Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Jaka Lopatič

Sreda,
10. 1. 2018,
12.43

Osveženo pred

6 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,25

1

Natisni članek

Pjongčang 2018 olimpijske igre novoletna turneja Robert Kranjec

Sreda, 10. 1. 2018, 12.43

6 let, 3 mesece

Železnemu Kranjcu je bilo hudo in težko, a je kmalu razumel

Jaka Lopatič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,25

1

Robert Kranjec | Foto Vid Ponikvar

Foto: Vid Ponikvar

Pri najizkušenejšem slovenskem skakalcu Robertu Kranjcu se je časovni okvir po poškodbi in operaciji kolena nekoliko zamaknil. Razumljivo je bil kratek čas žalosten, ker ne bo videl svetovnega prvenstva v poletih, a se zaveda, da mora biti trenutno predvsem potrpežljiv.

Ob koncu leta 2016 je moral Robert Kranjec na operacijsko mizo, potem ko si je poškodoval koleno. Po rekonstrukciji sprednjih križnih vezi je sledila dolgotrajna rehabilitacija.

"Zaradi tega nimam s kolenom nobenih težav"

Kot je zanj značilno, je v tem času trdo delal in ojačal mišico, kakor mu je naročilo zdravniško osebje. Obseg mišice je bil posledično večji, kot ga potrebuje za skoke, a se je držal navodil: "Takšna je bila rehabilitacija in tako sem delal. In prav je, da sem. Sem eden redkih, ki je delal na takšen način. Zaradi tega nimam s kolenom nobenih težav. Niti ene minute nisem manjkal na treningu. Funkcioniram, kot da ni nič." Upa, da ga bo kmalu v zraku spet neslo daleč. | Foto: Vid Ponikvar Upa, da ga bo kmalu v zraku spet neslo daleč. Foto: Vid Ponikvar

"Morda bi morali pri meni drugače zapeljati"

Ker je imel prevelik obseg mišice, je moral poleti hujšati, posledično pa ni čutil prave moči. | Foto: Žiga Zupan/Sportida Ker je imel prevelik obseg mišice, je moral poleti hujšati, posledično pa ni čutil prave moči. Foto: Žiga Zupan/Sportida Upal je, da bo v pravem trenutku v formu za nastop na letalnicah. Ta konec tedna bosta namreč tekmi na Kulmu, čez teden dni pa še svetovno prvenstvo v poletih v Oberstdorfu. In ker je po duši letalec, mu sprva ni bilo vseeno, ker si ni zagotovil mesta v ekipi: "Zaradi poletov mi je hudo. Za olimpijske igre mi je bilo v Engelbergu jasno, da fizično nisem pravi. Morda bi morali pri meni drugače zapeljati. Vendarle sem imel šest mesecev rehabilitacije, nato pa sem opravljal enake treninge kot preostali, hkrati pa hujšal v nogo, ker sem imel prevelik obseg mišice. Hkrati torej gradiš in podiraš. Poleti se je nato poznalo, ker se nisem dobro počutil. Ni bilo moči."

Pretekli konec tedna je skupaj z ekipo odpotoval na celinski pokal v Titisee Neustadt, kjer bi si lahko priskakal kvoto za svetovni pokal in polete, vendar se mu ni izšlo. Prav tako se ni izšlo prvokategornikoma Juriju Tepešu in Anžetu Lanišku.

"Kar je bilo na celinskem pokalu, je bilo solidno. Drugi dan je bila moja predstava napačna in ta tekma je pozabljena. Sploh poskusni skok … Umiriti se moram in prepustiti tekmi. V ponedeljek sem skakal v Planici. Sem blizu in malce potrebujem, da zadiham in dobim potrditev. Nisem daleč," pravi železni 36-letni Kranjec.

"Glede poletov mi je bilo sprva težko, a mi je bilo po pogovoru lažje"

Čez olimpijske igre je že naredil križ. | Foto: Bojan Puhek Čez olimpijske igre je že naredil križ. Foto: Bojan Puhek Kot je že omenil, je prav tako naredil križ čez olimpijske igre v Pjongčangu: "Ne, za to je prepozno. Nimam potrjene norme. Drugi teden grem na tekmi celinskega pokala v Turčijo, nato sledi še Japonska."

Ker je član A-reprezentance in trenerskega štaba, ga zaradi tekem svetovnega pokala in svetovnega prvenstva ne bo doma. Še naprej bo treniral z B-ekipo pod vodstvom Igorja Medveda in Jureta Šinkovca. Načrt so uskladili z Janijem Grilcem, pomočnikom Gorana Janusa: "Fantje v svetovnem pokalu potrebujejo svoj mir. Prihajajo poleti in olimpijske igre. Nočem jih ovirati. Sam sem si zaprl pot, ker sem pristal na hrbtišču. Glede poletov mi je bilo prvi dan težko, ker sem vedel, da ne bom nastopil, vendar mi je bilo po pogovoru kmalu lažje in sem razumel."

V tem trenutku je najpomembneje, da ostaja potrpežljiv. "Zagotovo moram biti. Pred sezono je bilo težko. Nisem vedel, kam spadam. Dva meseca sem bil na isti ravni. Ne super ne slab. Nekaj je bilo narobe. Nič se ni premaknilo. Bolje bi bilo, da bi na začetku sezone po eni ali dveh tekmah ostal doma. Tako sem skakal do Engelberga in tekma me je uničevala," je sklenil Kranjec.

Ne spreglejte