Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Martin Pavčnik

Četrtek,
16. 2. 2017,
17.00

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Natisni članek

St. Moritz 2017 Žan Kranjec Žan Kranjec

Četrtek, 16. 2. 2017, 17.00

6 let, 7 mesecev

Žan Kranjec: Želja je kolajna

Martin Pavčnik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,08

Prvi slovenski veleslalomski adut Žan Kranjec bo poskušal v petkovem veleslalomu svetovnega prvenstva v St. Moritzu potrditi svoj tekmovalni preboj, ob tem pa ne skriva, kako visoko segajo njegove želje.

Pred Žanom Kranjcem so še trije veleslalomi sezone: svetovno prvenstvo, pokal Vitranc in finale SP v Aspnu. | Foto: Getty Images Pred Žanom Kranjcem so še trije veleslalomi sezone: svetovno prvenstvo, pokal Vitranc in finale SP v Aspnu. Foto: Getty Images

Čeprav v zadnjem obdobju na treningih v Kranjski Gori in Reiteralmu ni imel primerjave s kakšnim članom veleslalomske elite, saj je vadil v družbi Štefana Hadalina in ruske ekipe, pa Žan Kranjec pred svojim tretjim veleslalomskim nastopom na svetovnih prvenstvih ne skriva samozavesti.

"Sam sebe zdaj že tako dobro poznam, da znam tudi brez primerjave na treningih presoditi, na kakšni stopnji sem. Na zadnjih treningih sem osvojil želene občutke. V primerjavi z zadnjimi tekmami sem dvignil raven forme. Prav zaradi tega z optimizmom pričakujem petkovo tekmo. Pred to bo moja naloga, da se osredotočim in pokažem, kar znam," pravi trenutno 12. veleslalomist svetovnega pokala.

Pogleduje proti najboljšim

Mladenič iz Bukovice pri Vodicah ni le najboljši slovenski veleslalomist zadnjih let, temveč po Alešu Gorzi prvi z realno osnovo za vrhunski rezultat. Gorza, ki se je v St. Moritzu predstavil v vlogi trenerja Tilna Debelaka, sicer svojega veleslalomskega potenciala ni nikoli popolnoma izkoristil. Kranjec verjame, da bo njegova pot drugačna.

Že v dosedanjem delu sezone mu je kljub nihanjem uspel želeni preboj med prvokategornike, pri čemer je navdušil predvsem s prepričljivostjo na tehnično najbolj zahtevnih predelih. V Söldnu in Alta Badii je na četrtem mestu pristal tik pod odrom za zmagovalce, sam pa je prepričan o tem, da ima v sebi dovolj moči še za korak naprej.

Kolajna je želja, ne pa breme

Še pred kakšnim letom pred mikrofoni vidno zadržani Kranjec zdaj odkrito verjame, da lahko po več kot desetletju in pol postane prvi Slovenec na veleslalomskih stopničkah. Po sanjskem scenariju bi mu preskok lahko uspel že v petek, ko bodo v St. Moritzu na voljo veleslalomska odličja.

"Kolajna je želja, ne pa breme. Poskušam se osredotočiti predvsem na svojo predstavo. Tekmo želim končati z občutkom, da sem pokazal najboljši vožnji. Kam me bo to pripeljalo, ne vem. Lahko se zgodi, da bom z desetim mestom zelo zadovoljen, lahko pa me takšen rezultat spravi v slabo voljo. To bo odvisno od smučanja. Vprašajte me v petek," odgovarja Kranjec, ki je progo označil za srednje zahtevno. "Teren bi mi lahko ustrezal. Bo pa veliko odvisno od podlage," je še dodal.

Ne spreglejte