SiolNET. Sportal Zimski športi
5,43

termometer

  • Messenger
  • Messenger
SP 2021, CORTINA D`AMPEZZO, VELESLALOM (Ž)

Drama stotink: druga pomlad Lare Gut Behrami

5,43

termometer

Mikaela Shiffrin
Trenutek odločitve: ko je Mikaela Shiffrin, vodilna po prvi vožnji, prečkala ciljno črto, je lahko Lara Gut Behrami zmagoslavno dvignila roki. Foto: Guliver Image

Švicarka Lara Gut Behrami je po superveleslalomski zmagi postala svetovna prvakinja še v veleslalomu. V pravi drami je za dve stotinki sekunde prehitela Mikaelo Shiffrin. Blizu je bila tudi bronasta Katarina Liensberger. Meta Hrovat je po desetem mestu po prvi vožnji v drugo odstopila. Za slovenski rezultat dneva je tako s 15. mestom poskrbela Tina Robnik.

Prepričljivo najboljša veleslalomistka svetovnega pokala Marta Bassino in branilka naslova svetovne prvakinje iz Aareja Petra Vlhova sta s sklonjenima glavama odkorakali iz ciljne arene veleslaloma v Cortini d'Ampezzo. Boj za odličja sta izgubili že v prvi vožnji. Na koncu sta tekmo končali na 12. in 13. mestu. Daleč od najboljših. Tam pa se je odvijala prava drama stotink. Dobitnice kolajn so se namreč nagnetle v vsega eno desetinko sekunde. Na zlati strani igre stotink pa je bila Lara Gut-Behrami, ki je za pičli dve stotinki prehitela Mikaelo Shiffrin, še sedem stotink počasnejša pa je bila Katharina Liensberger.

Veleslalomska odličja pri dekletih v ZDA, Švico in Avstrijo. Kako bo pri fantih, ki se bodo pomerili v petek? Veleslalomska odličja pri dekletih v ZDA, Švico in Avstrijo. Kako bo pri fantih, ki se bodo pomerili v petek? Foto: Guliver Image

Vse tri so bile sicer med dobitnicami kolajn že na predhodnih tekmah tega prvenstva. Nasmejana Švicarka, ki doživlja svojo drugo pomlad, je na krilih svojega preporoda v svetovnem pokalu v Cortini d'Ampezzo že prišla do zlata v superveleslalomu in brona v smuku. Shiffrinova je bila prva v kombinaciji in tretja v superveleslalomu. Liensbergerjeva pa je skupaj z Bassinovo stopila na najvišjo stopničko paralelne tekme.

A čeprav nobena od dobitnic kolajn v veleslalomskem seštevku svetovnega pokala trenutno ni med najboljšo četverico, bi vendarle težko govorili o senzaciji. Povsem drugače pa bi bilo, če se ne bi Američanki Nini O'Brien nekaj zavojev pred ciljem pripetila napaka. Smučarka, ki v svetovnem pokalu še nikoli ni bila blizu stopničkam, je bila namreč po prvi vožnji celo druga. Tudi v drugo je nastopila napadalno in z odličnimi vmesnimi časi prišla v zaključni del, kjer pa jo je zmotila zarezana smučina, ob kateri je izgubila ogromno časa in tako zdrsnila na deseto mesto.

Lara Gut Behrami Foto: Guliver Image Ko gre, pač gre

Švicarska junakinja dneva in SP 2021, ki bo aprila dopolnila 30 let, je sicer svoje zvezdniške karierne trenutke doživljala pred petimi leti, ko je osvojila tudi veliki kristalni globus. Sledile so sezone, v katerih se je spopadala s številnimi težavami, tako zdravstvenimi kot tekmovalnimi. Kazalo je že, da bo preostanek njene športne poti minil v znamenju lova na posamične uspehe s poudarkom na superveleslalomu. Da se zgolj s tem vendarle ne bo zadovoljila, je deloma nakazala že lani, v celoti pa v novi zimi.

Že pred svetovnim prvenstvom je prevzela primat najboljše superveleslalomistke, ki zna zobe pokazati tudi v smuku in veleslalomu. V Cortini d'Amapezzo pa ji je dokončno uspelo. Najprej si je priborila svojo prvo zlato kolajno v karieri, kmalu zatem pa ji je dodala še po eno bronasto in zlato. Ko gre, pač gre. 

Tina Robnik je s 15. mestom prišla do točk WCSL. Tina Robnik je s 15. mestom prišla do točk WCSL. Foto: Guliver Image

Razočarana Meta Hrovat

Razplet tekme pa je manj od pričakovanj prinesel v slovenski tabor. To sicer ne velja za Tino Robnik, ki se je v tej zimi ubadala s številnimi težavami. Njeno 15. mesto je po kar petih ničlah na šestih tekmah kakovosten rezultat, še boljši dosežek pa je zapravila na prvi progi. "Namenila bi si solidno oceno. Nekatere stvari so bile dobre, nekatere ne. Prav gotovo bi si želela boljšega rezultata, a glede na potek sezone je 15. mesto nekaj pozitivnega," je bila v oceni realna Lučanka.

Precej slabše volje je bila Meta Hrovat, ki je po tretjem in petem mestu na zadnjih dveh tekmah pred SP, predvsem pa zaradi dobrih občutkov, v Cortini d'Ampezzo tokrat merila zelo visoko. Deseto mesto z velikim zaostankom po prvi vožnji je zato še zdaleč ni zadovoljilo. V drugo je poskusila napad, a se že kmalu po merjenju prvega vmesnega časa uštela pri na videz nenevarni kombinaciji, tako da je zapeljala s proge in, podobno kot v kombinaciji, ostala brez rezultata.

Meta Hrovat je po desetem mestu v drugi vožnji odstopila. Meta Hrovat je po desetem mestu v drugi vožnji odstopila. Foto: Guliver Image

"Tekme sem se lotila na pravi način. Toda znova se mi je zgodila napaka. Vem, da se jih toliko ne bi smelo dogajati, a so se. Trenutno sem zelo razočarana. Potrebovala bom nekaj časa, da zberem misli in se pripravim na slalom," je bila v cilju nejevoljna Hrovatova, medtem ko pa njen trener Matija Grašič obžaluje, da Meta zaradi prevelike želje in preskromne sproščenosti dela napake in s tem ne unovčuje trenutne dobre smučarske pripravljenosti.

Z odstopom se je morala sprijazniti tudi Ana Bucik, za katero je bil po napačni razporeditvi teže usoden zdrs v prvi vožnji. Najmlajša v slovenski četverici Neja Dvornik pa je preizkušnjo po slabši prvi vožnji in napredovanju v finalu končala na 21. mestu. Novo priložnost bo, tako kot tudi Hrovatova, Bucikova in Andreja Slokar, dobila v sobotnem slalomu.

SP 2021, veleslalom (ž), finalna vožnja:

 

Prva vožnja:

 

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 5
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin