Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Petek,
23. 10. 2015,
20.24

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

veleslalom

Petek, 23. 10. 2015, 20.24

8 let

Že videno: Ligety, Ted Ligety

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ob slovenski točkovni ničli je ameriški smučar Ted Ligety slavil že svojo četrto veleslalomsko zmago svetovnega pokala na ledeniku Rettenbach nad Söldnom.

Organizatorji söldenskih tekem svetovnega pokala so ob letošnjem gostovanju najboljših veleslalomistov skoraj na vsakem koraku opozarjali na skorajšnjo premiero novega filma o britanskem agentu Jamesu Bondu z naslovom Spectre. Kar nekaj kadrov so namreč Daniel Craig, ki je znova upodobil agenta 007, in druščina posneli prav v Söldnu z okolico.

V smučarski premieri v omenjenem tirolskem zimsko-športnem središču pa je glavno vlogo odigral Ted Ligety, ki je led nove sezone prebil s stotimi veleslalomskimi točkami in ob tem v žep pospravil še dobrih 37.500 evrov, kolikor znaša najbolj mamljiv del denarnega sklada.

Petdeseti skok na stopničke

Ligety je vodil že po prvi vožnji, ko je s pridom izkoristil pomežik sonca. Domači zvezdnik Marcel Hirscher, ki je odprl tekmo, se je namreč po progi spustil, ko se je sonce še skrivalo za oblaki in hribi. Američan in preostali prvokategorniki pa so imeli občutno boljšo vidljivost. Kakovost pa je 31-letni Američan dokazal v drugem nastopu. Rokavico mu je vrgel predvsem navdahnjeni Francoz Thomas Fanara, ki je z odličnim smučanjem za dve stotinki prehitel Hirscherja. Pod velikim pritiskom se je znašel tudi Ligety, a po napaki v osrednjem delu proge nato v zaključni smuk le prenesel dovolj hitrosti in našel hitro smučino.

Po letih 2011, 2012 in 2013 se je še četrtič veselil zmage v Söldnu. Skupno je že petindvajsetič ugnal vso konkurenco. Ob začetku jubilejne 50. sezone svetovnega pokala pa se je petdesetič zavihtel tudi na stopničke za zmagovalce.

Sklonjenih glav še pred poldnevom v dolino

Daleč od vidnejših vlog pa sta bila na ledeniku RettenbachŽan Kranjec in Klemen Kosi, za katera se je prvo dejanje nove zime zaključilo že po dopoldanski prvi vožnji. Medtem ko je Kosi odstopil, pa je najboljšega slovenskega veleslalomista od drugega zaporednega ledeniškega finala na 33. mestu ločilo 23 sekund. Čeprav je prehitel številne smučarje, ki so nastopili pred njim, bi za želeni preboj med trideseterico s štartno številko 47 vendarle moral pokazati več napadalne odločnosti in dvigniti mero tveganja. Da je bil v svojem nastopu pretirano smučarsko korekten, je priznal tudi sam.

"Občutek na progi sicer ni bil slab, a za želeni rezultat bi moral pokazati kaj več. Ni dovolj, da se pelješ zgolj lepo. Bolj tvegani nastopi prinašajo tudi napake, ki pa se rešujejo z borbenostjo. Na tej zahtevni progi sem kljub predhodnemu dopovedovanju o bolj tvegani vožnji izbral preveč varno pot. Sem razočaran, a verjamem, da mi ta nastop ne bo vzel volje. Prepričan sem o tem, da bo že v prihodnje slika boljša," je v cilju dejal 22-letni slovenski reprezentant.

Kosi: Razočaranje me bo podžgalo

O negativnih motivacijskih posledicah ledeniškega spodrsljaja ne razmišlja niti Klemen Kosi, ki se je lahko zdaj na lastne oči prepričal, kako zahtevna je söldenska strmina. Zanj tokrat kar – prezahtevna. "Smuči so bile zelo nemirne. Z veliko težavo sem držal linijo. Vedel sem tudi, da nisem najhitrejši, zato sem skušal na strmini še bolj tvegati. Posledično sem storil napako. Želel sem se dokazovati. Ni mi uspelo, zato ne skrivam razočaranja. Verjamem pa, da me bo ta občutek še dodatno podžgal. Tudi v veleslalomu bi se namreč rad dokazal," je svoj nastop ocenil Kosi, ki si sicer veliko več obeta od začetka sezone tudi v hitrih disciplinah.

Naslednja postaja – Levi?

Sezona svetovnega pokala naj bi se nadaljevala čez tri tedne s slalomom v Leviju. Ta je zaradi pomanjkanja snega na Finskem in predvsem napovedanih visokih temperatur še pod vprašajem. Vseeno pa so v slovenskem moškem taboru že določili trojico, ki naj bi se podala proti severu. Poleg prvega slovenskega slalomista Matica Skubeta sta na seznamu potnikov še najboljša z nedavnih kvalifikacij na ledeniku MölltalŽan Grošelj iz ekipe evropskega pokala in Miha Kürner, ki se po izpadu iz reprezentance pripravlja v lastni režiji.

Ne spreglejte