Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Rok Plestenjak

Četrtek,
20. 3. 2014,
14.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Planica Planica Peter Prevc Peter Prevc Jaka Hvala

Četrtek, 20. 3. 2014, 14.38

8 let

Zaradi avtogramov si niso upale niti na stranišče (video)

Rok Plestenjak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ni bilo tako vreščeče, kot je na koncertih najbolj znanih najstniških zasedb, a tudi ne daleč od tega. Slovenski orli so si v srcih najmlajših občudovalcev izklesali poseben status. Sploh Peter Prevc.

Posebna energija občudovanja slovenskih orlov se je čutila na vsakem planiškem koraku. Naj je šlo za avtogram, stisk roke, trepljaj po rami ali pa skupinsko fotografijo, ki je med mladimi ljubitelji slovenskih športnih junakov, opremljenih s sodobnimi telekomunikacijskimi pripomočki, vedno bolj iskana, vseeno.

Peter Prevc, Robert Kranjec, Jernej Damjan in druščina so se v Planici počutili zelo domače. Ko je napovedovalec naznanil njihov nastop, je na tribunah završalo z vseh strani, mi pa smo se le spraševali, kako bo šele, ko nastopi čas za pravo tekmo. Uradno se je na četrtkovi prireditvi, ki so jo zaznamovale kvalifikacije, na skoraj do zadnjega mesta zasedenih tribunah zbralo 8.000 gledalcev. Večinoma otrok, ki so z veseljem šolski dan v klopeh zamenjali za razvajanje na žgočem gorenjskem soncu.

Prevca je po nastopu bolela dlan

Rade volje so se razvajali v družbi slovenskih orlov, ki so jim v tej sezoni podarili že toliko všečnih trenutkov. Največjega zanimanja ter aplavza je bil pričakovano deležen Prevc. Dobitnika dveh olimpijskih medalj, ki se je pred prihodom v Planico na zmagovalnem odru pojavil tudi na svetovnem prvenstvu v poletih, je po tem, ko se je sprehodil med množico navijačev, gotovo bolela dlan. Njegov podpis se je znašel na prenekaterem seznamu želja.

Ko je hitel mimo osnovnošolcev, se je lahko na lastne oči in ušesa prepričal, kakšno priljubljenost uživa, kar mu bo zagotovo dodatno napolnilo baterije pred tekmovalnimi nastopi v dolini pod Poncami. In v tem slovenskem skakalnem taboru ni bil osamljen. ''Zbrala sem že več kot 30 podpisov. Najraje imam Slovence, a tudi tujci so v redu,'' se je smejalo Blažki iz Trebnjega. Osnovnošolka, v Trebnjem hodi v osmi razred, je s sošolkama Olo in Lano potrpežljivo stala ob ograji in čakala, da se skakalci, najboljši, kar jih pozna svet, ustavijo v bližini. Papir in pisalo sta krožila od roke do roke, skakalce je čakalo veliko dela.

Prikupni tudi Nemci ter Schlierenzauer

''Najbolj luštna sta Prevc in Hvala, pa tudi Nemci so nam všeč, predvsem Wellinger …'' so naštevale Trebanjke najbolj prikupne obraze med tekmovalci, nato pa seznam dopolnile še s severnim sosedom: ''Seveda, pa še Schlierenzauer je tukaj. Itak,'' so zaupale in zahtevale, da zapišemo, da so vendarle z naskokom najbolj luštni Slovenci. Med podpisi so izpostavile tudi japonske. ''Niti niso njihove črke, pač pa ena dolga črta. A tudi to šteje,'' so se nasmejale.

V prvi vrsti med lovci na avtograme so čakale veliko časa. Vse zaradi cilja, da bi čim bolje opravile nalogo. ''Ob ograji čakamo že tri ure. Čuvamo mesto. Ne upamo si niti na stranišče, saj bi lahko tako izgubile prostor,'' so nas hitele prepričevati.

Nagrada za trud Janusovih izbrancev

S Trebnjega so se na Gorenjsko podale ob sedmih zjutraj, verjetno se bodo konec tedna še vrnile. Takrat pa jih bodo namesto profesoric spremljali starši. ''Preostale sošolke so šle na tribune, mi pa smo se zapodile do ograje. Tega ne smemo zamuditi. Upam, da nam bo Prevc dovolil, da napravimo slikico,'' so pojasnjevale, saj se je bližal nastop najboljšega slovenskega skakalca v kvalifikacijah.

Ljubljančanki Manca in Špela sta si izza ograje že pripravili prostor, saj se je starejši izmed bratov Prevc bližal. ''Upam, da bo lepa fotografija. Mogoče jo bova potem objavili tudi na socialnem omrežju,'' sta zaupali najstnici, ko sta čakali na neustrašnega slovenskega športnega asa. Podobnih zgodb je bilo še ogromno, tako da so se varovanci Gorana Janusa resnično počutili kot na kakšnem izmed koncertov priljubljenih izvajalcev.

Po številnih podvigih so si to na domačem prizorišču, kjer bodo sklenili tekmovalno sezono, tudi zaslužili. Kako bo šele v petek, soboto in nedeljo, ko naj bi bilo obiskovalcev vsaj še dvakrat več …

Ne spreglejte