garmisch-Partenkirchnu premierno zavihtel na oder za zmagovalce, je Boštjan Kline v avstrijskem smučarskem središču Hinterstoder na oder za zmagovalce stopil še v superveleslalomu. Tako kot že v omenjenem smuku na Bavarskem ga je ugnal le norveški vrstnik Aleksander Aamodt Kilde. Januarja za 22 stotink, tokrat za 24.

Toda prerojeni Mariborčan, ki bo čez teden in pol dopolnil 25 let, je na šestem superveleslalomu sezone vendarle poskrbel za zgodovinski dosežek. Ne le, da je svoj najboljši rezultat v drugi najhitrejši disciplini popravil za kar devet mest, šele kot tretji slovenski moški alpski smučar se je namreč uvrstil na stopničke za zmagovalce v superveleslalomu.

Po štirih tretjih mestih Jureta Franka (1983 in 1984) in Aleša Gorze ( obakrat 2008), ki je rojakov podvig tokrat spremljal kot trener Tilna Debelaka, je z drugim mestom poskrbel za najboljši slovenski dosežek v zgodovini.

Mojstrstvo na drsališču

Klinetu je bil tokrat šele drugič, odkar nastopa v najboljši trideseterici, naklonjen žreb, saj se je na progo podal med prvimi, natančneje kot peti. Čeprav štartna številka zaradi dobrih pogojev na progi tokrat ni bila odločilna, pa je Mariborčan še drugič v karieri s pridom izkoristil ugodno izhodišče.

Z zahtevno progo, ki je bila večinoma tako ledena, da so jo trenerji označili za poševno drsališče, je opravil kot največji mojstri. V smukaških predelih je bil hiter in potrpežljiv, v skokih zelo natančen, predvsem pa je navdušil z vrhunsko predstavo v odločilnem tehničnem predelu.

Že ko sta za njim zaostala Avstrijec Marcel Hirscher (na koncu je bil tretji) in Italijan Christof Innerhofer, je lahko "zavohal" novo vrhunsko uvrstitev. Na koncu ga je znova ugnal le Kilde, ki je tako prišel do svojega superveleslalomskega prvenca.

Uspeh je dopolnil tudi Klemen Kosi

Boštjan Kline, ki letos navdušuje z izjemno stabilnostjo, si je z izenačitvijo svojega najboljšega rezultata po smukaški zagotovil tudi superveleslalomsko vozovnico za finale svetovnega pokala v St. Moritzu, kjer bo nastopilo zgolj 25 najboljših smučarjev v vsaki disciplini. Tam pa bi se mu utegnil pridružiti tudi Klemen Kosi, ki je tokrat slovenski uspeh dopolnil z odličnim desetim mestom.

Drugi Mariborčan v slovenski ekipi za hitri disciplini, ki je nastopil neposredno za someščanom, je s tem dosežkom krepko popravil svoj dozdajšnji najboljši superveleslalomski rezultat v svetovnem pokalu. Višje je bil le v kombinaciji, saj je januarsko preizkušnjo v Wengnu končal na sedmem mestu. Tokrat je za Klinetom zaostal debelo sekundo in zbral nekaj odmevnih "skalpov".

Na zelo selektivni progi sta se po pričakovanjih slabše odrezala preostala Slovenca na štartu. Martin Čater je bil z zaostankom treh sekund in 11 stotink 39., Debelak, ki trenira v okviru samostojne ekipe, pa ob svojem drugem nastopu v svetovnem pokalu deset mest za njim.

Hinterstoder bo v nedeljo gostil še drugo veleslalomsko preizkušnjo, Kline pa bo svojo priložnost znova iskal čez dva tedna, ko se bodo specialisti za hitri disciplini pomerili v smuku in superveleslalomi v Kvitfjellu.

Ne spreglejte